עונת ה"כאבי גרון, כאבי ראש, חום ושיעולים" כבר כאן ובניגוד למזג האוויר בחוץ כאן הכללים פחות מוגדרים והתסמינים לא תמיד ברורים. החזאים במקרה הזה הם אנחנו, שנדרשים גם לשמור טוב טוב על הגוף וגם לזהות כל שינוי בהרגשה. הסימפטומים מגוונים ולעתים מבלבלים, אז למען הסדר הטוב והבריאות השלמה, נעזרנו בד"ר דנה פלורנטין, מומחית לרפואת משפחה של כללית במחוז דן – פ"ת כדי להבין טוב יותר מה זה אומר מה שאנחנו מרגישים ואיך להתאים את הטיפול לכל שלב. 

למה הכאב בגרון בא והולך?

"כאב גרון יכול להופיע, להיעלם ושוב לחזור מאחר ויש המון סוגי נגיפים שגורמים לכאב גרון, כך שאפשר להידבק שוב ושוב. אפשר לסבול מכאב גרון למשך יום ושוב להידבק כעבור יומיים, כאשר כל פעם נדבקים בסוג אחר או זן אחר של נגיף".

מתי הכי נכון לקחת כדור?

"כאשר מדובר במחלה נגיפית אז ההחלמה נעשית מעצמה וכל הכדורים הם רק מקלים ולא משפיעים על משך ההחלמה. לכן, ההחלטה אם לקחת כדור היא רק בהתאם לסבל הסובייקטיבי והצורך להקל על הסימפטומים. אין טעם לסבול ובהחלט אפשר להיעזר במשככי כאבים ובמקלי גודש ושיעול".

מה ההבדל בין כדור לבוקר וכדור ללילה?

"כדור לילה בדרך כלל מכיל חומר סדטיבי שעוזר לישון בלילה כמו אנטי היסטמינים מהדור הישן או קודאין. כדור יום מכיל חומרים מעוררים שמכווצים כלי דם וככה מקלים על גודש שנובע מנזלת והפרשות למיניהן. יש להם גם אפקט מעורר".

צינון בחורף (צילום: fizkes, shutterstock)
צילום: fizkes, shutterstock

כאב גרון: מתי לקחת אנטיביוטיקה?

כאב גרון לרוב נובע מדלקת ויראלית או דלקת חיידקית. על פי ד"ר פלורנטין אלו ההבדלים העיקריים ביניהם:

"דלקת ויראלית מתבטאת בכאבי גרון שמלווים בחום נמוך, לרב יתלוו לכאבי הגרון גם נזלת ושיעול, או צרידות. מאחר ומדובר במחלה ויראלית אין צורך לקחת טיפול אנטיביוטי. קיימים משטחי גרון שנקנים ללא מרשים, וניתן לבצע לבד בבית ולראות האם מדובר בחיידק או לא. לרוב דלקת גרון ויראלית חולפת לאחר מספר ימים, לעיתים נמשכת מעט יותר, שבוע או עשרה ימים.

דלקת חיידקית מתבטאת בהתפרצות חדה יותר, קשיי בליעה, הופעת תפליט מוגלתי על פני השרירים, חום וכאבי שרירים. במקרה כזה הטיפול הוא אנטיביוטי. למרות שמדובר במחלה יותר קשה מדלקת גרון ויראלית, לרוב היא חולפת מהר יותר, בדרך כלל כבר אחרי יומיים יש הקלה משמעותית (למרות שיש הקלה בתסמינים, את הטיפול האנטיביוטי מומלץ לקחת למשך עשרה ימים)".

שינויים בתסמינים לפי שעות היום והלילה 

במקרים רבים אנחנו יכולים להתעורר בבוקר ולהרגיש נפלא אבל ככל שהיום ממשיך ולקראת שעות הערב שוב נחווה את התסמינים של המחל, כולל חום גבוה. ד"ר פלורנטין מסבירה שהמקור לשינויים האלו קשור לשינויים בטמפרטורת הגוף: "טמפרטורת הגוף הנורמלית אצל מבוגרים היא סביב 37 מעלות צלזיוס. אצל אדם בריא הטמפרטורות משתנות במהלך היום והן עולות ויורדות, כאשר בבוקר טמפרטורת הגוף היא הנמוכה ביותר ובמהלך היום, בשעות אחרי הצהריים והערב היא הגבוהה ביותר.

"לכן, במקרים של חום ומחלה ערכי טמפרטורת הגוף משתנים בהתאם עם ערכים גבוהים יותר. בבוקר טמפרטורת הגוף תהיה נמוכה יותר מאשר בשעות אחה"צ והערב שאז היא תעלה ותהיה בשיאה. בשעות הלילה ובזמן השינה, השכיבה יכולה לגרום להגברת התסמינים: קשיי נשימה, שיעול וליחה, כיוון שההפרשות של הנזלת והליחה מצטברות בגרון וקשות יותר לפינוי".

אישה משתעלת (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אישה משתעלת | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

על פי ד"ר פלורנטין, אלו מחלות החורף הנפוצות בתקופה הנוכחית - כולל התסמינים, הטיפולים והסיבוכים האפשריים:

הצטננות

הצטננות מתבטאת בחולשה, נזלת, כאבי גרון, כאבי שרירים, חום נמוך ושיעול. לעיתים מתלווים תסמינים נוספים כמו הגדלת קשרי לימפה בצוואר ודלקת בלחמיות העיניים.

לרוב מדובר במחלה שנמשכת ממספר ימים ועד שבוע. לעיתים נשאר שיעול טורדני שעלול להימשך מספר שבועות. מאחר ומדובר במחלה ויראלית אין טעם לקחת אנטיביוטיקה. התרופות הקיימות מקלות על התסמינים בלבד ואינן מחישות את ההחלמה.

שפעת

שפעת היא מחלה שדומה להצטננות אבל הביטוי שלה יותר קשה - החום יותר גבוה, המחלה פורצת בצורה יותר חדה ומהירה וקיימת חולשה ניכרת. כאבי שרירים ושאר התסמינים של ההצטננות יכולים להופיע גם כאן אבל בעוצמה יותר חזקה.

מחלת השפעת מעט יותר ממושכת, נמשכת לרוב כשבוע ולפעמים יותר. גם כאן הטיפול תומך בעיקרו ומכוון לתסמינים כמו אקמול לסוגיו, טיפות אף וסירופים לשיעול. קיימת תרופה נגד שפעת (טמיפלו) שניתנת במקרים מיוחדים באוכלוסיות בסיכון גבוה. ניתן למנוע הידבקות בשפעת על ידי חיסון נגד שפעת מבעוד מועד כל שנה.

קורונה

קורונה גם היא דומה להצטננות או לשפעת. הביטויים שלה משתנים בהתאם לזן הקורונה, אבל לרוב כוללים חום, עייפות, שיעול יבש, גודש באף, דלקת בלחמית, כאב גרון, כאב ראש, כאבי שרירים, סחרחורת ובחילות.

ישנם זנים שגורמים למחלה קלה ביותר שנמשכת רק מספר ימים, וישנם זנים אלימים יותר שגורמים למחלה יותר ממושכת. רוב הזנים כיום גורמים למחלה יחסית קלה שנמשכת סביב ה-5 ימים.

הטיפול גם כאן תומך (משככי כאבים, נוגדי צינון, סירופים לשיעול). במקרים בהם המטופל סובל ממחלות כרוניות ובגיל מבוגר מ-65 מומלץ לקבל טיפול תרופתי שנקרא פקסלוביד שמונע את התרבות הנגיף ומסייע להחלמה. במקרים בהם ישנה התוויית נגד למתן פקסלוביד קיימת תרופה נוספת בשם מולנופירביר שאותה ניתן לתת.

סיבוכים אפשריים של הצטננות/שפעת/קורונה

הסיבוך השכיח ביותר הוא דלקת ריאות. סיבוכים נוספים של הצטננות ושפעת כוללים סינוסיטיס (דלקת במערות הפנים), ודלקת אוזניים תיכונה. במקרים של סיבוכים, לאחר כמה ימי מחלה במקום שיהיה שיפור ישנה החמרה שמתבטאת בעליית חום, קוצר נשימה, החמרה בחולשה והחמרה בהרגשה הכללית. במקרים כאלו מומלץ לגשת לרופא המשפחה, בחלק מהמקרים מומלץ לקחת טיפול אנטיביוטי.

למי שסובל מאסטמה ברקע, הצטננות ושפעת עלולות לגרום להתקף אסטמה שיתבטא בקוצר נשימה וצפצופים. במקרה כזה התקף האסטמה לרוב עובר רק לאחר מספר שבועות, כמובן עם טיפול שלרוב כולל משאפים.