תחושת חרדה היא אחת הסיבות השכיחות ביותר לדפיקות לב מואצות לצד לא מעט אירועים נקודתיים ומבהילים שגורמים לנו להחסיר פעימה. קצב לב סדיר אמור לעמוד על 60 עד 100 פעימות בדקה וברוב המקרים העסק חוזר לאיזון לאחר זמן קצר. בכל מקרה אחר או אם דפיקות הלב מובילות לסחרחורות, קוצר נשימה וכאבים בחזה חשוב להתייעץ עם רופא. במקביל יש לא מעט גורמים שרובם קשורים להתנהגות שלנו ובשליטתנו שיכולים להוביל לשינויים בקצב דפיקות הלב.

  1. התייבשות

    התייבשות גורמת לירידה בכמות הדם בגוף, כך שהלב צריך לפעום מהר יותר כדי לשאוב דם. בנוסף, התייבשות עלולה לגרום לדפיקות לב על ידי שיבוש מאזן האלקטרוליטים בגוף. בפרט, רמות נמוכות של אשלגן או מגנזיום עלולות לגרום לשיבושים במקצב הקבוע של פעימות הלב. 

  2. רגישות למאכלים מסוימים

    רגישויות שונות למזון יכולות לגרום לדפיקות לב על ידי הפעלת תגובה דלקתית בגוף. כאשר המערכת החיסונית מזהה מזון מסוים כאיום, היא משחררת כימיקלים דלקתיים אחרים שיכולים לגרום לכלי הדם להירגע וללב לפעום מהר יותר וחזק יותר.

    כאלו עם רמת סוכר נמוכה בדם - מזונות עתירי פחמימות או סוכר יכולים לעורר דפיקות לב. טריגרים נפוצים אחרים כוללים רמות גבוהות של נתרן ומזונות חריפים.



  3. חוסר שינה

    "מחסור בשינה יכול להוביל לעלייה בהורמוני לחץ כמו קורטיזול ואדרנלין, שעלולים לשבש את הקצב התקין של הלב ולגרום לו לפעום מהר יותר או באופן לא סדיר. מחסור בשינה יכול גם להוביל לשינויים בלחץ הדם, מה שיכול לתרום עוד יותר לדפיקות לב.

  4. רמות נמוכות של סוכר

    גלוקוז הוא מקור האנרגיה העיקרי לתאי הגוף. כאשר רמות הסוכר בדם יורדות, הגוף משחרר אדרנלין בניסיון להעלות אותן, מה שעלול לגרום ללב לפעום מהר יותר וחזק יותר.

  5. שינויים הורמונליים

    תנודות הורמונליות עלולות לגרום לדפיקות לב - למשל, במהלך תסמונת קדם וסתית, הריון או גיל המעבר. העלייה באסטרוגן ופרוגסטרון במהלך PMS, למשל, יכולה לגרום אף היא לעלייה בקצב הלב.

    דפיקות לב במהלך ההיריון נובעות בדרך כלל משילוב של עליות ברמת ההורמונים, שינויים בנפח הדם ועלייה בעומס העבודה של הלב שעלול לגרום לו לפעום מהר יותר או באופן לא סדיר. כמו כן, הסיכון לדפיקות לב עולה כאשר רמות האסטרוגן יורדות במהלך גיל המעבר. 
    קוצר נשימה (צילום: wavebreakmedia, Shutterstock)
    קוצר נשימה | צילום: wavebreakmedia, Shutterstock


  6. אלכוהול

    אלכוהול יכול להוביל לדפיקות לב מואצות, במיוחד אם אתם שותים בלילה לפני השינה. שתייה מוגברת יכולה גם לגרום להתייבשות מה שעלול להחמיר את התסמינים. אפילו כמויות קלות של אלכוהול עלולות לגרום להפרעות קצב אצל אנשים מסוימים, במיוחד אם הם כבר בעלי נטייה להפרעות בקצב הלב.