תפוח בדבש הוא ללא ספק אחד מהברכות היותר אהובות על שולחן חג ראש השנה ומשום מה, אהוב ככל שיהיה, אנחנו לא נהנים ממנו במרוצת השנה. מצד שני, כל אחד המהמרכיבים בפני עצמו נמצא לגמרי בתפריט היומי של רובנו: מהתפוח ועד הדבש. לרגל שנה מתוקה, הזדמנות להתעכב רגע על הנוזל הדביק. מאיפה הוא בא, למה הוא טוב והאם באמת רק דבורים יכולים לייצר אותו? פנינו לד״ר אפרת דבש ריזנפלד, סמנכ״לית מחקר ופיתוח מחברת ביו דבש, שיודעת לא מעט על המעדן המתוק.
חיי נצח
הדבש הוא ״מזון-על״ עתיק שכאשר נשמר בתנאים נכונים, אין לו תאריך תפוגה. כיצד זה יכול לקרות?
ובכן, ארכיאולוגים שחקרו את קברי הפרעונים גילו בקברים כדים אטומים מלאי דבש שהשתמר היטב במשך אלפי שנים. רמת החומציות, תכונת האוסמולריות (יצירת לחץ אוסמוטי השואב מים מהסביבה), נוכחות מי חמצן, פוליפנולים וחלבונים אנטי-מיקרוביאליים, גורמים לכך שמיקרואורגניזמים לא יכולים להתקיים בדבש ולקלקל אותו. ההערכה היא שהצנצנת העתיקה ביותר של דבש שנמצאה אי פעם היא בת 5500 שנה.
חומר משמר מן הטבע
הרבה לפני בני האדם, היו אלה הדבורים שפיתחו סטרטאפ טכנולוגי בכוורת: חומר בעל כושר שימור מעולה, באיכות שלא תבייש אף חברת הזנק בתחום הפודטק בימינו. מחקרים עדכניים מעידים כי דבש הנו אידיאלי לשימור תאים ורקמות בהקפאה , דבר החשוב למשל עבור שימור פוריות (זרע, עוברים וביציות) ומתאפשר משום שדבש אינו רעיל, צמיגותו מפחיתה היווצרות קרח במהלך ההקפאה והתכונות נוגדות החמצון שלו מגינות על התאים.
תקשיבו לסבתא, לפו הדוב ולדבורה מאיה
דבש מיוצר על ידי דבורת הדבש מצוף צמחים. הצוף אותו אוספות הדבורים, ייחודי לצמח ומשתנה בהתאם לעונה ולמיקום גיאוגרפי. ישנם למעלה מ-300 סוגים של דבש, השונים זה מזה בצבעם, בטעמם ובתכונותיהם כתלות בסוג הפרחים מהם הם מופקים ובמין הדבורה. לא לחינם הדבש אהוב על כל סבתא, הדבש מקבל את תכונותיו המופלאות מהשילוב בין חומרים צמחיים שמגיעים מהצוף יחד עם חלבונים שמפרישה הדבורה בקיבת הדבש שלה. דבש מכיל מגוון גדול של חומרים צמחיים פעילים, למשל חומרים בעלי פעילות אנטי מיקרוביאלית, פעילות אנטי סרטנית ופעילות נוגדת סוכרת. בנוסף, דבש ידוע כבעל פעילות מגינה על מערכת הלב וכלי הדם, מערכת העצבים, הנשימה והעיכול.
הדבש יעיל לטיפול בשיעול
בהנחיות מ-2019 לטיפול בשיעול של שירות הבריאות הלאומי בבריטניה (NICE) הומלץ על שימוש בדבש לשם הפחתת תסמיני שיעול. ההנחיות מיועדות למבוגרים וילדים מגיל חמש ומתבססות על מחקרים המראים כי בילדים מעל גיל שנה דבש נמצא יעיל יותר בהפחתת תסמיני שיעול בהשוואה לתרופות לדיכוי שיעול. בנוסף, מחקר שנערך בשירותי בריאות כללית מצא כי שתי כפיות דבש לפני השינה סייעו להקלה על השיעול בילדים בני שנה עד חמש.
ריפוי פצעים
כבר בעולם העתיק נהגו למרוח דבש על פצעים, כוויות, עקיצות וגירויי עור אחרים. מחקרים מראים שהדבש אכן עשוי למנוע זיהומים חיידקיים בזכות התכונות האנטי-בקטריאליות שלו, ולסייע לריפוי מהיר יותר של הרקמה. סגולות הדבש מסייעות בחיטוי והגלדה של פצעים מסוגים שונים כמו כוויות, פצעי לחץ ואף כיבים מהם סובלים חולי סוכרת.
בראש מתוק
הדבש יעיל בטיפול נגד קשקשים (סבוריאה בקרקפת). מחקר שפורסם ב- European Journal of Medical Research הראה שמריחה של תמיסה מרוכזת של דבש, יום כן, יום לא, במשך ארבעה שבועות, הביאה להקלה ניכרת ולהיעלמות של הקשקשים כבר לאחר שבוע, ושל סבוריאה על העור – אחרי שבועיים. מודים שהמחשבה על דבש מרוח על שיער ראשנו גורמת לנו לעקצוץ, כך שהניסוי הוא על חשבונכם.
לא הכל דבש: קצת על העוקץ
ישנן גם סכנות בצריכת דבש. דבש עלול להכיל שאריות של חומרי הדברה שאוספות הדבורים מהגידולים החקלאיים, אנטיביוטיקות המשמשות לטיפול בדבורים, מתכות כבדות, חומרים רעילים אחרים וספורות של חיידקים שעשויים להתפתח במערכת העיכול של תינוקות בני פחות משנה. לכן אסור לתת לתינוקות לטעום מדבש עד הגיעם לגיל שנה. כמו כן, בתעשיית הדבש נפוץ דבש מזויף באיכות ירודה שלרוב לא ניתן לייחס לו סגולות בריאותיות כמתואר.
סערה בכוס תה
מחקרים שנערכו בעשור האחרון מצננים לנו את התה ושוברים מיתוס מוכר: למרות שמומלץ לצרוך תה עם דבש לשיפור תסמיני צינון, לא רצוי להוסיף את הדבש כאשר המים רותחים. בטמפרטורות גבוהות, נהרסים האנזימים והוויטמינים שבדבש ואף עלולה להיווצר מולקולה רעילה (5-hydroxymethylfurfural) .
אחסון מיטבי של דבש
מומלץ לאחסן דבש בכלי סגור היטב במקום חשוך, הרחק מלחות ובטמפרטורת החדר. עם הזמן, דבש טהור עלול להתגבש. קצב ההתגבשות תלוי במקור הצוף וכן בגורמים נוספים כגון טמפרטורה והרכב הסוכרים בדבש. התגבשות אינה מדד לאיכות הדבש. חימום הדבש בתוך קערת מים חמימים (לא רותחים) תוך ערבוב יחזיר אותו למצב הנוזלי המקורי.
ממציאים את הדבש, מחדש
חברת ביו דבש הישראלית פיתחה טכנולוגיה ברת קיימא המאפשרת ייצור דבש מתורבת ללא פגיעה בדבורים, תוך שימוש במרכיבים מהצומח בשילוב עם חלבונים המחקים את פעולת קיבת הדבורה, הדומה לדבש טבעי בערכיו וטעמו ונקי מאנטיביוטיקות, חומרי הדברה ספורות וחומרים רעילים אחרים. יכולת הייצור של ביו דבש במתקן הפיילוט שלה כיום הנה 156 טונות בשנה, השוות ערך לפעולתן של 5 מיליון דבורים. בעתיד, יכולת הייצור תגיע ל- 5000 טונות בשנה המקבילה לפעולתן של 8.5 מיליארד דבורים.