אם החלטתם שזה הזמן לקחת את עצמכם בידיים ולעבור לאורח חיים בריא  - כבר עשיתם החלטה מצוינת, וסביר להניח שאם תעשו אותה כראוי תצליחו גם לרדת במשקל. אלא שכידוע - תהליך כזה עשוי להיות מאתגר וסיזיפי, גם אם החלטתם לאכול נכון יותר וגם להיכנס לכושר. אחת הסיבות לכך היא הקשבה לעצות מוטעות או לעצות מיושנות שכבר אינן רלוונטיות, שמונעות מהם לראות את השינויים שהם מחפשים.

ובכן, כדי למנוע מכם את עוגמת הנפש ולעזור לכם להשיל את השומן העיקש והעודף חשוב שתמנעו משלוש הטעויות הבאות. מוכנים?

1. להתמקד בפעילות אירובית

פעילות כמו הליכה, ריצה, רכיבה על אופניים, שחייה או כל פעילות אחרת שבה נעשה שימוש משמעותי במערכות הקרדיווסקולריות (לב וכלי דם), היא הפעילות הגופנית הפופולרית ביותר לשריפת שומן. אולם למרות יתרונותיה הרבים, כשהמטרה שלנו היא ירידה במשקל התמקדות בסוג הפעילות הזאת בלבד, היא טעות נפוצה. יש לכך כמה סיבות: ראשית - פעילות אירובית לא שורפת כל כך הרבה קלוריות כפי שאנשים נוטים לחשוב, בייחוד אם יצאתם להליכה שהיא לא מאומצת ולא גרמתם לדופק לעלות מספיק. שנית - פעילות אירובית לרוב מגבירה את התיאבון, מה שגורם לנו לאכול יותר ממה שתכננו.

אגב, האם ידעתם שמסת שריר שורפת לפחות פי 3 קלוריות יותר בזמן מנוחה מאשר מסת שומן? זו הסיבה שלאנשים שריריים יש לרוב חילוף חומרים מהיר יותר, והם שורפים הרבה יותר קלוריות גם כשהם עושים ספורט וגם כשהם במנוחה – בעבודה במשרד או מול הטלוויזיה. חוקרים מאוניברסיטת ניו מקסיקו בדקו ומצאו כי אצל אנשים עם כ- 20% שומן בגוף,  רקמת השריר תורמת כ-20% מסך הקלוריות היומיות שנשרפו, לעומת 5% בלבד שתורמת רקמת השומן. המסקנה, אם כן, היא שאם יש לכם זמן קצוב לפעילות גופנית ביום, והמטרה שלכם היא לרדת במשקל, מומלץ להעדיף פעילות אנאירובית כמו אימוני משקולות, גומייה וכו'.

 

אישה נשקלת- מחמאות מפוקפקות (צילום: Thinkstock)
אולי תפסיקו כבר עם האובססיה להישקל? | צילום: Thinkstock

2. לספור קלוריות

כמו שאתם וודאי יודעים - על מנת לשרוף שומן ולרדת במשקל צריך להיות בגירעון קלורי. אולם אם חשבתם שהכלי שיעזור לכם להשיג את המטרה הזאת הוא ספירת קלוריות – טעות גדולה בידיכם. בניגוד לתפיסה המיושנת, לא כל קלוריה היא באמת "קלוריה" כמו שאנחנו נוהגים לתפוס אותה. למעשה, ישנן קלוריות "טובות" שגורמות לנו לרזות וישנן קלוריות "רעות" שגורמות לנו להשמין. בפועל, קיים הבדל עצום בין צריכת מזונות כגון: חלבונים, שומנים בריאים ופחמימות מלאות (הכוללות את כל חלקי הדגן); לבין צריכת מזונות המכילים שומן טראנס או כאלה המבוססים על קמח לבן – או מה שמכונה "קלוריות ריקות", שאינן  מכילות את הוויטמינים, מינרלים ואת הסיבים התזונתיים המאטים את הגעת הסוכר לדם.

אם נאכל את אותה כמות הקלוריות אבל נבחר בסוג ה"רע", כל הגלוקוז יגיע במהירות לדם, ויאגור יותר שומן. לעומת זאת, אם נאכל אותה כמות הקלוריות מהסוג ה"טוב", נרוויח רכיבים כמו סיבים תזונתיים וערכים נוספים הממתנים את הגעת הסוכר לדם.

לפיכך, ההמלצה היא לבחור את מזונות האיכותיים לגוף שלנו, לאכול עד שאנחנו שבעים – לא "להתפוצץ" וליהנות מירידה במשקל שככל הנראה תגיע יחד עם הבחירות האלה.

 

ללכת או לרוץ? (צילום:  Ivan Kruk, shutterstock)
בטוחים שריצה תגרום לכם להיות רזים יותר? לא בטוח | צילום: Ivan Kruk, shutterstock

3. להישקל באובססיביות

אם הלכתם לאחרונה לדיאטנית שקבעה שאתם זקוקים לשקילה שבועית, כדאי לכם לשקול – אבל לא את המשקל שלכם, אלא את המשך הביקורים אצלה. לא רק שפעולה כזאת אינה מסייעת לנו לרדת במשקל העודף, אלה שהיא עלולה לעיתים קרובות לגרום לנו לסטרס וכתוצאה מכך – גם להשמנה. כשאנו מתחילים לעשות את הצעדים הנכונים כדי לרדת במשקל, הרבה פעמים המשקל לא משקף את המצב האמיתי.

במקום לשאוף לירידה כמותית במשקל, נסו לשאוף לירידה איכותית – כלומר עליה במסת השריר,  כדי שבטווח הארוך תשרפו יותר קלוריות בזמן הפעילות ובזמן המנוחה, ובמקביל תוכלו לחוות גם ירידה במסת השומן. לכן, גם אם עבדתם קשה חודשיים שלמים והמשקל לא זז, לא צריך להיבהל או לחשוב שאתם לא בדרך הנכונה. יכול מאוד להיות שעליתם במסת השריר והורדתם בשומן, ולכן עדיין לא תראו שינוי במשקל. מה כן כדאי לעשות? לעמוד מול המראה, לבדוק אם ירדתם מידה או שתיים במכנסיים או אפילו בהיקף החגורה – ההיקפים וחיטוב הגוף הם המדד הרלוונטי להצלחת התהליך.

 

הכותבת היא עינב בורשטיין, יועצת ומנחה לתזונה טבעית ואורח חיים בריאלאינסטגרם של עינב