גורמים דיפלומטיים מערביים אמרו הבוקר (שלישי) לעיתון "א-שרק אל-אווסט" היוצא בלונדון כי ישראל הרחיבה את מעגל התקיפות נגד אירן בסוריה ובעירק. לפי הדיווח, חיל האוויר הישראלי תקף בפעם השנייה החודש מפעל טילים אירני במחנה צבאי צפונית-מזרחית לבגדד. עוד דווח כי התקיפה, שהתרחשה ב-19 ביולי בעירק, "בוצעה על ידי מטוס F-35".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
על פי הדיווחים, בנוסף לתקיפה ב-19 ביולי, אירעה תקיפה נוספת שלשום בבסיס הנמצא בצפון-מזרח בגדאד, 80 ק"מ מגבול אירן. התקיפה השנייה פגעה ביועצים אירניים וכוונה נגד משאית שבה היו משגרי טילים בליסטיים אשר הועברו באחרונה מאירן לעירק.
לטענת אותם גורמים מערביים, ישראל היא גם זו שעומדת מאחורי התקיפה שדווחה לאחרונה בדרעא ובתל אל-חארה בסוריה במטרה "למנוע מאירן להשתלט על הגבעה האסטרטגית הזו".
האם נתניהו רמז שישראל אחראית לתקיפה?
בשבוע שעבר פרסמו בליכוד סרטון תעמולה שבו ניתן למצוא רמז לכך שנתניהו חושף מי תקף בעירק. את הסרטון המדובר פתחו בשאלה: "מי הייתם רוצים שילחם על ישראל מול העולם?", ולאחר מכן הציגו את יאיר לפיד מגמגם לכאורה הבאנגלית. מולו הציגו את נתניהו כשהוא אומר: "נפעל נגדכם בעירק, נפעל נגדכם בכל זמן ובכל מקום כדי להגן על מדינתנו וכדי להגן על עמנו".
ניתן לפרש את דבריו של נתניהו, שהופיעו באותו סירטון תעמולה, כ"מסר סמוי" לאותה תקיפה. הצנזורה לא הייתה מאפשרת למידע כזה לצאת החוצה, אך דרך הסירטון נתניהו הפיץ מחדש דברים שכבר אמר בעבר על פעולה צבאית בעירק.
רשת הטלוויזיה הסעודית 'אל-ערביה' דיווחה לפני שבוע וחצי על הפצצה אווירית שהתרחשה במחנה המיליציות השיעיות בעירק. על פי הדיווח, המחנה שהותקף הכיל טילים בליסטיים אירניים ונטען כי ההרוגים בתקיפה הם לוחמים ממשמרות המהפכה וחיזבאללה - אך אין לכך אישור ממקור אחר. ארצות הברית הודיעה כי היא אינה מעורבת בתקיפה.
בדיווח נטען: "מספר פעילים בחיזבאללה ובמשמרות המהפכה נהרגו לאחר שבסיס של המיליציות השיעיות במדינה הופצץ על ידי 'מטוס קרב אלמוני' במחוז סלאח א-דין שבעירק". עוד דווח כי בבסיס הוצבו טילים בליסטיים שאותן העבירו אירן לעירק לאחרונה.
תקיפת הבסיס בעירק הגיעה כשנה אחרי שבסוכנות הידיעות רויטרס דווח מפי גורמים מערביים כי אירן העבירה למיליציות שיעיות בעירק טילים בליסטיים שיכולים להגיע עד תל אביב. המטרה על פי הדיווח היא להגן על האינטרסים האירניים במזרח התיכון, וכן להבטיח את היכולת שלה להגיב במקרה שתותקף.
הטילים הבליסטיים שהועברו למיליציות השיעיות שבהן היא תומכת בעירק, טילי זלזאל ופאתח 110, יכולים לפגוע במטרות בטווח של 200 עד 700 קילומטרים. הטילים הללו יכולים לאיים על תל אביב אם יוצבו במערב עירק והם מאיימים גם על בירת סעודיה, ריאד.
על פי הדיווח, הצעד האירני עלול להחריף את המשבר בין טהרן לוושינגטון ולהביך את המעצמות האירופיות החתומות על הסכם הגרעין מול אירן בזמן שאלו מנסות להציל את מה שנותר ממנו. אחד המקורות האירניים הסביר אז לרויטרס כי "ההיגיון במעשה הזה הוא שתהיה תכנית גיבוי למקרה שאירן תותקף". לדבריו מספר הטילים שנמסרו אינו גבוה שכן מדובר בכמה עשרות, אך הוא ציין כי המספר יכול לעלות בהתאם לצורך.
הטילים הללו עלולים לאיים על ישראל במקרה שסוללת הטילים הללו תיפרס במערב או בדרום עירק, אזורים שבהם ישנה זרוע צבאית משמעותית של אירן. לטענת חלק מהגורמים, קאסם סולימאני האחראי על כוחות הצבא האירני מחוץ לרפובליקה האסלמית אחראי בעצמו על פיקוח פרוייקט הטילים בעירק. בעבר סירבה אירן להתייחס לנושא וטענה כי הטילים שלה הן למטרות הגנה בלבד. על ההעברה האחרונה למיליציות השיעיות סירבה אירן להגיב, וכך גם הממשלה והצבא בעירק.