כחצי שנה חלפה מאז אישר מנהל התרופות האמריקני את השימוש בזריקת הרזיה, אותה תרופה שמבקשת לתת מענה למלחמה העולמית בהשמנת יתר וניתנת בהזרקה יומית או שבועית. המטרה: להעניק לנו תחושת שובע, שגורמת לנו בהכרח לאכול פחות.

הטיפול התרופתי להשמנה הפך לפופולרי בשנים האחרונות, והכוכבות הראשיות הן הזריקות לירידה במשקל. מי הן התרופות? כיצד הן פועלות? כמה קילו נרד? פנינו לקים גולדברג פוליצר, דיאטנית קלינית מוסמכת לטיפול בהשמנה, סוכרת, ילדים ובריאטריה של לאומית שירותי בריאות ומחברת ספר הילדים "נאיה וארי אוכלים בריא" לכל האותיות הקטנות. 

איך הזריקה פועלת?
"בגופנו קיים הורמון הנקרא GLP-1, והוא מופרש באופן טבעי בתגובה למזון. תפקידו בין היתר לאותת על שובע, לעכב ריקון קיבה ולהגביר את הרגישות לאינסולין. הזריקות לטיפול בהשמנה וסוכרת למעשה נועדו לחקות את הפעולה הזו. ישנן זריקות שניתנות באופן יומי (סקסנדה, למשל) ויש שבהזרקה שבועית (אוזמפיק). בשתיהן החומר הפעיל הוא אנלוג להורמון ה-GLP-1".

מהי התחושה שמתקבלת אחרי ההזרקה?
"בתגובה לתרופה נחוש שבעים מהר יותר והתיאבון ירד. כתוצאה מכך נצרוך פחות מזון, ייווצר גירעון קלורי ותתרחש ירידה במשקל בהתאם.



כמה קילו אנחנו צפויים לרדת?
"מאוד תלוי בתרופה ובטיפול התזונתי הנלווה לה. במחקרים שנעשו על סקסנדה נצפה כי בשנה הראשונה לטיפול, תחת מינון מקסימלי של 3 מ"ג ובשילוב אורח חיים בריא, נרשמה ירידה של כ-11.5% ממשקל הגוף. כלומר, אדם ששוקל 100 ק"ג ירד כ-11.5 ק"ג בממוצע ממשקל גופו. בפועל זה מאוד משתנה מאדם לאדם. אוזמפיק נחקרה לטיפול בסוכרת והודגמה ירידה של כ-6%–10% במשקל לאורך שנת הטיפול הראשונה. במחקר שבדק ירידה במשקל באמצעות אותה המולקולה אך במינון גבוה יותר, פי 2.4 ליתר דיוק (התרופה Wegovy, המאושרת על ידי ה-FDA ואינה רשומה בארץ עדיין), הודגמה ירידה של כ-17%–18% ממשקל הגוף ב-68 שבועות של טיפול. כלומר, אדם ששוקל 100 ק"ג ירד כ-18 ק"ג בממוצע בשנה וחצי של טיפול במינון המקסימלי. כיוון שאוזמפיק אינה מוגדרת לירידה במשקל גרידא, ניתן להשיג מרשם מהרופא רק מחוץ להתוויה, על ידי מילוי טופס 29 ג'".

האם זה מדד ודאי להצלחה?
"לא. ישנם מטופלים שלא ירגישו את השפעת התרופה, ואם לא ידגימו ירידה במשקל של 5% בתוך שלושה חודשים במינון מקסימלי, לא יונפקו להם עוד מרשמים".

האם ניתן להשתמש בתרופה כל החיים?
"כן, אם כי ההשפעה הולכת ופוחתת. יש אנשים שיצטרכו לקחת את התרופה לכל החיים על מנת לא לעלות בחזרה במשקל". 

מהם הקריטריונים לקבלת זריקה?
"על מנת לקבל זריקת סקסנדה, עליכם להיות עם BMI הגדול מ-30 (מה שמוגדר כהשמנה) או עם BMI גבוה מ-27 (המוגדר כעודף משקל) בתנאי שהוא מלווה בתחלואה נוספת (סוכרת, יתר לחץ דם, כבד שומני וכו'). בחלק מהקופות תידרשו לליווי תזונתי לפי פרוטוקול משתנה".

10 דברים שחשוב לדעת על זריקות לירידה במשקל

  1. לשחק עם מינון זה ממש לא הכיוון

    את התרופה יש להזריק בהדרגה עד למינון המקסימלי. זה יכול לקחת שבועות וגם חודשים. ההדרגה תלויה הן בסוג התרופה והן בסבילות המטופל לתרופה. יש אנשים שלא יצליחו לעלות במינון לפי ההוראות מבלי לסבול תופעות לוואי קשות, קל וחומר כשמדובר בעלייה מהירה מדי במינון ועשויה להיגמר במיון. כמו כן, חשוב להקפיד על ההזרקה. בתרופה סקסנדה, למשל, אם שכחנו להזריק מספר ימים, נצטרך להתחיל שוב מהמינון המינימלי. מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי קצב העלאת המינון ולא לבצע החלטות כאלו לבד. 
  2. הלוואי שלא יהיו תופעות לוואי

    לתרופה עשויות להיות תופעות לוואי גסטרואינטסטינליות עקב עיכוב פעולת ריקון המזון בקיבה. תופעות אלו כוללות בחילות, צרבות, גרעפסים (גיהוקים) ריחניים, שלשולים, עצירות ועוד. לפעמים הם יגיעו יחד, ולעיתים לא יופיעו בכלל. החדשות הטובות הן שניתן לטפל בכל אלו בצורה תזונתית אצל הדיאטנית המטפלת. אם לא חל שיפור, משתמשים בתכשירים בהתאם לבעיה, כגון סיבים תזונתיים, אנזימי עיכול ואף תרופות במרשם רופא.
  3. אל תתרגלו

    כמו לרוב התרופות, לאורך הזמן הגוף מסתגל לתרופה והשפעתה פוחתת. כלומר, תחושת השובע עשויה להיעלם ולעיתים נרגיש בדיוק כמו לפני נטילת התרופה. לכן לא מומלץ לבצע שינויים דרסטיים שלא יוכלו להחזיק ב"יום שאחרי" במהלך הטיפול התרופתי, כמו דיאטות קיצוניות, אכילת מאכלים מתוקים במקום אוכל, צומות וכו'. מומלץ לנצל את חלון ההזדמנויות תחת השפעת התרופה וליצור הרגלי תזונה טובים יותר. בפגישות אצל הדיאטנית תותאם התזונה לאורח החיים של המטופל כך שיגיע מוכן ל"יום שאחרי". 

  4. גם בהשמנה יכולה להופיע תת-תזונה

    בזמן השימוש בתרופה תחושת השובע גדלה, כאמור, וכפועל יוצא כמות האוכל מצטמצמת באופן ניכר. לאורך זמן אנו מסתכנים בחסרים תזונתיים, שעלולים להתבטא בנשירת שיער, שבירת ציפורניים, עייפות, חולשה, עקצוצים בכפות הידיים והרגליים, שיבושים בווסת, הפרעות שינה, "בריחת סידן" וכו'. לכן חשוב להקפיד על אכילה מגוונת מכל אבות המזון. אם הדיאטנית תעריך כי אינכם מצליחים להגיע לקצובה היומית המומלצת של הוויטמינים והמינרלים ייתכן כי היא תמליץ על תיסוף ספציפי או מולטי-ויטמין. 
  5. לאכול את הצלחת בנחת

    למרות הגברת תחושת השובע, חשוב לזהות את איתותי הרעב בזמן ולתת להם מענה ראוי. כשאנחנו רעבים – הצלחת אמורה להכיל ירקות (בכל צורתם), חלבונים, פחמימות מורכבות ושומן מן הצומח. הכמות משתנה בהתאם לשובע של כל אדם. כל אלו תורמים בין היתר לתחושת השובע המיידית והעתידית ומסייעים לירידה איכותית במשקל. הדיאטנית תסביר על כל קבוצה ומה היא מכילה ותיתן אופציות לארוחות מאוזנות לדוגמה.

  6. ירידה מהירה? לא בהכרח רצויה

    לעיתים מתרחשת ירידה גדולה במשקל בזמן קצר. לרוב מדובר בירידה גם של נוזלים ומסת שריר, ואילו אנו רוצים לרדת בעיקר במסת השומן. כדי לעודד ירידה איכותית במשקל, או לפחות לצמצם את איבוד מסת השריר, חשוב להקפיד על צריכה נאותה של חלבון בתפריט. זאת ועוד, פעילות גופנית התנגדותית תסייע לבניית מסת שריר במהלך הירידה במשקל. הדיאטנית תקבע יעדי צריכת חלבון ותיתן אופציות לצריכה בכמות הנאותה ובהתאם לצרכים התזונתיים. 
  7. היקפים ונהנים

    הרבה פעמים תחושו בהשפעת התרופה, תרגישו טוב יותר, קלילים יותר, ההיקפים שלכם ירדו ותרגישו זאת בבגדים – אבל המשקל יורד לאט או שלא יורד בכלל. לא להתייאש! אם אתם מרגישים בטוב ואתם אוכלים "כמו שצריך" – זה יגיע. ייתכן שבהמשך תראו בבת אחת ירידה גדולה.  
  8. מעקב מעכשיו

    חשוב שיהיו אנשי מקצוע (רופא/ה ודיאטן/נית) שילוו אתכם בתהליך על מנת שלא "תבזבזו" את הכלי המדהים הזה רק כי לא ידעתם להשתמש בו בצורה הנכונה. מחקרים הראו כי מעקבים לאורך זמן מנעו עלייה חוזרת במשקל, לכן מומלץ לבצע מעקבים אחת לחודש בזמן השימוש בתרופה – וגם לאחריו – כדי לוודא שלא חלה הישנות של ההשמנה.
  9. מחטים או מחכים?

    זריקת האוזמפיק (הניתנת כזריקה פעם בשבוע לסוכרתיים) יצאה בצורה פומית, כטבליות (Rybelsus) וצפויה להגיע לארץ. האם בקרוב גם תצא תרופה פומית בהתוויה לירידה במשקל? כנראה, אנחנו מחכים.  
  10. תופעת לוואי פוטנציאלית: קפה

    במהלך השימוש בתרופה עשוי להופיע שינוי בטעמים מוכרים. כך, למשל, המון אנשים מדווחים שהם כבר לא מסוגלים לצרוך יותר קפה, ואחרים מדווחים שאינם מסוגלים לאכול אוכל חם. נשים רבות מתארות דמיון לתחושות שחוו במהלך ההיריון.