האבטיח הישראלי מסמן לנו את תחילתו של הקיץ ודומה שאין בילוי בים או בבריכה בלעדיו. והוא לא רק סמל של ימים שמשיים ומענגים, אלא גם מעצמה תזונתית. בדקנו אחת ולתמיד איך בוחרים אבטיח, איך חותכים אותו וכמה הוא שווה לנו על המשקל? נוי הדס, בעלת רשת "נוי השדה" ונטלי זרגריאן, דיאטנית קלינית עם התשובות.

ברוכים הבאים לעונת האבטיחים

האבטיח הוא צמח ממשפחת הדלועיים, צמח חד שנתי שפרחיו גדולים בצבע צהוב בהיר. הוא מכיל בעיקר מים (מעל ל-90%) והוא עשיר בויטמין C, באשלגן ובנוגדי חימצון כמו ליקופן. האבטיח הוא הפרי שהכי מזוהה עם הקיץ הישראלי, מתוק, קר והכי מתאים בבריכה או בים. האבטיחים משווקים בישראל בין החודשים אפריל לאוגוסט. בתחילת עונת האבטיחים, התוצרת מגיעה מאזור הערבה, לאחר מכן מצפון ים המלח, גלבוע והנגב המערבי ועמק בית שאן. לקראת סוף העונה, האבטיחים מגיעים אלינו מרמת הגולן ומהגליל המערבי. 

 

  

  1. איך בוחרים אבטיח באמת?

    - הדרך הכי טובה היא פשוט לבקש לפתוח את האבטיח, לראות שהוא אדום עם צבע אחיד ולטעום!
    - מומלץ שהגוון של האבטיח יהיה מבריק ולא דהוי. הגוון המבריק מעיד על כך שהוא טרי ולא נשמר באחסון.
    - בחרו אבטיח מוצק וקשה ככל הניתן. מומלץ שגם צורתו תהיה סימטרית - עגולה או אובלית. המבנה מעיד שהתפתחות הפרי תקינה ושלא יהיו חללים בתוכו.
    - בדקו שיש לאבטיח כתם אחד, בהיר וגדול - זהו כתם חשוב והכרחי שנוצר באזור שבו האבטיח גדל על פני הקרקע. במידה ויש כתמים נוספים מדובר באבטיח באיכות ירודה שחווה חשיפה ממושכת לשמש.
    - ככל שהאבטיח יהיה כבד יותר ביחס לגודל שלו - כך תדעו שהוא יותר מתוק.
    - בעלי שמיעה מוזיקלית? טפחו על האבטיח ובדקו האם הקול שמושמע בחזרה הוא חלול. במידה וכן הוא מתוק ובשל. 
    פרוסות אבטיח (צילום: S_Photo, Shutterstock)
    אז איך חותכים אבטיח? | צילום: S_Photo, Shutterstock


  2. מה עדיף לקנות, חצי או שלם?
    "אני ממליצה לקנות חצי אבטיח, ואם רוצים כמות גדולה אז לקנות שני חצאים. כך אפשר לדעת באופן ודאי שהאבטיח טוב ולא להיות מופתעים. אם אתם נמצאים פיזית בחנות מומלץ לבקש גם לטעום".

  3. איך חותכים אבטיח?
    "מומלץ להשתמש בסכין ארוכה וחדה, לחתוך את האבטיח לחצי ואז לרבעים, להעביר את הסכין בצורה חלקה בתחתית כך ליצור הפרדה בין החלק האדום לקליפה. עכשיו חותכים לחתיכות לרוחבו של האבטיח ומעבירים שוב חיתוך ארוך לאורכו".

  4. האם ניתן לתת אבטיח לכלב?
    "התשובה היא כן! הכלב ייהנה ביום קיץ חם מאבטיח קריר וטעים. כמובן בכמה הגבלות: אל תאפשרו לו לאכול את הגרעינים או את הקליפה אלא רק את הליבה האדומהם. האבטיח מכיל בטא קרוטן שתורם למערכת החיסונית של יצורים חיים וכן כמות גדולה של מים. כך שניתן לפנק את הכלב באבטיח- במידה בזהירות. 

     

     

     

  5. כמה קלוריות יש בגרעיני אבטיח?
    בגרעיני אבטיח שרוכשים בפיצוחים שממלאים כוס חד פעמית, יש כ-280 קלוריות שזה קצת יותר מפיתה רגילה (250 קלוריות).
    איך אוכלים את זה? את גרעיני האבטיח רבים אוהבים להוסיף לסלטים או למנת יוגורט וגם באפיית לחמים וקרקרים ביתיים. 
    האם זה טוב לנו? "גרעיני האבטיח משמשים כמנת שומן שמעכבת את עיכול המזון וכך תורמת לשובע ממושך יותר", אומרת לנו נטלי זרגריאן, דיאטנית קלינית B.Sc, מומחית לירידה במשקל ואורח חיים בריא ומייסדת "אכילה אינטליגנטית". 
    סלט אבטיח (צילום: S. Mader/U. Schmid, GettyImages IL)
    "אין דבר כזה אוכל משמין או דיאטטי". אבטיח | צילום: S. Mader/U. Schmid, GettyImages IL


  6. האם אבטיח משמין?
    ראשית, מסבירה זרגריאן, כי אין דבר כזה מזון משמין או דיאטטי. "יש מזון בעל דחיסות קלורית גבוהה (מספר קלוריות שמכיל 100 גרם מזון) ואם נאכל הרבה ממנו, מעבר לכמות האנרגיה שאנו מוצאים, נעלה במשקל".  כך למשל, ב-100 גרם של שוקולד יש יותר דחיסות קלוריות מאשר 100 גרם של מלפפון. ובנוגע לאבטיח, אומרת זרגריאן: "באופן מפתיע, דווקא האבטיח שמוכר בזכות המתיקות שלו הכי פחות דחוס קלורית בהשוואה לפירות אחרים כמו תפוז ובננה למשל. כך למשל בננה אחת תהיה שווה ערך לקערית אבטיח".