1. אנחנו מאושרים יותר 

    מה הופך טמפרטורות חמות יותר, ימים ארוכים יותר ודשא ירוק יותר לכל כך 'וואו'? למרות שאנחנו מזיעים הרבה יותר, יש כמה סיבות רציניות שבגללן אנו מרגישים טוב יותר, נפשית ופיזית, במהלך חודשי הקיץ. במחקר שפורסם בכתב העת Science, החוקרים בדקו את הציוצים של כ -2.4 מיליון אנשים ברחבי העולם במשך שנתיים. הם מצאו שבימים עם יותר שעות אור, אנשים פרסמו ציוצים מאושרים יותר משמעותית מכפי שצייצו בשעון חורף. מחקר חדש נוסף מצא כי מצוקה נפשית נוטה להיות נמוכה יותר בקיץ בהשוואה לסתיו. החוקרים אספו נתונים יומיים על תזונה, שינה, רווחה כללית, פעילות גופנית ומצוקה נפשית מאנשים בגילים שונים, ועקבו אחריהם במשך ארבעה שבועות בקיץ ובסתיו, במשך שנתיים. נמצא כי לשינויים עונתיים היו השפעות מכריעות על איכות התזונה ובריאות הנפש.


    למה זה קורה?

    הרגלי השינה משתנים. למספר שעות היום והלילה יש השפעה על איך ומתי אנחנו ישנים. מחקר השווה את נורבגיה (מדינה עם שונות עונתית גדולה) לגאנה (מדינה עם שונות עונתית קטנה). במהלך חודשי הקיץ בנורבגיה, לא רק שאנשים הלכו לישון מוקדם יותר והתעוררו מוקדם יותר, אלא ששיעורי נדודי השינה והעייפות היו נמוכים באופן ניכר מאשר בחורף. הבדלים אלה לא נמצאו בגאנה.

    הרגלי האכילה משתנים. מחקר מצא שגם הרגלי האכילה שלנו ומשקל הגוף שלנו משתנים לפי עונה, כאשר אנשים צורכים בממוצע 86 קלוריות יותר מדי יום בסתיו, בהשוואה לאביב. 

    שמש, שמש ושמש. יש סיכונים בחשיפה מוגזמת לשמש אבל אור השמש הוא חיוני לבריאות ולאושר שלנו וכשמשתמשים בו נכון, היתרונות משמעותיים. כאשר אנחנו נחשפים לאור השמש, הגוף שלנו מייצר ויטמין D, סרוטונין ומלטונין.



  2. מגדל אייפל גדול יותר

    אם תרצו לראות את מגדל אייפל במלוא הדרו, כדאי לכם להגיע לפריז בעונה החמה. בימים החמים האנדרטה בגובה 324 מטר גבוהה יותר בכ-17 סנטימטר שכן הטמפרטורה הגבוהה גורמת למבנה המתכת להתרחב. ברגע שהשמש שוקעת, המגדל מתחיל להתכווץ.

    איך זה קורה? מדובר בתופעה פיזיקלית טבעית הנקראת התפשטות תרמית. חום גורם לעלייה בנפח שהופך את מגדל אייפל לגבוה יותר. השמש פוגעת רק באחד מארבעת הצדדים של המגדל ויוצרת חוסר איזון עם שלושת הצדדים האחרים, שנשארים יציבים. תנועת השמש במהלך יום בהיר יכולה לגרום לראש המגדל לנוע בעקומה פחות או יותר עגולה בקוטר של כ-15 סנטימטרים. כשמגיע מזג אוויר חורפי קר, מבנה המתכת מתכווץ והוא יכול לאבד גם כמה סנטימטרים.

  3. יותר ילדים נולדים בקיץ. אבל יש כוכבית

    הקיץ הוא לא רק עונת החתונות אלא גם גם הפריים טיים של הלידות. ע"פ נתונים רשמיים בארה"ב, אוגוסט הוא חודש ימי ההולדת הפופולרי ביותר. ספטמבר, יוני ויולי מגיעים למקומות הבאים - בכל חודש נולדים 300,000-400,000 תינוקות חדשים בארה"ב, ובחודשים האלו יש בערך 10-20,000 לידות יותר. אבל דפוס זה אינו מתקיים בחלקים אחרים של העולם. בחלקים מאירופה, הלידות מגיעות דווקא לשיא באביב.

    למה זה קורה? יש לא מעט השערות בנושא חלקן חברתיות חלקן ביולוגיות. אבל מה שכנראה משפיע לא מעט היא העובדה שכאשר קר בחוץ אנשים מבלים יותר זמן בפנים, מה שמוביל ליותר יחסי מין בחודשי החורף ובהתאמה להתגברות של לידות בקיץ.



  4. הקריצה של הטבע

    עשרות אלפי גחליליות מתאספות בזמן מאוד ספציפי בקיץ בלהקות ומייצרות הבזקי אור מדהימים. זה תיאור של תופעת טבע מדהימה המכונה 'גחליליות סינכרוניות' במה שמתואר כשילוב פסיכדלי של כוכבים נופלים וזיקוקים מתפוצצים. היא מתרחשת כל קיץ בתחילת חודש יוני בצפון קרוליינה כאשר הגחליליות מופיעות באלפיהן למשך שבועיים של מצמוץ מסונכרן כדי למשוך בני זוג. הם צריכים לפעול מהר מכיוון שלמרות שלוקח לזחלים שנה עד שנתיים להתבגר, לאחר שנולדו, גחליליות חיות רק כ-21 יום.

    הדפוס כולל חמישה עד שמונה התפרצויות אור בפרק זמן קצר ואחריו חושך מוחלט למשך כחמש שניות. האור שהם פולטים, שאינו מייצר חום, נובע מתגובה כימית של לוציפרין וחמצן ומשמש למשיכת בן זוג. 



  5. הארטיק הומצא בטעות על ידי ילד בן 11

    אגדה קיצית (ואמיתית) לסיום: פרנק אפרססון מסן פרנסיסקו היה ילד בשנת 1905 כשערבב מעט אבקת סודה ממותקת עם מים והשאיר אותה בחוץ למשך הלילה. למרבה ההפתעה התערובת קפאה, פרנק טעם אותה והתרשם לחיוב. הוא החל למכור את הפינוק בשכונה שלו והשאר היסטוריה. 

    בשנת 1923 החליט אפפרסון להרחיב את המכירות מעבר לשכונתו. הוא התחיל למכור את הפינוק בחוף נפטון, פארק שעשועים סמוך. מעודד מההצלחה הרבה הגיש אפפרסון בשנת 1924 בקשה לפטנט על "הממתק הקפוא בעל המראה המושך שלו, שניתן לצרוך אותו בנוחות ללא זיהום על ידי מגע עם היד וללא צורך בצלחת, כפית, מזלג או כלי אחר".