בעוד נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, ויועציו מקבלים החלטות שיקבעו את עתיד יחסי אמריקה-אפגניסטן, דווקא מי שאמור להיות אחד ממקורביו הבכירים ביותר של הנשיא ממודר מהשיחות, כך פורסם היום (שבת) בעיתון ה"וושינגטון פוסט". על פי מקורות שונים בבית הלבן, היועץ לביטחון לאומי, ג'ון בולטון, לא הורשה לקבל עותק של טיוטת ההסכם המתגבש עם הטאליבן ואף לא נכלל ברשימת המוזמנים הראשונית לשיחות בנושא.
על פי מקור בכיר בבית הלבן, בולטון ביקש עותק של טיוטת ההסכם המתגבש עם הטאליבן, אך מי שמוביל את השיחות מטעם הממשל האמריקני, זלאמי חאליזד, דחה את בקשתו. בולטון הורשה לקרוא את הטיוטה בנוכחות בכיר אחר, אך לא הורשה לקבל עותק לידיו. התקרית ככל הנראה הרתיחה את בולטון ולבסוף הוא קיבל עותק של ההסכם.
"זה לא בסדר בכל כך הרבה רמות שהיועץ לביטחון לאומי לא מעורב", טען אחד מהגורמים בממשל שדיווח על התקריות. "אבל חוסר אמון זו בעיה אמתית". טום רייט, מומחה לביטחון בינלאומי בארה"ב, אמר: "אני לא יכול לחשוב על דוגמא אחרת שבה יועץ לביטחון לאומי נדחק הצידה ככה. מה שעושה את המצב הזה לשונה, ולא רק לעניין בירוקרטי, הוא שבולטון ממש יוצא נגד המדיניות הברורה של הנשיא".
ואכן, ניכר כי הדרתו של בולטון אינה מקרית. ביום חמישי טראמפ אמר לערוץ החדשות האמריקני, פוקס ניוז, שהוא מתכוון לצמצם את הכוחות שנמצאים באפגניסטן ל-8,600 בלבד, והוסיף: "אחר כך נחליט איך להתקדם משם". בולטון לעומתו, תומך כבר שנים בהצבת כוחות אמריקנים גדולים ברחבי העולם והוא הפך ל"אויב מבפנים" של התוכנית המתהווה בין המדינות.
בולטון הביע התנגדות לכל המאמצים הדיפלומטיים האחרונים של הנשיא, מהוצאת הכוחות מאפגניסטן, דרך התוכנית השאפתנית להסכם גרעין עם צפון קוריאה ועד הקשרים הפוטנציאליים עם נשיא אירן, חסן רוחאני. עם זאת, לאור הפרסומים אודות הדרתו, לא ברור אם לעמדותיו יש השפעה ממשית על החלטות הממשל.
אל תפספסו את ועידת המשפיעים 2019! נבחרת הכתבים המובילה של ישראל פוגשת את האנשים המשפיעים במדינה! >>> מהרו להירשם עוד היום