אם חשבתם שאתם מחליטים מה לאכול, אז תחשבו אחרת: מסתבר שהמקרר הוא זה שלא פעם מחליט עלינו. ולראיה: כמה פעמים פתחתם את המקרר עם כוונה ברורה לאכול יוגורט עם גרנולה ומצאתם את עצמכם קופצים ראש לתוך מנה של פסטה מאתמול או יישרתם קו עם העוגה מהוויקנד? ואולי פשוט סתם פתחתם את המקרר כי חשתם רעב ובסוף אכלתם ממש לא בצורה שרציתם?

בעוד אנחנו יכולים תמיד להאשים את המקרר, יש לנו גם מה לעשות. החשיבות של סידור המקרר היא מהותית. בעיצוב מחדש ובחירות נכונות, אנחנו לגמרי יכולים לחיות איתו בשלום. בלי האשמות שווא ותסכול. ואנחנו ממש לא מתכוונים לתמונה מגיל 16 שהחלטתם למגנט לחזית שלו במטרה לעורר בכם מוטיבציה. זה עושה בדיוק את ההיפך. עזבו אתכם.

"המפתח להצלחה הוא שינוי סביבתי ולא אישיותי והמשתנים שישנו את כללי המשחק הם נגישות ואטרקטיביות של האוכל. ככל שהאוכל יהיה נגיש (זמין) ואטרקטיבי (נראה טוב), נצרוך אותו יותר", מסבירה ד"ר שירלי הרשקו, מומחית בכירה בתחום הקשב,  חוקרת וסופרת, מרצה בחוג למדעי התזונה באוניברסיטה העברית, ומפתחת שיטת 'תזונה קשובה'. "חשוב להבין שהחוש הראשון שנפגש עם האוכל הוא דווקא הראיה.  ומכאן, שלמראה של האוכל, יש השפעה על מה נאכל. הנראות של האוכל שלנו מעוררת תגובות פיזיולוגיות  ורגשיות, וכדי לשמור על אורח חיים בריא, נצטרך לטפל בארגון הסביבה שלנו ובנגישות האוכל שסביבנו".

אז מה עושים? 

 "באמצעות פעולות פשוטות ביותר אתם יכולים לשלוט במקרר וכך גם בתהליך קבלת ההחלטות במוח שלכם"., אומרת הרשקו ומציעה את הצעדים הבאים.

1. מקמו את הירקות והפירות באופן בולט

"הסיבה שאתם ככל הנראה לא אוכלים מספיק ירקות ופירות טמונה בין היתר בעובדה שהם לא נגישים לכם. אתם לא רואים אותם בכלל ולכן מומלץ למקם אותם במקום בולט ודומיננטי. כמו כן, אפשר להגדיל לעשות ולקנות ירקות ופירות נגישים אף יותר. למשל עגבניות שרי, מלפפונים ופלפלים קטנים ופירות של ביס, כמו משמשים או שזיפים. ולמיטיבי לכת: לארגן קופסת ירקות/פירות. אפשר גם לחתוך אותם. רובם מחזיקים מעמד נפלא. הקופסה צריכה להיות שקופה ומזמינה והאוכל בה צריך להיות אטרקטיבי ומזמין".

 

2. "החרישו" את הקינוחים 

"הבליטו במקרר את הדברים שידוע לכם שחשוב לאכול לאורך היום והחביאו את אלו שפחות. העוגות והלזניות יכולות גם הן לעבור למגירה הסודית או למדף תחתון או עליון, שפחות בולט לעיניכם, או פשוט להסתתר מאחורי אוכל אחר ורצוי בקופסאות אטומות ולא מזמינות. זה לא אומר שלא תאכלו אותם, זה פשוט אומר שזה לא הדבר הראשון שהעין שלכם תראה".

3. פנו את מה שכבר לא רלוונטי 

סדר במקרר יעשה לכם גם סדר בראש. "אפשר להוציא את כל המוצרים במקרר ולסדר אחרת. על הדרך תראו גם כמה דברים שכדאי לזרוק או כמה דברים שלא היו צריכים להיות שם מלכתחילה ואולי תשנו את רשימת הקניות שלכם ותבינו מה באמת צריך להיות במקרר. זכרו: מה שלא שם - לא קיים ולא נאכל.  ומה שמוחבא מהעין - מוחבא גם מהלב/מהפה. כך למשל ממתקים לא חייבים להיות במגירת ממתקים נגישה ועמוסה. הם יכולים להיות בארון למעלה או במזווה סגור, ובכל פעם להוציא קצת למגירה, או בכלל שיישארו להם במכולת, ואם נרצה ממתק נצטרך ללכת אליה".  

4. שמרו על חטיפים בריאים בגובה העיניים

ארגנו אפשרויות חטיפים בריאות יותר, כמו פירות חתוכים מראש, מקלות ירקות, יוגורט או חומוס, בגובה העיניים. זה הופך אותם ליותר בולטים ומגדיל את הסבירות לבחור בהם על פני אפשרויות פחות בריאות.

5. ארגנו לפי קטגוריית מזון

כך למשל מוצרי החלב יהיו ביחד, התבלינים באחר, אוכל מוכן בצד השני. המטרה היא שזה יעזור לנו לאתר פריטים ספציפיים בקלות ולהימנע מבזבוז זמן בחיפוש דרך המקרר.

6. אחסנו במיכלים שקופים

זה בהכרח יקטין את הסיכוי לשכוח מהם ומאפשר לזהות במהירות מה יש בפנים.

7. השתמשו בכלים קטנים יותר לפינוקים

אם יש לכם מדי פעם פינוקים או מאכלים מפנקים שאתם רוצים לשמור במקרר, העבירו אותם לכלים קטנים יותר עם שליטה במנות. בדרך זו, יש פחות סיכוי שתצרכו כמויות גדולות ללא שכל ותוכל ליהנות מהן במידה.

8. הכינו צלחות מוכנות מבעוד מועד

הכינו מראש ארוחות בריאות וחטיפים ואחסנו אותם בכלי הכנה לארוחה. זה מקל על בחירה של אופציה מזינה כאשר הרעב מכה. תודו שאין דבר חמוד יותר מצלחת מוכנה לחימום ברגעי רעב אמיתיים.