קייל, חסה תרד, סלרי, מנגולד, עלי סלק, פטרוזיליה או כוסברה - עלים ירוקים משתלבים בתזונה הים-תיכונית, ועמוסים בחומרים מזינים וחיוניים ובאין-ספור יתרונות בריאותיים. הנה 3 סיבות לצרף אותם לכל ארוחה – בוקר, צוהריים או ערב.
המון ויטמינים ומינרלים
עלים ירוקים הם מקורות עשירים של מינרלים כמו ברזל וסידן, חומצה פולית, וגם ויטמינים התומכים במערכת החיסון ובתפקוד הכללי של הגוף. על פי נתונים של משרד החקלאות של ארצות הברית (USDA), כוס אחת (67 גרם) של קייל גולמי לדוגמה, מכילה 684% מהכמות היומית המומלצת של ויטמין K 206% מהכמות היומית המומלצת של ויטמין A ו-134% מהכמות היומית המומלצת של ויטמין C.
עשירים בנוגדי חמצון
עלים ירוקים עמוסים בנוגדי חמצון, המסייעים להילחם בהשפעות המזיקות של עקה חמצונית (הפרת האיזון בין הרדיקליים החופשיים בגוף לנוגדי החמצון). אלה גם מגינים על התאים ועל הרקמות מפני נזק. בברוקולי למשל יש רמות גבוהות של גלוקורפנין - תרכובת המומרת לנוגד חמצון עוצמתי ויעיל במיוחד הנקרא סולפורפאן.
תומכים בבריאות המוח
עלים ירוקים מכילים תרכובות התומכות בתפקוד המוח ומסייעות בהגנה מפני ירידה קוגניטיבית (הכרנית). במחקר שפורסם ב-8 במרץ 2023, בדקו אם הרגלי תזונה מסוימים עשויים להוריד את הסיכון לאלצהיימר. החוקרים ניתחו נתונים של 581 משתתפים, בגיל ממוצע 84 שהסכימו לעבור הערכות שנתיות ולתרום את המוח שלהם בעת מותם כדי לקדם את המחקר על דמנציה. משך הזמן הממוצע מתחילת המחקר ועד למותם של המשתתפים היה שבע שנים. המשתתפים דיווחו על הרגלי התזונה שלהם ומילאו שאלוני מזון שנתיים.
החוקרים גילו שלאנשים שהקפידו על דיאטות צמחיות היו כמויות נמוכות יותר של בטא עמילואיד וסבכי טאו (גושים מעוותים לא תקינים של חלבון הנקרא טאו) במוח – שני סמנים לאלצהיימר. בקרב קבוצה זו, לאנשים עם הצריכה הגבוהה ביותר של ירקות עלים ירוקים (7 מנות שבועיות או יותר) הייתה פחות הצטברות כזאת לעומת אלה שאכלו רק מנה אחת או שתיים בשבוע. הממצא המדהים היה שההבדל ברמות הפלאק בין שתי הקבוצות היה שווה ערך להפחתה בהזדקנות המוח בכמעט 19 שנים. במילים אחרות, המוח של אנשים שצרכו יותר ירקות עלים ירוקים הראה רמות פלאק שדומות לאלו של אנשים צעירים בכמעט שני עשורים.
הכותבת היא עינב בורשטיין, יועצת ומנחה לתזונה טבעית ואורח חיים בריא. לאינסטגרם של עינב