אחד האתגרים הפחות מדוברים אולם הללא ספק מורגשים בצום יום כיפור הוא הניחוחות של גופנו. מי שמקפיד על הצום המתבקש, נמנע מרחצה, שטיפה, שתייה ואכילה. ואם אתם במקרה ממש רודפים אחרי זאטוטים על קורקינטים, אתם ודאי יודעים על מה אנחנו מדברים. ומה לגבי צחצוח השיניים? או נכון יותר: היעדרו?

"כמות הרוק בחלל הפה אינה קבועה ומשתנה במהלך היום והלילה", מסביר ד"ר אריאל סביון, רופא שיניים והמנהל הרפואי של 'סביון מדיקל סנטר'. "כשאנחנו לועסים, הפרשת הרוק עולה בכדי לסייע לנו לעכל את המזון, עם סיום האכילה, הפרשת הרוק יורדת וחוזר חלילה. לרוק תפקיד חשוב גם בהגנה ובשמירה על השיניים ולכן מצב של צום ממושך אשר מביא לירידה משמעותית בכמות הרוק, גורם לעליה ברמת החומציות של הפה אשר מאיצה התפתחות של עששת. כך שלמעשה בזמן הצום הממושך השיניים הופכות חסרות הגנה ופגיעות יותר". 

ד"ר סביון מסביר כיצד הצום משפיע על השיניים וחלל הפה ומה ניתן לעשות בנושא. 

  1. הבל פה חזק

    ירידה בכמות הרוק והעלייה ברמת החיידקים מביאה לריח חזק מחלל הפה בדומה למה שאנו חווים בזמן שנת לילה. מאחר שהצום אורך 24 שעות, הריח משמעותי וחזק יותר.
    מה מומלץ לעשות? חשוב מאד להכין את הפה לקרא הצום הממושך - לאחר ארוחה מפסקת לצחצח שיניים, לנקות עם חוט דנטלי ולבצע שטיפה עם מי פה.
  2. חוש הטעם משתנה

    היובש בחלל הפה, עליית רמת החומציות, והתרבות חיידקים ופטרת על גבי הלשון משבשים את חוש הטעם. על מנת לצמצם את התופעה
    מה מומלץ לעשות? חשוב לפני תחילת הצום לצחצח שיניים ביסודיות, ולנקות את הלשון עם מנקה לשון ייעודי.
  3. ריפלוס והקאות

    לעתים הצום גורם לשיבוש בתפקוד שריר השוער הושתי התחתון, מה שגורם לעלייה של חומצות קיבה, תחושות בחילה ואף הקאות. תופעה זו גורמת לעלייה נוספת ברמת החומציות בחלל הפה ומביאה לתגובת שרשרת חריפה יותר.
    מה מומלץ לעשות? שטיפה של הפה עם מים או עם טיפות PH בסיסי במהלך הצום, יקלו על המצב. 

     

      

  4. פגיעה במפרק הלסת

    עצירת תנועות הלעיסה גורמת לירידה חדה בפעולת הלסתות שלעיתים גורמת למפרק הלסת להיתפס. מה מומלץ לעשות? הזזת הלסתות לצדדים מידי פעם, תימנע את התופעה. 

     

     

     ארבעה צעדים חשובים לפני, במהלך ובסיום הצום:

  1. לפני הצום
    חשוב לשתות כמה שיותר מים ולאכול כמה שפחות מאכלים חמוצים ומלוחים.

  2. במהלך הצום
    עדיף להימנע מצחצוח שיניים ולהעדיף שטיפת פה עם מי פה. הסיבה לכך טמונה בעובדה שצחצוח ללא שטיפה יסודית מקדימה, מפזר את החומציות הגבוהה בחלל הפה ומאיץ התפתחות עששת.

  3. לאחר הצום
    אל תמהרו לצחצח שיניים, תתמקדו קודם כל בשטיפת הפה עם מי פה עם פלואוריד ורק אח"כ צחצוח שיניים מוקפד. 

     

     

     

  4. לאחר הצום
    כדאי ללעוס מסטיק ללא סוכר, בכך תאיצו את הפרשת הרוק ותייצרו איזון בחלל הפה.