יוגורט עם פרי ונגיעה של גרנולה: אין ארוחה קייצית מוצלחת מזו, שלא לדבר על כמה היא יפה היא. השאלה היא רק איזה יוגורט, איזה פרי ואיזה גרנולה. הפעם ננסה לפצח את החלק הראשון של המשוואה: חוקרים עברו על ערכים תזונתיים של מאות יוגורטים והשוו את הצפיפות התזונתית שלהם, כלומר סך הערכים התזונתיים הכולל ומצאו כי ליוגורט שקדים יש צפיפות תזונתית גבוהה משמעותית מיוגורט על בסיס חלב וכן מכל שאר היוגורטים האחרים. לצד זאת הם גם מציינים כי ביוגורט שקדים יש פחות חלבון, סידן ואשלגן מאשר ביוגורט חלבי.
"ביוגורטים על בסיס צמחי יש בסך הכול פחות סוכר, פחות נתרן ויותר סיבים מאשר מוצרי חלב, אבל יש בהם פחות חלבון, סידן ואשלגן מאשר ביוגורט חלבי", כתבו החוקרים אך הדגישו שבשורה התחתונה נראה שיש עדיפות מסוימת ליוגורט הצמחי בכלל ולאלו על בסיס שקדים בפרט. "כשמסתכלים על צפיפות החומרים התזונתיים הכוללת, ליוגורט שקדים יש צפיפות תזונתית גבוהה משמעותית מיוגורט מחלב וכל שאר היוגורטים מהצומח". נתון מפתיע לאור העובדה שבמשקה שקדים חסרים חומרים חיוניים רבים כמו שומן, מגנזיום, זרחן וחלבון. הוא מועשר בסידן ובוויטמין D, אך כמות החלבון בו נמוכה ובחלק מהסוגים יש כמות גדולה של סוכר.
היעד: יוגורט היברידי
החוקרים אספו במסגרת המחקר מידע תזונתי של 612 סוגים שונים של יוגורטים שנמכרו בין השנים 2016 ל-2021. מתוכם 159 היו מוצרי חלב מלאי שומן, 303 היו מוצרי חלב דלי שומן, 61 היו על בסיס קוקוס, 44 על שקדים, 30 על קשיו ו-15 על בסיס שיבולת שועל. החוקרים השתמשו במדד NRF (מערכת ניקוד רשמית המדרגת מזונות על בסיס תכולת החומרים התזונתיים שלהם) כדי לדרג את היוגורטים מהצפיפות התזונתית הגבוהה ביותר לנמוכה ביותר ואלו התוצאות בסדר יורד: שקדים, שיבולת שועל, מוצרי חלב דלי שומן, מוצרי חלב מלאים, קשיו וקוקוס.
תזונה צמחית נוטה להיות עשירה בחומרים מזינים, ויטמינים, מינרלים וסיבים, תוך שהיא דלה בשומנים רוויים וכולסטרול. היא גם בת קיימא יותר מבחינה סביבתית, יש לה טביעת רגל פחמנית נמוכה יותר והיא דורשת פחות משאבים טבעיים. אחת האפשרויות שהחוקרים מציעים היא יצירת יוגורט היברידי המבוסס גם על צמחי וגם על חלבי, מה שישלב חלבון, ויטמין B12 וסידן תוך מזעור סך הסוכר, הנתרן והשומן הרווי.
לבדוק מקורות חלבון חלופיים
למרות שהשורה התחתונה נשארה מורכבת ונכון לעכשיו עדיין את את היוגורט המושלם, האנה וויטאקר, דיאטנית ומומחית לתזונת הריון טבעונית ציינה בשיחה עם healthline מספר תובנות מעשיות שאפשר לדעתה לקחת מהמחקר. ראשית, ליוגורטים מהצומח יש בדרך כלל תכולת חלבון נמוכה יותר בהשוואה ליוגורטים המכילים חלב. המשמעות היא שאנשים שמסתמכים במידה רבה על יוגורט כמקור חלבון צריכים לבדוק מקורות חלבון חלופיים או לבדוק שוב את תכולת החלבון של היוגורט הצמחי שבחרו כדי להבטיח שהם מקבלים מספיק חלבון מספיק.
דבר שני שיש לקחת בחשבון הוא שיוגורטים מחלב נוטים להיות בעלי שומן רווי יותר בהשוואה ליוגורטים מהצומח. צריכת שומן רווי יכולה להיות במקרים מסוימים בעייתית בהקשרים של בריאות הלב וחשוב לשים לב לזה. "חיוני לקרוא תוויות", היא ייעצה, "כיוון שגם חלק מהיוגורטים מהצומח עשויים להכיל שומנים אחרים התורמים לתכולת השומן הכוללת שלהם".
עניין שלישי שדורש תשומת לב הוא תכולת הסוכר. "המחקר מצא שגם יוגורטים מהצומח וגם יוגורטים חלביים הראו שונות בתכולת הסוכר", היא מציינת וממליצה לאנשים להיות מודעים לצריכת הסוכר שלהם ולבחור ביוגורטים עם מינימום או ללא תוספת סוכרים, ללא קשר אם הם צמחיים או חלביים.
ולסיום, כל אחד צריך לשקול את הצרכים התזונתיים הספציפיים שלו בבחירה בין יוגורט על בסיס צמחי לחלבי. "יוגורטים מחלב הכילו בדרך כלל כמויות גבוהות יותר של סידן וויטמין B12 בהשוואה ליוגורטים מהצומח. סידן חשוב לבריאות העצם בעוד ויטמין B12 מעורב בתפקוד העצבים ובייצור תאי דם אדומים".