מקובל וקל "להאשים" את הנשים על סבל מוגזם מטמפרטורות נמוכות, אבל דווקא ההשפעה של החום על המין הנשי עשויה להיות דרמטית יותר, בעיקר בזמנים קיצוניים של גלי חום שמשנה לשנה נהיים יותר ויותר רווחים. מפערים במקרי המוות, השפעות כלכליות ובריאותיות ועד ההתמודדות בגיל המעבר - איך גלי חום משפיעים על נשים לעומת גברים?
יותר מקרי מוות
זה יכול להישמע ממש מוזר אבל מספר מחקרים שנערכו הראו הבדלים מגדריים משמעותיים במספר מקרי המוות מגלי חום. במהלך קיץ 2022, ההערכה היא כי 56% מכלל מקרי מוות הקשורים לחום באירופה היו של נשים, בצרפת נצפה בעבר פער של 15% ובאחד המחקרים המקיפים ביותר בנושא, שפורסם בשנת 2021, ושהתמקד במקרי תמותה מחום בהולנד, החוקרים הציעו מספר סיבות אפשריות ביניהן הבדלים בהזעה, מתח קרדיווסקולרי, יחס בין שטח הגוף למסה, והנטייה של נשים לחיות לבד או להיות פעילות יותר בבית.
אז יכול להיות שלנשים באמת חם יותר? על פי החוקרים, נשים מזיעות פחות ומאבדות פחות חום. "הזעה היא שיטת קירור יעילה במיוחד, ובמובן זה, נשים, בעלות יכולת נמוכה יותר להזיע, נמצאות בנחיתות". נשים גם נוטות יותר לפתח בעיות קרדיווסקולריות במזג אוויר חם. "במצב של חום כבד, הדם לא יכול להגיע כל כך רחוק לחלקים אחרים בגוף, כמו למשל ללב", מסבירים החוקרים. "וכשהלב מקבל פחות דם, הוא מפצה על ידי פעימה מהירה יותר, מה שמעלה את הלחץ הקרדיווסקולרי - שכבר גבוה יותר אצל נשים מאשר גברים - ומגביר את הסיכונים הנלווים, כמו שבץ מוחי".
הפסדים כספיים של מאות אחוזים
ויש גם פערים כלכליים ברורים. דו"ח חדש שבחן את השפעות החום על נשים ברחבי הודו, ניגריה וארה"ב, מצא שהטמפרטורות הגבוהות עולות לנשים במדינות האלו 120 מיליארד דולר בשנה, בעיקר בגלל החמצת שעות עבודה. ואם היה חסר לנו פערים מגדריים הרי שההפסדים הכספיים כתוצאה מחום עולים ל-260% בהשוואה ל-76% לגברים.
הדו"ח מציין כי נשים נוטות גם לעשות את עיקר מטלות הבית כמו בישול וניקיון, וחלק גדול מהעבודות האלו חושף אותן לטמפרטורות גבוהות. "בעוד שנשים נוטות לבלות פחות זמן מגברים בעבודה בחוץ, בניגריה, 4% משעות העבודה של נשים הן בסביבות ממוזגות ורק 9% בהודו", נכתב בדו"ח. חום קיצוני גם מגדיל את הזמן הדרוש להשלמת משימות כתוצאה מכאבי ראש, עייפות וריכוז מופחת. נשים בהודו ובניגריה עובדות 90 דקות ו-150 דקות יותר ביום, בהתאמה, בזמנים של חום קיצוני. אגב, המאבק לא נשאר בחום הקודח והוא מציב גם אתגר ביצועי כשנכנסים לחדרים הממוזגים. על פי מחקר שפורסם ב-2019, נשים מתפקדות טוב יותר במשימות קוגניטיביות בסביבות חמות יותר, בעוד שגברים מצליחים יותר כשקר יותר.
איך החום משפיע בהריון ובגיל המעבר?
תחת הכותרת "למה גלי חום גרועים הרבה יותר עבור נשים", מציינת ד"ר טליה וארלי במאמר ל- fortune מגוון השפעות בעייתיות על נשים בזמנים של חום כבד. בין היתר היא כותבת כי לתקופות של חום קיצוני יכולות להיות גם מגוון השפעות שליליות על בריאות הרבייה. בכל הנוגע למחזור, נשים עשויות להבחין במחזור לא סדיר, דימומים כבדים יותר, ואפילו היעדר מחזור במקרים קיצוניים.
על פי וארלי, יש גם מגוון סיכונים בזמנים קיצוניים של חום עבור נשים בהריון. במהלך ההיריון, הגוף צריך לעבוד קשה יותר כדי להתקרר וטמפרטורת הגוף הפנימית עלולה לעלות בסביבות חמות מאוד. נשים הרות נמצאות בסיכון גבוה יותר להתייבשות ויש סיכוי גבוה יותר לפתח מחלות הקשורות לחום, כולל תשישות חום ומכת חום. במקרים מסוימים, ייתכנו קשרים למומים מולדים ולסיבוכי הריון כולל צירים מוקדמים, לידה מוקדמת, סוכרת הריונית ורעלת הריון. בנוסף, תלונות נפוצות בהריון כמו רגליים, ידיים וקרסוליים נפוחות יכולות להחמיר בחום קיצוני.
סקירת ספרות רחבה, שפורסמה בשנת 2020, מצאה שב-24 מדינות, כל תוספת של מעלה אחת הובילה לעלייה של 5 אחוזים בלידה מוקדמת ולעלייה של 5% בלידות שקטות. תקופות ארוכות יותר של חום גבוה העלו את הסיכון עוד יותר.
בהתייחס לגיל המעבר טוענת וארלי כי הפגיעות לחום עולה לאחר גיל המעבר בשל חוסר בייצור אסטרוגן. האסטרוגן תומך בוויסות תרמי, וכאשר הרמות שלו יורדות סביב גיל המעבר, זה עלול לאתגר עוד יותר את ההסתגלות לטמפרטורות הגבוהות. משנה לשנה ברור לכולנו שאי אפשר להתייחס בקלילות לגלי החום, "עכשיו זה הזמן לפתח תוכניות הסתגלות חום רגישות למגדר ולהתכונן לעתיד", היא כותבת.