זה לא סוד שהסיכוי שלנו להיות חולים בחורף, גבוה משמעותית יחסית לכל עונה אחרת. מחקר שהתפרסם למשל בנובמבר 2008 מצא כי לחות וטמפרטורה נמוכות מעלות את הסיכון לזיהומים חריפים בדרכי הנשימה.
כדי להתמודד עם העניין, חשוב לצייד את הגוף ברכיבים התזונתיים המתאימים שישדרגו את מערכת החיסון ויאפשרו לכם להתמודד טוב יותר עם מחלות החורף. יש לא מעט המלצות על תוספי תזונה, אולם אלה שלושת החשובים ביותר עליהם אני נוהגת להמליץ בכל תחילת חורף.
אומגה 3: לתפקוד תקין של הלב
מחקרים רבים מצאו שמזג אויר קר עלול לפגוע בתפקוד הלב שלנו, מאחר שהוא צריך לעבוד קשה הרבה יותר כדי לשמור על חום הגוף האופטימלי. מחקר משנת 1992 קבע שחשיפה לקור גורמת לכיווץ כלי דם ולטכיקרדיה (קצב לב גבוה מהנורמלי) – שני מצבים שמביאים לעלייה בלחץ הדם ובקצב עבודת הלב. מסקנה זו רלוונטית לכולם ובעיקר לאנשים הסובלים ממחלות לב. סקירה רחבה שפורסמה ב- 2021 הראתה כי חומצות שומן מסוג אומגה 3 ימיות, יעילות במניעת אירועי לב מכל הסוגים, בייחוד בקרב אנשים המוגדרים בסיכון גבוה.
מינון מומלץ: 1.6 גרם ליום עבור גברים ו-1.1 גרם ליום עבור נשים.
ויטמין D: להגנה על הגוף מפני דלקות וזיהומים
כידוע, קרני השמש הן המקור העיקרי ליצירת ויטמין D בגוף. המשמעות היא שלחלק גדול מאוד מהאוכלוסייה יש מחסור בוויטמין D בעיקר במהלך חודשי החורף האפורים. מחקרים מוכיחים כי אחד מתפקידיו החשובים של הוויטמין החשוב הזה הוא לשפר את ההגנה של מערכת החיסון נגד דלקות וזיהומים.
מינון מומלץ: מגיל 19 ומעלה - 600 IU (15 מק"ג) ביום עבור גברים ונשים, מגיל 70 ומעלה - 800 IU (20 מק"ג) ביום.
ויטמין C: לשמירה על פעילות תקינה של מערכת החיסון
אין ספק שמדובר באחד הוויטמינים החשובים ביותר לצריכה בחורף. לוויטמין C יש מספר פעילויות העשויות לתרום לוויסות פעילות מערכת החיסון. כמו כל מערכת בגוף, גם מערכת החיסון שלנו לעתים עלולה לצאת משיווי משקל כתוצאה מגורמים פנימיים או סביבתיים. פעילות יתר של מערכת החיסון עלולה להתבטא בהתפתחות של מחלות אוטואימוניות - מצב בו תאי מערכת החיסון תוקפים רקמות ואיברים בגוף. אין-ספור מחקרים הוכיחו כי ויטמין C הוא נוגד חמצון עוצמתי שנלחם ברדיקליים החופשיים המשמש גם כאנטי דלקתי.
מינון מומלץ: מגיל 19 ומעלה - 90 מ"ג ביום עבור גברים ו-75 מ"ג עבור נשים.
רגע לפני שאתם רצים לרכוש תוספים, חשוב שתמיד תתייעצו עם הרופא או הדיאטן לגבי שימוש בהם. אגב, לעתים הכמות המומלצת משתנה בהתאם למצבים בריאותיים מסוימים כגון: עישון, הנקה, הריון, סוכרת ועוד.
הכותבת היא עינב בורשטיין, יועצת ומנחה לתזונה טבעית ואורח חיים בריא. לאינסטגרם של עינב*האמור בכתבה אינו תחליף לייעוץ רפואי או תזונתי.