בעונת הקיץ מטיילים רבים יוצאים לטיולים בשטח ולטרקים במקומות שונים בעולם. רובם עושים הכנות לקראת הדרך הצפויה להם, אבל מה קורה כשהדברים לא הולכים לפי התכנית? כדי לדעת איך להיערך מראש, זיו דמטר, ראש צוות המחלצים ב-MAGNUS איתור וחילוץ, עם טיפים להתנהלות נכונה

דאגו לאיסוף מידע אמין
יש לאסוף מידע מקצועי על המקום אליו נוסעים ולוודא שלא מסתמכים על חוויות של מטיילים אחרים. העונות משתנות וכך גם תנאי השטח ביניהם שבילים, מזג האוויר ואזהרות מסע.

היערכו בהתאם לתנאי מזג אוויר קיצוניים
בהרים ובמקומות גבוהים חשוב לדעת שמזג האוויר יכול להתחלף באופן לא צפוי, לכן יש לקחת ציוד וביגוד המתאים ל- 4 עונות, ציוד צבעוני הבולט בשטח, ציוד הישרדות וחירום, כולל שתיה ואוכל בכמות שתספיק במקרה של עיכוב לא מתוכנן.   

 שימו לב למפעילי הנסיעה
בכל הקשור לתחבורה ונסיעות, זכרו שאתם אלו שבוחרים את הנסיעה, לא היא אתכם. לכן, אל תתפתו לכל מי שפונה אליכם, צרו קשר רק עם מפעילים מוכרים והימנעו מנהיגה עצמאית בתנאי שטח מסוכנים. 

מפעילי תיירות
מומלץ לקנות שירות ממפעילים מוכרים (טרקים, הדרכות, פעילויות אקסטרים). איך תדעו אם לסמוך עליו?
שימו לב לדברים הבאים: 
- מפעיל וותיק בשטח
- יש למפעיל משרד הפועל במקום מוסדר
- אתם לא הלקוח היחיד באזור
- בדקו שהציוד שלו תקין ושלם

אל תצאו לבד
לצאת לטרק עם פחות מחמישה אנשים זה כמו לצאת לבד. לטרקים במקומות גבוהים וג'ונגלים סבוכים מומלץ לשכור שירותי פורטר ומדריך, כדי שיעזרו לכם עם הציוד ויראו לכם את הדרך. 

 

 

 

אף אחד לא חסין ממחלת גבהים
מחלת גבהים מופיעה לרוב בגבהים מעל 1,500 מ'. חשוב לדעת שאין קשר לרמת הכושר הגופני ואף אחד אינו חסין. עליה בגובה יש לבצע בצורה מבוקרת. מומלץ, אחרי כל יומיים הליכה לעצור ליום מנוחה והסתגלות. לא לעלות יותר מ- 500 מ' ביום עד גובה של כ- 3,000 מ'. לא לעלות יותר מ- 300 מ' ביום בגבהים מעל 3,000 מ'. במידה ומתוכננת לינה בגובה יש לעשות זאת במקום נמוך ב- 300 מ' מהנקודה הגבוהה ביותר אליה הגעתם לאחר 3,000 מ'. לדוגמא: הגעתם לגובה 300,3 מ', רדו לישון בגובה 3,000 מ' זאת בכדי לאפשר הסתגלות ולמנוע הופעת תסמיני מחלת גבהים. יש להרבות בשתייה ובהתייעצות עם רופא ליטול כדורים למניעת מחלת גבהים.
תסמיני מחלת גבהים: קוצר נשימה, עייפות, אפתיה, כאב ראש, ראייה כפולה, סחרחורות, בלבול, חרדה, אובדן תאבון ולעיתים הקאה. בהופעת אחד או יותר מתסמינים אלו יש לפנות לייעוץ רפואי באופן מיידי.

היפותרמיה
ירידת חום הגוף כתוצאה מחשיפה לטמפרטורות נמוכות וגורמים אחרים. במקרה של גשם יש לעשות כל מאמץ אפשרי להישאר יבשים ולהגן על הציוד שברשותכם, הצטיידו במעיל, מכנס נגד גשם וכיסוי גשם לתיק. בנוסף, מומלץ להצטייד בשמיכת מילוט, יריעה דקה וקלה אשר יכולה לשמש ככלי עזר בבניית מחסה משמש, קור, רוח וגשם. השמיכה קומפקטית, משמשת לצורכי הישרדות בשטח ועוזרת להפחית את אובדן חום הגוף.

היו עירנים לאופי המסלול
 שימו לב כי סימוני המסלול עלולים להיטשטש מה שידרוש מכם ערנות מוגברת. במידה ואיבדתם את דרככם נסו להבין האם אתם יכולים לחזור לנקודה הקודמת בה הרגשתם בשליטה או הישארו במקומכם והזעיקו עזרה. מראש מומלץ להחזיק מפה קשיחה של הטרק, מכשיר לווייני וכן להיעזר בשירותיו של מדריך מקומי. בכל מקרה, אם המשך הדרך נראה לכם קשה מדי או בלתי עביר - עצרו במקום! 

 

שמרו על קשר
שתפו אנשים קרובים בתכניות שלכם והחליטו על איש קשר קבוע. מומלץ לעשות צ'ק-אין בכניסה למסלול ולעדכן ברגע שיצאתם ממנו. במידה ואתם רואים כי חל שינוי בתכנית המקורית עדכנו את איש הקשר. חשוב לדעת כי במקומות רבים בעולם תקשורת סלולרית ותקשורת נתונים בפרט נופלות חדשות לבקרים, בייחוד בעת ארועי מז"א חריגים.

תקשורת
בזמן הטיול ייתכן ותצאו מטווח קליטה סלולרית. דאגו לצאת עם מכשיר לוויני שיאפשר לכם 100% קליטה בחירום ובשגרה בכל מקום בעולם (תחת שמיים פתוחים).

אל תחלקו ציוד אישי
תמיד עליכם, למקרים בלתי צפויים בהם תמצאו לבד. אין לחלק ציוד בין חברים כדי להוריד משקל.

המלצות כלליות במקרה של מזג אוויר קיצוני – גשמים/שטפונות/שריפות

  1. מיקום
    אם אתם נמצאים במקום שמוגדר בטוח על פי הרשויות המקומיות מומלץ להישאר בו - הימנעו מנסיעות בעקבות מצבם של הדרכים והסכנה לחסימות ומפולות בו.
  2. מזון ושתייה
    הצטיידו באוכל ושתייה, ביגוד חם והטעינו מכשירים ניידים לימים הקרובים, בשל סבירות גבוהה להפסקות חשמל.
  3. במידה ויש שיטפון/ עליה חזקה במפלס המים בנחלים בכפר בו אתם נמצאים עלו לנקודה הגבוהה ביותר. אין לנסות לחצות מים זורמים!
  4. רשויות מקומיות ותחזית מז"א
    עקבו אחר עדכונים מקומיים ותחזית צפויה, בכל מצב לפני ביצוע פעולה יזומה בשטח יש להתייעץ עם גורם מקצוע, מזג האוויר עלול להשתנות ולשבש את התכניות.