פיגועי ההתאבדות הקטלניים שאירעו בסוף אפריל בסרי לנקה, גרמו למשבר הכלכלי מהחמורים ביותר שידעה המדינה אי פעם. היקף המכירות בעסקים השונים ירד ב-100% בחלק מהמקרים, והמוכרים בחנויות המקומיות לא מצליחים לעיתים למכור אפילו פריט אחד במשך יום שלם. "התקפה כמעט הרסה את חיינו, אף אחד לא עוזר לנו", סיפר אחד מבעלי העסקים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
בפיגועים שביצעו אנשי האיסלאם הקיצוני במדינה האסייתית לפני כארבעה חודשים נהרגו יותר מ- 250 בני אדם, אך מעבר לכך, הם גם הרסו את ענף התיירות של סרי לנקה, שמהווה מקור פרסנה עיקרי עבור אזרחים רבים.
עוד לפני גל הטרור כלכלת סרי לנקה הייתה בקשיים והגירעון הלאומי רק הלך ותפח, אבל ההתקפות רק החמירו את המצב. "זו התקופה הגרועה ביותר שראיתי בחיי", סיפר שרנפורא היובאז ג'ייאסנה, בעל עסק מקומי בן 76. "העסקים במצב הקשה ביותר שהיה מזה 60 שנה - כמעט 100% מהעסקים שלי נהרסו, ויש ימים בהם אני לא מוכר אפילו פריט אחד".
שבעה מחבלים מתאבדים תקפו שלוש כנסיות במדינה בנוסף לשלושה מלונות יוקרה. פיגועי הטרור בוצעו על ידי קבוצה מוסלמית קיצונית מקומית ובין 250 ההרוגים, היו גם 45 תיירים מסין, הודו, ארה"ב ובריטניה. ימים שלמים לאחר המתקפות עסקים רבים נותרו סגורים והתיירים ברחו מהמדינה. מספר המבקרים בחודש מאי צנח ביותר מ- 70% לעומת השנה הקודמת ובכ-60% בחודש שעבר.
כלכלנים במדינה טענו כי אלו שנפגעו ברמה הקשה ביותר היו בעלי העסקים העצמאיים, שרבים מהם עומדים על סף עוני. לפי נגיד הבנק המרכזי, אינדרג'יט קומראסוואמי, המשק בסרי לנקה צפוי לצמוח בקצב הנמוך ביותר מזה 20 שנים - 3% לעומת הממוצע שעמד על 6%. "סרי לנקה עוברת משבר כלכלי קשה כרגע וזה בא לידי ביטוי הן ברמה האישית והן ברמה הלאומית", אמר וייווארדנה, אנליסט כלכלי וסגן הנגיד לשעבר בבנק המרכזי. "הפיצוצים גרמו למפלה במשק שכבר היה בקשיים".
"אנחנו בקושי גדול כרגע. אף אחד לא עוזר לנו"
לא רק ענף התיירות נפגע, גם תעשיות אחרות מושפעות מהמצב הכלכלי הקשה שהכה בסרי לנקה, ובני אדם רבים נמצאים במצוקה לאחר תקופה ארוכה ללא עבודה. מהנדרן, בעל דוכן לאביזרי סלולר במרכז קולומבו טען כי ההתאוששות מהמצב הקיים לא נראית באופק. שעות ספורות אחרי ההתקפות העסק שלו קרס והשאיר אותו ללא אפשרות לשלם את דמי השכירות והוצאות נוספות.
"ההתקפות היו מכה קשה עבורנו וכמעט הרסו את חיינו", הוא סיפר. "היינו צריכים ללוות כספים ממלווים עצמאיים ואנחנו בקושי גדול כרגע. אף אחד לא עוזר לנו".
עד כה, מרבית המאמצים לצמצם את השפעת הפיגועים התמקדו בענף תיירות. הממשלה קיצצה את הריבית על הלוואות חדשות וההוצאות על חשמל, מים וטלפון ירדו גם הן. אומנם יש עסקים שבהם נראה שיפור, אך עבור רבים מדי העתיד לא ברור.