תופעה נפוצה שבוודאי קרתה לרובנו, אם לא לכולנו היא כשזיהינו באמצע המקלחת שהסבון לגוף אזל לגמרי, ומצאתם את עצמכם ממשיכים את קרצוף הגוף עם הקצף שנוצר על הראש , עם חפיפת השמפו- סיטואציה מוכרת?  כמובן ישנו פלח אוכלוסייה לא מבוטל אשר בכוונה תחילה מסבן את הגוף עם השמפו ומבצע את כל הליך ההקצפה והקרצוף של העור, עם השמפו לשיער ( גברים!? אימהות ממהרות?) 

ההיגיון השאיר אותנו עם מחשבה אחת שנשמעת נורמלית לכולנו: "אם כרגע אין במה לקרצף את הגוף, הרי שעדיף להתנקות באמצעות השמפו מאשר רק במים". אבל מסתבר שזה לא בהכרח נכון, אחרת מה השוני בלקרצף את הגוף באמצעות סבון לכלים או סבון לרצפה? 

"שמפו הוא תכשיר שנועד ומיוצר עבור שימוש לבני האדם, כמובן שהוא עובר את האישורים והתקנים הנדרשים אך כיום, בעולם בו מתאימים תכשירים למצבי עור ושיער מסוימים , יש שיכילו כל מיני רכיבים ייחודיים למצב מסוים שלא בהכרח תואם או שחלילה עלול להרע למצבי עור אחרים או רגישים יותר", מסבירה דוקטור סיון מרסר' מומחית ברפואת עור אסתטיקה ולייזר. "כיום למותגים שונים יש פורמולציות ייחודיות ועל כן יש לבחון אותם בטרם יבואו במגע עם העור שחלילה לא ייווצר נזק כשהם באים במגע עם העור".


אז להלן קצת סדר בהבדלים בין מוצרי חפיפה לשיער לבין מוצרי ניקוי לגוף:

1. מה יש בשמפו?
רכיבי הבסיס של רוב מוצרי השמפו בפארם, הם חומרים מקציפים ואלו תופסים נפח של עד כ-20% אחוז מהם, החומר המקציף לרוב מכיל פראבאנים או דטרגנטים ועל כן לא יותאם לכל עור רגיש או עדין מהרגיל, מה גם שאם ישנה אסטמה של העור, אטופיק או אזורים שסובלים מסבוראה – מוטב שלא ייחשפו לרכיבים האלה. באופן כללי גם לעור רגיל נמליץ להימנע כי שימוש רב ברכיבים אלו משבש את מחסום ההגנה הטבעי של העור, ומשם הדרך לעור מגורה והטיפול בו - קצרה מאוד. 

2. הידעתם?
בקרקפת ישנה שומניות מצטברת מזקיקי השיער, מיותר לציין שהיא אינה תואמת את תדירות ההפרשות משאר העור בגוף שהרי קרקפת מתנהגת שונה ועל כן – חשוב להבין כי לא כל מה שמותאם להסיר שומניות בקרקפת יכול להועיל להסרת לכלוך וזיהום של סוף יום משאר הגוף, שמגן על עצמו באופן שונה.

3. לעומת זאת, במוצרים לרחצת הגוף, נמצאים רכיבים כמו גליצרין, שנועדו ללחח את העור ולהשלים למעשה את מה שהקצף מסיר ומייבש, תהליך שאינו קורה בתכשירי שיער. 

4. לתכשירי שמפו יש בדרך כלל PH נמוך וחומצי יותר מאשר לתכשירי רחצת הגוף, ושיבושים באיזון ה-pH של העור עלולים לגרום לגירוי ואף לפגוע במיקרוביום של העור. ( שכבת החיידקים הטובים של העור) . 

5. מה בעניין הניחוחות? 
הרכיב המרכזי בתכשירי שמפו הוא הניחוח הרענן, לרוב יהיו אלו ריכוזי ריחות שנשארים לאורך זמן, שמותירים שובל ריח ארוך וחזק, זו למעשה הנוכחות של המוצר. אך זהו לרוב רכיב שיש להמנע משימוש בו במצבים של עור רגיש. ולא רק, גם עור רגיל עשוי להגיב בתגובה מעט אלרגית לעוצמת הריכוזיות שלו 

כיוון שהוא אינו מיועד לעור. כמובן שעלינו לקחת בחשבון את אותם תוספים מיוחדים שמכניסים לשמפו על מנת לטפח מצבי שיער מסוימים כמו שיער פגום, צבוע, לאחר החלקה, או מקושקש. 

6. בתכשירי הגוף, ישנם מרכיבי בסיס שסופם הוא לתת מענה לתהליך האייג'ינג בעור, החל מוויטמינים מסוימים ועד רכיבים בעלי לחות כמו חומצה היאלרונית, ריכוזי תמציות פירות ואפילו גליצרין. חבל לדלג עליהם ולא לתת לעור את הבוסט הנחמד הזה שמוצע לו. 

נסכם ונאמר שזו בהחלט אינה בחירה אידיאלית, לנקות את הגוף בתכשיר המיועד לשיער, בהנחה וזה קרה באופן חד פעמי, כמובן שלא יקרה משהו לטווח הארוך למעט סוגי עור שסובלים מהמון אלרגיות או רגישיות כאלה ואחרות.  אך אם ההרגל הזה הוא התרחשות קבועה ואף יומיומית, אין ספק שמחסום ההגנה של העור מתקשה להתאושש ולחזור לחוזקותיו. ועל כן, השתדלו להפריד בין תכשירי גוף לשיער.