קיץ. איזו עונה מושלמת. השמש זורחת שעות ארוכות, הילדים רובצים בבריכה, אתם חיים על אבטיח-בולגרית עם קוקטייל טוב בצד ומפנטזים על תאילנד שנה הבאה. העונה בה חלומות נרקמים וגוון העור מזכיר לנו שאנחנו חיים מחדש. עם זאת, קיץ היא עונה שעלולה להיות מסוכנת מאוד, ולא רק כי אנחנו מזיעים בה הרבה יותר מדי ונעשים עצבניים מהרגיל. אנחנו מדברים על סכנות במקומות הכי תמימים: בבריכה, בגן השעשועים ואפילו במטבח - מחוץ למקרר. הנה כמה מהפעולות התמימות שעלולות לעלות לנו בחיים, בחסות 40 מעלות בצל. שימו לב לזה:
משאירים אוכל בחוץ
לא רק אנחנו חובבי קיץ, ים ובריכה, גם החיידקים מתים על החום ונוטים להתרבות כשחם ולוהט להם, אז כשאתם משאירים אוכל בחוץ ואוכלים אותו לאחר מכן, אתם מסתבכים עם הקיבה שלכם. על פי הנחיות משרד הבריאות הישראלי, יש לאחסן את המזון שלנו במקרר, כאשר טמפרטורת המקרר צריכה להיות 4 מעלות, ויש יצרני מקררים הממליצים על טמפרטורה נמוכה יותר (3-2 מעלות). שימו לב: מעל 4 מעלות יתחילו להתפתח חיידקים במזון, ומתחת לאפס מעלות המזון עלול לקפוא ולהתקלקל. טמפרטורת המקפיא צריכה להיות מינוס 18 מעלות.
מתעלמים מהיתושים
יתושים הם עם מעצבן ומחריש אוזניים, כך מסתבר שאלו גם עלולים להיות מסוכנים לעיתים. אמנם מדובר במקרים נדירים, אך עקיצות של יתושים מסוימים עלולים גם להרוג. מתנו את הבהלה בעזרת דוחי יתושים למיניהם, אך היו מודעים לסיכונים. פרופ' יונה אמיתי, מומחה לרפואת ילדים, טוקסיקולוגיה ובריאות הציבור, אוניברסיטת בר אילן וקופ"ח "מאוחדת", מחזק את הדברים וטוען כי השימוש בחומרים דוחי יתושים חשוב ומוצדק: "יתושים מהווים מטרד רציני ולעתים התגובות לעקיצות גורמות לזיהום מקומי. באזורים רבים בעולם יתושים עלולים להעביר מחלות מסכנות חיים כגון מלריה וזיקה. בארץ, סיכונים אלה בד"כ אינם רלוונטיים. למרות זאת, בישראל אירעו בעבר מספר התפרצויות של מחלות מסוכנות ולעתים קטלניות כגון "קדחת הנילוס המערבי", כולל מספר מקרי מוות. לכן, יש חשיבות רבה לשימוש נכון בתכשירים דוחי יתושים.
לא מוציאים את המים מהאוזניים
מי לא מכיר את המים הארורים שנכנסים אל האוזניים בקפיצת הראש בבריכה או בגל ההיסטרי שתפס אתכם בים? האוזניים שלנו רגישות למים האלו, וחשוב שנזכור גם להוציא אותם החוצה כי הם מקור מעולה לחיידקים, שאוהבים להתיישב שם ולחגוג עלינו. השתמשו באטמי אוזניים אם אתם מאלו שכבר סובלים מהתופעה, וזכרו להוציא את המים בעדינות החוצה.
משתכרים בשמש ומתייבשים
אוהבים להשתזף תחת קרני השמש הלוהטת עם משקה אלכוהולי ביד? זהירות, סכנה! שילוב של שמש ואלכוהול עלולים להיות מסוכנים לעור, לגרום להתייבשות ולאי ספיקת כליות. אלכוהול מייבש את הגוף ועלינו להיזהר בצריכתו או לשתות לצידו כמויות גדולות יותר של מים. ״כדי לקרר את עצמו, הגוף מפריש נוזלים בזיעה ובדרכי הנשימה. אם לא נקפיד לשתות מספיק מים ולמלא את הנוזלים שאיבדנו, עלולים להופיע סימני התייבשות״, מדגישה ומפרטת ד"ר בר-חמא, ״כאב ראש, סחרחורת, פה יבש, תחושת צמא ושתן כהה. התייבשות גורמת לירידה בנפח הדם המגיע למוח, ובהתאם, לירידה ברמות האנרגיה שלנו״.
משקפי שמש לא נכונים
אם יש עניין אחד שעליו כולנו מסכימים עליו הוא שחשיפה ממושכת לשמש בקיץ עלולה לגרום לבעיות עור וביניהן לקמטוטים בצידי העיניים, אך וויתור על משקפי שמש, עלול לגרום לבעיות עיניים, ויותר מכך, עלול להגדיל את הסיכוי לגידולים סרטניים. כדי להישמר מהמטרד, מומלץ להצטייד במשקפי שמש, אך לא כל משקפיים יגנו על העיניים שלכם באמת ולכן חשוב לבחור במשקפי שמש מדויקים ונכונים לעונה. על פי משרד הבריאות, מומלץ לבחור במשקפי שמש החוסמים גם קרני UVA וגם קרני UVB שהם הטובים ביותר להגנה מפני השמש. בנוסף, בחרו במשקפי שמש המקיפים את הפנים ככל שניתן, מאחר שהם מונעים מהקרניים האולטרה-סגולות לחדור מהצד.
מתאמנים בשיא החום
אל תתנו לחום וללחות של יולי אוגוסט להרוס לכם את שגרת האימונים, אך בקיץ יש להקפיד על כמה חוקים מאוד ברורים כדי לשמור על הבריאות ביחד עם הכושר. אימוני כושר באמצע היום עלולים להכביד על שריר הלב, לאיבוד של מלחים חיוניים ולגרום להתמוטטות. התאמנו בשעות המוקדמות של הבוקר או בשעות הערב כאשר החום פחות כבד, ובכל מקרה הקפידו לשתות מספיק מים לפני ואחרי ותדאגו לצריכה מספקת של מלחים. ניתן להשיג את המלחים בשקיות המיועדות לספורטאים וניתן גם להשיג אותם דרך מיץ סלרי או מיץ קוקוס.
מורחים חומץ על צריבת מדוזה
עונת המדוזות בעיצומה, וחשוב להיערך לכך בהתאם. ישנם סוגים שונים של מדוזות, אך מספיקה מדוזה אחת שיכולה תוך זמן קצר להצליף ארס כשהיא מעוניינת להגן על עצמה ולצרוב את העור שלנו היטב עד כדי כוויה מרשימה. רבים מהנצרבים ממהרים למרוח חומץ על האזור הצרוב אך מתברר שאותו חומץ רק עלול להחמיר מאוד את הכוויה, אז הימנעו מהחומץ ובמקום זה, שטפו היטב את המקום ובמקרה הצורך, פנו לגורם רפואי.
>> הטיפ המפתיע לטיפול בצריבת מדוזות
מתגלשים במגלשה רותחת
ילדים קטנים משוגעים על המגלשות בחורף, בקיץ, באביב ובסתיו, אולם מתקני השעשועים הרותחים עלולים להיות מסוכנים ביותר בעונה החמה ובמיוחד בצהרי היום החמים עד כדי כוויות נוראיות. מגלשה ששהתה בשמש חמה לאורך זמן או נדנדה מברזל שספגה חום של 40 מעלות, יכולה להפוך לאסון. הימנעו משימוש בגני שעשועים בשעות החמות וחפשו גני שעשועים מוצלים.
בולעים הרבה מים בבריכה
על טביעה יבשה או משנית כבר שמעתם? מדובר בתופעה חריגה ומעט שנויה במחלוקת אך ללא ספק אחת שצריך להכיר במיוחד בימי הקיץ החמים בישראל, אותם רבים מאתנו מעבירים בבריכות ובחופי הים. מדובר למעשה בטביעה שמתרחשת לאחר השהות עצמה במים והיא נגרמת כתוצאה מבליעת נוזלים מרובה במהלך השהייה במקור המים. טביעה יבשה היא אירוע חריג כאמור שמהווה אחד או שני אחוזים מכל מקרי הטביעה, והסימפטומים מתבטאים קושי בנשימה, חוסר תגובתיות ושיעול כמה שעות לאחר אירוע בעייתי שהתרחש במים. עם זאת, רופאים רבים טוענים כי מדובר בתופעה שמבלבלת הורים רבים ומדאיגה שלא לצורך. מה שכן, ממליצים הרופאים שאם ילדכם חווה בליעת מים מרובה - ערכו מעקב אחריו גם בשעות לאחר ששבתם הביתה וכאשר משהו מהסימפטומים הללו מופיע, יש להגיע לבית החולים. איך שלא יהיה, אל תישארו שאננים.