ישראל במלחמה על החיים של אזרחיה. על הקיום שלה ועל השבת הביטחון והאמון, כך שלדבר על בעיות עור נשמע כמו קונספט זניח בימים אלו ומצד שני, לצד המטרות הגדולות הללו - כולנו גם חיים את היומיום. וגם ענייני "איזוטרים" מעסיקים אותנו, אפילו בצל האזעקות והקושי. אפילו עבור החיילים והחיילות שלנו שנמצאים שבועות ארוכים בשטח, כאשר עורם חשוף לשמש, יובש ואבק. בנוסף לשלל הכאבים הנגרמים בשטח.
הלחימה מביאה עמה לא מעט בעיות עור שונות. אז נכון שלא נמצא חייל.ת מתפנה לטיפול פנים מפנק לעור זוהר, אבל יש לא מעט הרגלים שכדאי לשמר גם בזמן לחימה.
"העור שלנו הוא המעטפת הכי גדולה בגוף. בדרך כלל לרובנו יש שגרת טיפול וטיפוח לכל אחד ואחת הכוללת רחצה שמרעננת את העור ונותנת תחושה של ניקיון ורוגע. חפיפה של הקרקפת חשובה כדי למנוע קשקשת ולתת ברק לשיער ומריחה של קרם מרגיע והתזת בושם - כל אלו נותנים לנו הרגשה של התחדשות ואנרגיה אולם במצב לחימה, הרגלי הטיפוח שלנו נדחקים הצידה", אומרת ד"ר מוניקה אלמן, מומחית ברפואת עור והמנהלת הרפואית של מכבי אסתטיקה
אם כך, מה חשוב בכל זאת לעשות בהיעדר התנאים לשגרה רגילה?
"זה ברור שעבור החיילים בשטח שישנים עם המדים ונמצאים בתנאי גשם ובוץ, בעייפות גדולה, אין אפשרות להקפיד על מקלחת מפנקת והתזת בושם. אבל מה שכן חשוב מאוד הוא לכל הפחות לנגב עם מגבונים רק כשאין ברירה, אם כי שטיפה במים חשובה מאד. הקפידו לייבש היטב את העור, במיוחד באזורים שהיו סגורים מספר ימים".
מה הן בעיות העור הכי שכחיות עבור חיילים?
אחת הבעיות השכיחות היא הופעה של אדמומיות, גרד, פריחה מגרדת בקיפולים, צוואר, בתי השחי, מפשעות, כפות רגליים, הופעה של פטריות בין כפות הרגליים ושפשפת בקיפולים, סבוראיה – קשקשת של הראש והפנים, עם העצמה של פצעונים וגרד. בנוגע לקסדה שהיא ללא ספק מצילת חיים, חשוב לקחת בחשבון ששימוש רב בה גם עלול לגרום לפריחות, דלקות, וגם לכאבי ראש שגם הם חלק ממתח רב שבו נתונים החיילים שלנו".
האם יש דגשים עבור חיילות?
"עורן של הנשים יותר עדין ולכן חשוב לשים לב לאזורים בגוף שיש יותר לחץ על העור כמו הרצועה של הנשק והאזור שעליו מולבש האפוד אשר מכביד על הצוואר והשכמות. לשים לב לבתי שחי, מפשעות, כפות רגליים ומפשעות. יש נשים שבזמן מחזור וביוץ העור שלהן רגיש יותר וישנה אי נוחות הופעה של פריחות, גרד, אדמומיות ואקזמות".
מה את ממליצה לעשות בזמני התרעננות מחוץ לבסיס?
"יש להבין שלוחמים ולוחמות עושים עבודות מיוחדות ביחד ואין פה הבדל ביכולות אלא הבדל הורמונאלי וביולוגי בלבד. כשיוצאים להתרעננות שהיא לא בבית, חשוב לרחוץ וליבש את הגוף היטב. אם רואים ומרגישים שיש גרד ודלקת, מומלץ לשים אבקה לפטריות (ללא מרשם רופא) בין אצבעות הרגליים. לכפות רגליים וקיפולים ניתן להשתמש ב"בייבי אגיסטן". אם יש אפשרות לקבל ממרפאה צבאית אז לבקש את המשחות 'טבקוטאן' או 'דרמקובמין' ולמרוח פעמיים ביום למשך שבוע.
"אם יש במרפאה סבון מסוג איספור שמפו או קטוזול שמפו זה יכול לעזור לצמצם פריחות גוף וקרקפת ולצמצם קשקשים שיכולים לעבור תהליך דלקתי. כמו כן, נסו למזער שימוש במגבונים רק אם אין ברירה. כדאי להשתמש בדאודורנט רול ולא ספריי".
שיער:
1. חפפו את השיער היטב ובדקו אם יש צורך בעזרה נוספת במקרים של קשקשת, גירוי או פה. ניתן להתייעץ עם צוות רפואי, גם בצ'אט, לקבלת ייעוץ.
2. חיילים שמטפחים זקן חשוב שיטפלו גם בו, באמצעות רחצה עם מרכך שיער לפני שמפו מיוחד לזרן, וסירוק טוב של הזקן לאחר מכן.
עור:
1. חשוב למרוח קרם על כל העור, במיוחד לאחר תקופה של עור יבש, ללא רחצה מסודרת. חשוב לשים קרם גם בין אצבעות הרגלים וכפות הרגלים.
2. באזורים רגישים של קיפולים או צוואר, יש להיזהר עם בישום מוגזם.
3. אם יש אקזמה או שפשפת, חשוב לטפל בהם לפחות 6 ימים, גם אם המצב השתפר. אקזמה עשויה לחזור בקלות, במיוחד כשחוזרים לתנאי שדה ולחימה.
טיפים נוספים
1. עבור חיילים הסובלים מאקזמה אטופית, ניתן לרכוש בבית מרקחת ללא מרשם את המוצר LIPIKAR BAUME AP+, ולמרוח אותו כל יום.
2. במקרה של אקנה קל, ניתן להשתמש בסבון אקניל, ד"ר עור או EFACLARE GEL לרחצה, ובפצעים בודדים - בנזק 5%. כל אלו אינם מחייבים מרשם, וזמינים בבית מרקחת.
3. אם מופיעה התחלה של זיהום, יש לפנות למרפאה הצבאית לקבלת טיפול. זיהום עלול להחמיר למצב יותר גרוע.