במשך שנה וחצי, העולם קפא במקום, ואיתו גם חלומות החופשות שלנו מעבר לים. אלו שהורגלו לטוס על בסיס רבעוני - מצאו את עצמם מפנטזים על סופ"ש קצר בטבריה, במגבלות של "תו תקן ירוק". ואז הגיעו ההקלות ובחודשים האחרונים, קיבלנו פס ואנשים רבים הגשימו חלום וטסו לחו"ל: מדובאי ועד יוון, לשלושה ימים או לשבועיים - הכול הולך. אחרי שגרה לא פשוטה, אנשים היו נואשים ליציאה משגרה, הכי רחוק מהבית.

נופש הוא הכרחי לנפש. כולנו זקוקים לשבירת שגרה, כל אחד במינוניו שלו. הבעיה היא שלא פעם אנחנו חוזרים מנופש מוצלח כזה ונכנסים לדכדוך שלאחריו. מדוע אחרי חופשה אנחנו מרגישים דאון וכל מה שאנחנו רוצים זה רק עוד חופשה? לדברי אילנית הרשקוביץ-הזה, טריינר בהנחיית NLP, הסיבה לכך טמונה בשינוי שחל ביומיום שלנו. "אנחנו בונים לעצמנו ציפיות. מתכננים, חולמים, מפנטזים, בונים הרים וגבעות ואז זה קורה: יצאנו לחופשה, האווירה טובה, וכולם פתאום מסתדרים. אין כביסות, אין ניקיונות ואין מטלות, עול החיים ירד מאתנו ובגוף זורמים לנו בשפע הורמונים של הנאה ושמחה. אנחנו מרגישים שאנחנו חיים את החלום. ללא דאגות, ללא פחדים, ללא מגבלות".



שבירת השגרה מעניקה לנו תחושה של אופוריה ושמחה אך חשוב להכין את עצמנו גם לשיבה הביתה, לשגרת החיים, שהיא לא פעם אינטנסיבית, כאוטית ותובענית. איך עושים זאת? הנה כמה טיפים  שמומלץ לאמץ:

  1. הרשו לעצמכם "להרגיש את הבאסה"

    "מאוד מובן והגיוני שהמעבר מתחושת השחרור והחופש לתוך השוטף של החיים יורידו את מצב הרוח שלנו. ראשית, תנו לעצמכם רגע להרגיש את זה ללא שיפוטיות. ככה כמו שזה. רק תתבוננו על ההרגשה הזו ללא שום התנגדות ואפילו תגידו לעצמכם – 'אני ממש עצוב שהטיול הזה נגמר. ממש נהניתי בו והמחשבה לחזור לכל הלחץ שבבית לא נעימה לי. זה מלחיץ אותי וזה עושה לי רע וזה גם ממש טבעי ובסדר שאני מרגיש ככה". 

  2. ביום האחרון לחופשה דמיינו את כל הדברים המהנים שתעשו כשתחזרו

    יום לפני השיבה הביתה והראש מתחיל לעבוד ולסקור את רשימת המטלות שמחכה לנו בבואנו. הרשקוביץ ממליצה לשנות מחשבה: "האמת היא שדבר לא מחכה לנו בבית מלבד מה שנחליט שמחכה לנו. אפשר לדמיין ולראות כיצד אנחנו חוזרים לעבודה כשאנחנו מלאים בחוויות ומשתפים את הקולגות שלנו ובכך גם משחזרים את הכיף שהיה לנו, אפשר לדמיין ולראות כיצד אנחנו מייצרים לנו שגרה חדשה נעימה אם נאמץ למשל מאכל מסויים שטעמנו בחופשה, כזה שבכל פעם שנכין אותו, ישיב לנו את הזכרון של הטיול, למשל. רגעים קטנים שגורמים לנו להרהר בטיול גם כשאנחנו כבר לא בתוכו". 
  3. הכינו רשימה של כל הדברים שאתם בוחרים להכניס לשגרה

    אחרי כל טיול, ישנו השיח הקבוע על היעד הבא, ועל איך מכניסים יותר הנאה ביומיום. לרוב אנחנו לא עושים איתו הרבה כי ערימת הכביסה גונבת לנו את הפוקוס. הרשקוביץ ממליצה שלא להדוף את התוכניות אלא ליישם אותן. "בחרו להכניס לשגרה היומיומית שלכם כמה מהרגעים בטיול שעשו לכם ממש טוב: בין אם זו כוס קפה שתעצרו להתענג עליה ועד טיול כל שבת".

  4. עשו משהו טוב עבור מישהו אחר, ללא ידיעתו

    זה יכול להיות חבר מהמשפחה, קולגה לעבודה, שכן או כל אחד. כל יום תשלבו בחיים שלכם מעשה אחד טוב שאתם עושים בסתר עבור האחר. מחקרים רבים מראים שכאשר אנחנו נותנים -  זה מעלה את תחושת ההצלחה, הסיפוק והשמחה הפנימית שלנו.
  5. אם יש באפשרותכם, עוד לפני הנסיעה, ייצרו לעצמכם חזרה מדורגת לשגרה

    נסו לארגן לעצמכם נחיתה רכה. קחו עוד יום להירגע בבית, או אפילו חצי יום. ההעניקו לעצמכם כמה רגעי חסד כי השגרה שואבת והמעבר חד. 

    למה זה חשוב כל כך? 

הרשקוביץ מאמינה שכפי שאנחנו מתכננים ומדמיינים לפרטי פרטים איך תיראה החופשה שלנו, מה שמעצים את ההנאה ממנה, כך נכון יהיה גם לעשות בשובנו לשגרת החיים. "כשתעשו את הדברים הללו המוח שלכם לא ייכנס למגננה ולחיפוש מה אין לנו בחיים, ומה אנחנו מאבדים. ההיפך הוא הנכון. אם תדמיינו את החזרה הכיפית מתוך ידיעה שאתם חוזרים בצורה מדורגת, כמו גם שילוב של הנאות קטנות שמעניקות לכם סיפוק והנאה, המוח יתכנן את החזרה שלכם בדרך הזו בדיוק. הוא הופך להיות טיל מונחה מטרה – לחזור הביתה בשמחה ובהנאה ולהמשיך את חיי השגרה בכיף". 

*אילנית הרשקוביץ-הזה היא טריינר בהנחיית NLP, בעלת תואר ראשון בחינוך לגיל הרך ובוגרת הכשרה במסלול פסיכולוגיה חיובית. חברה בקהילת המטפלים SOMEBUDDY