"לו רק בני אדם היו פחות פותחים את הפה", משאלת הלב המשותפת לרוב בני האדם שתמשיך לא להתממש כל עוד חשוב לכולנו שכולם ידעו מה אנחנו חושבים ומרגישים. אבל התוצאות הבעייתיות של פה פתוח לא מסתכמות רק בזמנים הערניים והקשקשניים שלנו, אלא גם בזמן שאנחנו ישנים. מעבר לתחושה הלא נעימה להתעורר עם גרון יבש ושלולית ריר על הכרית, שינה עם פה פתוח מובילה ישירות לנשימה דרך הפה ולכך יכולות להיות השלכות בעייתיות על הגוף ועל הרגלי השינה שלנו.

למה אנחנו נושמים דרך הפה בלילה?

בזמן השינה שרירי הפנים שלנו נרגעים בהדרגה ומאפשרים לפה להיפתח. ברגע שהפה פתוח אנחנו מתחילים לנשום גם דרך הפה. "נשימת פה" יכולה להתרחש בכל שלב בלילה, אבל היא שכיחה יותר בשלבי שינה עמוקים יותר או בשינה על הגב, אז יש פחות שליטה על השרירים בדרכי הנשימה העליונות.

"הסיבה הנפוצה ביותר לנשימה דרך הפה בשינה היא גודש באף", כך על פי ד"ר סטיבן פארק, מומחה שינה. "יש לא מעט סיבות לאף סתום, מאלרגיות, תרופות, צינון ועד מחיצות אף בעייתיות, כאשר כל הבעיות הללו מחמירות במצב של שכיבה". איך אפשר לדעת אם אנחנו נושמים דרך הפה? על פי ד"ר פארק, סימן האזהרה הראשי הוא אם אתם מתעוררים עם יובש בפה. אינדיקציה נוספת היא אם אתם הולכים לשירותים מספר פעמים בלילה. נשימה לא סדירה מלחיצה את הלב וגורמת לשחרור הורמונים שגורמים לגוף לייצר יותר שתן.

אישה ישנה עם פה פתוח (עיבוד: canva)
אישה ישנה עם פה פתוח | עיבוד: canva

הסיכונים של נשימה כרונית דרך הפה

היה אפשר לחשוב שאוויר הוא אוויר, וכל עוד אנחנו מכניסים מספיק ממנו לגוף, זה לא משנה איך אנחנו נושמים אותו. אבל לא - האוויר שנכנס דרך האף שונה מאוויר שעובר דרך הפה. נשימה דרך האף מאפשרת סינון, חימום וניקוי האוויר. האף נחשב למגן הראשון מול כניסתם של חיידקים לגוף. הוא מפחית את הסיכון לזיהום, מרטיב את דרכי הנשימה ומשפר את זרימת החמצן.

נשימת פה כרונית עלולה להיות אף יותר בעייתית. בקרב ילדים, נשימת פה עלולה לגרום לשיניים עקומות ועיוותים בפנים. אצל מבוגרים, נשימת פה כרונית עלולה לגרום לריח רע מהפה ולמחלות חניכיים. היא גם יכולה להוות גורם להפרעות נשימה בשינה ולהחמיר את חומרת הפרעות השינה הבסיסיות כמו נחירות ודום נשימה בשינה. מחקר שנערך בבריטניה מצא קשר משמעותי בין אנשים שישנים עם פה פתוח לבין דום נשימה חסימתי בשינה.

העיתונאי ג'יימס נסטור נתן למדענים מאוניברסיטת סטנפורד לחסום את נחיריו עם סיליקון במשך עשרה ימים כדי למדוד את ההשפעות של הנשימה דרך הפה. נסטור חוקר במשך שנים את דרכי הנשימה האידיאליות והוא אף טוען ש"אנחנו הנושמים הגרועים ביותר בממלכת החיות". בספר שהוציא לפני כמה חודשים "נשימה: המדע החדש של אמנות אבודה", הוא מתאר את ההשפעות המיידיות שחווה. רמות החמצן בדמו של נסטור ירדו, לחץ הדם עלה, הדופק שלו עלה, והוא חווה ערפל. הוא גם נחר שעות בכל לילה ופיתח דום נשימה חסימתי בשינה. "ידענו שזה לא הולך להיות טוב, כי יש בסיס מדעי מאוד מוצק שמראה את כל ההשפעות המזיקות של נשימות הפה, ממחלות חניכיים ועד הפרעות מטבוליות".

@courtneysnelll Been a mouth breather all my life until I learned this #mouthtaping #mouthtapingforsleep #mouthbreathing #breathing #breathwork ♬ original sound - Courtney Snell

איך חוזרים לנשום בלילה דרך האף?

קודם כל, מומלץ להשתמש בכל דרך לפתוח ולהסיר את הגודש באף מתרסיסי מלח ועד אנטיהיסטמינים. לצד הפתרונות הטבעיים, במהלך השנים התפתחו לא מעט רעיונות יצירתיים כמו רצועות אף שדואגות לשמור על האף פתוח כל שעות הלילה וטרנד הדבקת הפה, mouth taping שצבר תאוצה בטיקטוק בשנה האחרונה ומציע שלל מדבקות וכיסויים שאמורים פשוט "לסתום לכם את הפה" עד הבוקר.

למרות הפופולריות של הדבקת הפה, המומחים מציינים שזה לא בהכרח פותר באמת את הבעיה. נשימה קבועה דרך הפה היא לא פעם סימן לבעיה אחרת שמגבילה את היכולת לנשום דרך האף, כמו אלרגיות או חסימה באף. כמו כן, אנשים שאובחנו עם דום נשימה בשינה עדיף שלא יחסמו את הפה בשעות הלילה, כיוון שהפרעת השינה יכולה לכלול אפיזודות של נשימה לא תקינה והנשימה דרך הפה חיונית כדי לקבל את כמויות החמצן שהגוף צריך.

במספר מחקרים קטנים שנערכו בשנים האחרונות נמצא שהדבקת פה אכן הועילה להפחתת הנחירות אבל הייתה פחות יעילה להפרעות שינה אחרות. במחקר שפורסם שנה שעברה, 18 אנשים עם חשד לדום נשימה בשינה קשרו סרט על הפה במשך הלילה במעבדת שינה. החוקרים מצאו שחלק מהם פשוט נשפו אוויר דרך הפה למרות החסימה, ככל הנראה כדי להחזיר את הנשימה לאחר אפיזודה של דום נשימה כאשר הנשימה נעצרה לזמן קצר. הנשיפות לא הצליחו לעצור את הפרעת השינה.