כאבים הם תוצר טבעי של הגוף, מעין מנגנון הגנה שלו. הם מאותתים שמשהו אינו כשורה ודורש טיפול, במיוחד אם הכאבים הם חזקים, ממושכים או כרוניים. גם כאשר משתמשים באמצעים לשיכוך כאבים כל עוד לא מזהים את המקור לבעיה החוזרת – הם עלולים לחזור. הבירור עשוי להצביע על סיבות נוספות להופעת הכאבים ולהחמרתם, כשלעיתים הדבר נובע מאורח חיים שגוי או תנועות לא נכונות.
אולם אחוז משמעותי מאוד מהאנשים החווים כאב, בצורות הנפוצות ביותר שלו, אינם ממהרים לטפל בו. סקר שבוצע במרץ 2022 מטעם מכון המחקר "רושינק", בשיתוף חברת התרופות כצט מצביע על הכאבים הנפוצים בקרב ישראלים והיעדר הטיפול בהם, עם כמה פתרונות/
מאילו כאבים הישראלים סובלים במיוחד?
הסקר העלה כמה תובנות מעניינות מאוד על דפוסי הכאבים שחווים הישראלים.
כאבי גב ומפרקים הם הנפוצים ביותר בקרב ישראלים. כאבים אלו שכיחים בכל קנה מידה, כפי שיעיד הנתון שיותר ממחצית מהישראלים בגילי 30 ומעלה (כ-58%) סובלים מכאבי גב או מפרקים בדרגת חומרה כזו או אחרת. כאבי ראש שכיחים אף הם, ומופיעים מפעם לפעם אצל כמחצית מהישראלים.
אחריהם ברשימה כאבי בטן וכאבי שיניים, כל אחד מהם מופיע לסירוגין אצל כ-30% מהאוכלוסיה.
מי סובל מכאבים אלו במיוחד?
הסקר הראה שלמאפיינים הדמוגרפיים והאישיים של הנשאלים עשויה בהחלט להיות השפעה על דפוסי הכאבים. התפיסה המקובלת היא שהסיכויים לחוות כאבים עולים ככל שהאדם מזדקן ומערכות ההגנה בגוף שלו נחלשות, אולם יש גורמים נוספים שעשויים להשפיע. ממצא מעניין בהקשר הזה העולה מהסקר הוא ששיעור גבוה באופן יחסי של דיווחים על כאבי גב או מפרקים זוהו בקרב נשים. כ-30% מבין הנשים, למשל, סבלו מכאבי גב.
למי כואב יותר: נשים או גברים?
מחקרים רבים בחנו את הסוגיה והתוצאות חוזרות על עצמן שוב ושוב. בניגוד גמור למיתוסים הקיימים, נמצא כי סף הכאב הוא גבוה יותר אצל גברים לעומת נשים. גברים נמצאו פחות רגישים לכאב וכדי שהם יחושו בו יש צורך בעוצמת גירוי גבוהה יותר. בנוסף, גם סבילות לכאב נמצאה גבוהה יותר אצל גברים לעומת נשים.
ממה זה נגרם?
-
יציבה לא נכונה (בין אם שכיבה או שינה)
התכופפות ממושכת למשל יכולה לגרום לשרירי הגב, הליבה והבטן להיות מתוחים וכואבים ולהפחית את אספקת הדם. תנוחת ישיבה לא נתמכת עלולה עם הזמן להעמיס על דיסקיות עמוד השדרה התחתונות ולגרום לפריצות דיסק. בנוסף, טכניקת הרמה לא נכונה עלולה לגרום לפריצת הדיסק המותני ולהקרין כאב לתוך הרגל שלך דרך עצב עמוד השדרה הסמוך.
-
חוסר תנועתיות
מצב סטטי שבו אנחנו נמצאים לאורך שעות מבלי לחלץ עצמות ולמתוח שרירים. מצבים כאלו קורים פעמים רבות לאחר ניתוח, פרוצדורה או מחלה, המפרקים והשרירים מאבדים גמישות והדבר יכול לבוא לידי ביטוי בתחושת כאב. ואנחנו גם מאמינים שישיבה בפקקים המרובים של ישראל שרק הולכים וגוברים תורמים לעוד ישיבה ממושכת מבלי ששמנו לב בכלל. לכן, חשוב לבצע פעילות ספורטיבית סדירה או אם המצב הרפואי לא מאפשר ניתן להתייעץ עם פיזיותרפיסט. -
נעליים לא נכונות
בעוד הרגליים שלנו לוקחות אותנו ממקום למקום, הנעליים הן שמגינות על כפות הרגליים. עם זאת, נעליים לא מתאימות יכולות למעשה לגרום יותר נזק מתועלת. למשל נעל צפופה גורמת לכך שלציפורן אין מקום והיא נדחקת לתוך העור, מה שגורם לציפורן חודרנית. נעלי עקב כמובן תורמות לכאבים כאשר 75% מהמשקל הגוף נשען על כריות כפות הרגליים. גם כפכפים - ללא ספק הנעל הרשמית של ישראל. עד כמה שמפתה לנעול כפכפים בקיץ של ישראל - מדובר בנזק לרגליים. הבעיה הגדולה שהכפכפים גורמים לבהונות למאמץ יתר, בעיה שיכולה לגרום נזק לטווח הרחוק. אגב, באותה נימה: מזרן לא מתאים. ממש כמו הנעליים, גם למזרן משמעות רבה על השינה שלנו ובכך על מנח השינה. שימו לב לזה אם אתם מתעוררים עם כאבים על בסיס יומיומי. -
דאגות כלכליות
סיבה מרתקת נוספת לכאבים פיזיים שנמצא במחקר חוצה מדינות בדק כיצד רמת הכאב מושפעת משיעור האבטלה במדינה. במחקר השתתפו 146 מדינות (כ-1.3 מיליון משתתפים!) ובו נמצא כי יותר מרבע מאזרחי העולם סובלים מכאבים פיזיים. הכאב הפיזי נמוך יותר בשעת פריחה כלכלית וגבוה יותר בעת מיתון כלכלי, באופן שניתן להבין כמובן. הנתון המפתיע במחקר הוא שהעלייה בכאב דווחה בעיקר על ידי נשים במדינות עשירות.ההשערה היא שדאגה כלכלית יכולה לייצר את הכאב הפיזי. בשורה התחתונה, דאגות כלכליות הן גורם נוסף לכאבים שלנו וחשוב לדעת להתמודד גם עם הנפש, לא פחות מאשר הגב, לצורך העניין.
מה עושים עם הכאב?
נושא מדאיג שעלה מהמחקר נוגע לאופן שבו אנחנו מתמודדים עם הכאבים, כאשר הם מופיעים. מתברר כי כ-20% מהאנשים שחווים כאב לא מטפלים בו, וחלקם ממתינים שהוא יחלוף מעצמו. ייתכן מאוד שעד שהדבר יקרה, אם בכלל, אותם אנשים יחוו חוסר נעימות ופגיעה משמעותית בשגרת החיים שלהם.
ביחס לשאלת אופן הטיפול בכאבים, הסקר הראה שלמעלה משליש מהנשאלים (כ-36%) השתמשו או רכשו באופן עצמאי תכשיר לטיפול בכאב. רק כרבע מהנשאלים (כ-24%) קבעו תור לרופא הרלוונטי כדי שיתאים עבורם טיפול בבעיה, או לכל הפחות יאבחן אותה בצורה מספקת.
כך ניתן לטפל בכאבים
"התלונות על כאבי גב ומפרקים נפוצות מאד. יש לפעול למניעה וטיפול - חשוב לשמור על תנועתיות של הגוף, להקפיד לא לשבת זמן רב, לבצע תרגילי שחרור לאיברים הנמצאים במצב סטטי רוב היום ולעסוק בספורט ככל שניתן. במישור הטיפולי קיים מנעד רחב של דרכים על מנת להקל ולטפל בכאבי השרירים והמפרקים", אומר יאיר רחמים, רוקח בבית המרקחת "פריים פארם".
לרוב כשמדובר בכאבים הנפוצים ביותר כמו כאמור כאבי גב ומפרקים, ניתן לטפל בכדורים או מדבקות בשחרור מושהה המספקות חומר פעיל טיפולי באמצעות מגע ישיר עם העור וניתנות להחלפה בכל 12 שעות, חלקם אינו דורש מרשם רפואי. החיסרון העיקרי של התרופות הוא שההשפעה שלהן לרוב היא זמנית. התרופות אינן יורדות לשורש הבעיה ועלולות לפתח תלות. פתרון אפשרי נוסף הוא ג'ל, אותו מורחים לרוב על גבי האזור הנגוע או הכואב. הג'ל עשוי להרגיע את האזור ולשפר את התחושה האישית. ישנן מדבקות הכוללות בתוכן ג'ל, המבצע את אותה פעולה בצורה יעילה מאוד.