הידעתם? ה-1 באוקטובר הוא יום הקפה הבינלאומי הרשמי, כך לפי לוח השנה. זה די מוזר שיש לקפה יום אחד בשנה, כי כשחושבים על זה, עבור רוב בני האדם - כל יום הוא יום הקפה הבינ"ל - לעתים גם שלוש פעמים ביום. עם זאת, לא ניתן ליום החשוב לחמוק מאזכור שכן קפאין הוא חבר טוב ומציל את רובנו מלקרוס באמצע היום לשינה לא צפויה. פנינו לניב הלוי, מנכ"ל קפה לנדוור שחי, נושם ושואף קפסולות קפה על בסיס קבוע כדי לגלות כמה דברים על הרגלי הצריכה של ישראלים עם המנה היומית שלהם. 

  1. מה מעדיפים יותר קפה בקפסולות או פולים טחונים?

    "ממחקר אחרון שביצענו בקרב יותר מ-1,000 משתתפים, נוכחנו לגלות שהישראלי הממוצע שותה יותר קפה נמס ולאחריו קפסולות קפה אספרסו ובמקום השלישי קפה שחור. עם זאת נתוני מכר כמותי משנת 2015 ועד היום מראים כי הקפה השחור הוא מוביל הקטגוריה במכר ולאחריו הקפה הנמס ומתקרב אליו בצעדי ענק אלו קפסולות הקפה. חשוב לציין שאפשר להסביר זאת בכך שעבור כוס קפה נמס משתמשים ב 2 גרם אבקה לעומת 5 גרם בקפסולה ו 7 גרם בקפה השחור.
  2. כמה ישראלי ממוצע משלם על הקפה שלו?

    לפי ניב, הישראלי של 2022 מוכן לשלם יותר על כוס הקפה שלו מבעבר. "מגמה מעניינת נוספת שעלתה במחקר היא ההוצאה הצרכנית הכספית על כל אחד מהמוצרים, שם ניתן לראות בוודאות גידול של 250% משנת 2015 ועד תחזיות לשנת 2025 על קפסולות הקפה - מה שיגרום להם להוביל בהוצאה הכספית בקטגורית הקפה". 

     

     

  3. מה ישראלים אוהבים יותר: קפה חזק או בטעמים?

    "אין ספק שהישראלים אוהבים קפה חזק. קפה שחור בבסיסו ידוע בעוצמתו החזקה וגם בעולם הקפסולות ניתן לראות בוודאות כי הצרכן הישראלי מעדיף את החזקות מביניהן. מוצרי הקפה בטעמים נמכרים במספרים מאוד קטנים אך מכניסים עניין. זו הסיבה גם שקפסולות קפה בעלות דרגות חוזק גבוהות הן בהחלט המבוקשות יותר".
  4. מה עשה את השינוי בו מכונת הקפה הפכה למוצר בסיסי בכל בית בישראל?

    "אני חושב שהמחיר הנגיש של המכונות היום סייע מאוד לכניסתם לבתים בישראל ממכונות קפסולות ועד למכונות שטוחנות פולים טריים במקום. כמו כן המגוון העצום בעולם הקפסולות והפולים בצמוד לנגישות ברכישה שלהם לצרכן בהחלט תרמו לשינוי ולא פחות חשוב בתקופת הקורונה כל אחד מאתנו מצא את עצמו מתחדש במוצרים מתקדמים יותר לביתו וכמובן שקפה איכותי וטעים מבלי לצאת לבית הקפה זה יתרון עצום".
  5. למה קפה בחוץ עולה כל כך הרבה כסף? 

    "אין ספק שבשנים האחרונות עליות המחיר בעולם לא תורמות לרווחיות של החברות היצרניות. חומר הגלם העיקרי עלה בשיעור של 100%, השינוע הימי עלה במאות אחוזים, חומרי האריזה והציוד המקצועי עלו בעשרות אחוזים וכבר יש מותגים שהעלו את המחיר שלהם בכמה אחוזים, אם המצב ימשיך ככה לא יהיה מנוס מעליית מחירים רחבה יותר".

     

     

  6. במה ישראלים שונים בצריכת הקפה שלהם מהצרכנים בעולם?

    "הישראלים נמצאים במקום טוב באמצע בכמות הצריכה לנפש בו מובילות מדינות צפוניות כמו פינלנד ושוודיה. תרבות הקפה המקומית היא בעיקר קפה שחור עוד מלפני קום המדינה ובהתאם לתרבות של יושבי הארץ. עם התחזקות תרבות העולם המערבי, בהחלט ניתן לראות כי הקפה הנמס הפך להיות שחקן משמועתי לצד קפסולות האספרסו. השוק האמריקאי ידוע מאוד בצריכה הביתי של הקפה פילטר , בסוף זה חלק בלתי נפרד מהתרבות של כל מדינה".
  7. מה הטעות שישראלים עושים כשהם מכינים קפה?

    "זאת שאלת המיליון דולר, על כל שני ישראלים יש 5 דעות שנות איך נכון להכין קפה שחור בפינג׳אן שכן זה מרגיש קצת כמו הספורט הלאומי שלנו בהיבט הזה חשוב שלא לשרוף את הקפה ולתת לו לעבור את נקודת הרתיחה אחרת מתקבלים טעמים מרים ולא נעימים. כשמכינים קפוצ׳ינו או בעגה הישראלית 'הפוך' - אין צורך לבקש חלב רותח ולחשוב שללא זה הקפה שלנו אינו חם מספיק. חלב בטמפרטורה של 65 מעלות הינו מספיק חם ונותן לנו מענה מושלם לכוס הקפוצ׳ינו שלנו". 

     

     

     

  8. מהו הקפה המושלם עבורך?

    "תלוי בשעה של היום. תמיד אפתח את היום בכוס אספרסו שמעניקה מגוון רחב של טעמים עשירים ובשעות אחה״צ אתנחם בכוס קפה שחור עם שתי כפיות קפה וללא סוכר בשני המקרים".
  9. כמה קפה ישראלי ממוצע שותה ביום?

    "80% מהישראלים מעידים כי שותים לפחות כוס קפה אחת ביום , בממוצע הישראלי צורך 5-6 ק״ג קפה בשנה". 
  10. למה זה מרגיש לישראלים שהקפה בחו"ל מר מדי?

    "זה נכון. יש מדינות בעולם שפשוט בתהליך קליית הקפה קולות את הפולים יותר זמן ומקבלים כתוצאה מכך טעמי קפה יותר עוצמתיים על גבול השרופים ולכן מרגישים טעמים מרירים יותר. באחת מהנסיעות האחרונות שלי לספרד, נוכחתי לטעום שבהחלט הקפה שהוגש שלנו בכל מקום הוא בעל טעמים מרירים יותר ואף קיבלתי חיזוק על כך ממדריך ישראלי אשר חי שם ומעיד כי הקפה המקומי הוא 'קשוח' יותר מהטעם הישראלי".