חודש בלי סוכר. רוב האנשים ששומעים את צירוף המילים האלו, מגיבים, לפחות בהתחלה, ברתיעה. המחשבה לוותר על הרגל כל כך ישן נושן שמובנה אצלנו מגיל צעיר מרגישה כמו משהו בלתי אפשרי, אבל האמת היא שזה לגמרי משהו שאפשר לחיות אתו, ולבטח טוב יותר. אבל מה באמת עובר על הגוף שלנו כשאנחנו רוצים להתנקות מסוכר?  

"הסוכר מפעיל במוח מנגנון תגמול שגורם להתמכרות ו'היי'. זוהי אותה התמכרות שמפתחים בחשיפה לסמים, לאלכוהול ולחומרים נוספים. לכן לא סתם מתייחסים לנושא כגמילה או ניקוי מהתמכרות", אומרת אורטל ברובין-חן, נטורופתית N.D רכזת תחום הנטורופתיה בכללית רפואה משלימה. 

מה כל כך ממכר בסוכר?

  "במקרה של סוכר, מדובר במנגנון אבולוציוני שנועד לגרום לנו להימשך למזונות עתירי פחמימות כדי לשרוד. המוח שלנו, זקוק לגלוקוז כל הזמן, 24/7 כדי לתפקד. בלי גלוקוז זמין המוח שלנו לא מתפקד ואם הוא לא מתפקד זה אומר שאין מנגנון שמבקר ודורש נשימה, פעימות לב ולמעשה כל תפקוד מחייב חיים. אז אנחנו חייבים גלוקוז בגוף. כל הזמן", אומרת ברובין-חן. 

כדי לוודא שזה יקרה, יש לנו מחסני גלוקוז. "מאגר הגליקוגן בכבד למשל, מוודא שבמהלך שנת הלילה לא נקרוס והמוח יקבל את ה'מנה' שלו כרגיל. רק מה לעשות, לא עברנו אבולוציה במנגנון הזה, והשילוב שלו עם חברת שפע שיש בה אינסוף פיתויים, מזונות מעובדים, חטיפים ועוד הופך את האתגר ללא הוגן. אנחנו מכורים והסם. אותו קשה עד בלתי אפשרי שלא לצרוך".  

 

21 ימים ללא סוכר

כשאדם מכור לאלכוהול או סמים, השלב הראשון הוא להרחיק אותו מאותו הגורם למשך 21 ימים. זהו פרק הזמן שהוכח מחקרית כמאפשר שינוי הרגלים וגמילה. "לאחר פרק זמן של 21 ימים לכל הפחות של הימנעות מהגורם, הגוף נקי יחסית וקל לשנות את ההרגל. אבל מה לעשות שכולנו חייבים לאכול כל יום? אי אפשר להיכנס למתקן גמילה ממזון ל-21 ימים ולצאת 'נק'". זה, מחייב רצון ברזל ו'תכנות' מחודש של הרגלים".

אז מה צריך דבר ראשון? מוטיבציה. מוטיבציה "מתעוררת" כשההרגל מתחיל להזיק. "בין אם הרגשת שהבריאות שלך מדרדרת, שהמשקל עלה באופן שכבר מפריע לך, בדיקות הדם חזרו מטרידות. אצל כל אחת ואחד הטריגר שונה. ממליצה למצוא מה באמת מפעיל אותך מבפנים הוא המפתח. בלי מוטיבציה ורצון אישי עמוק, הגמילה בלתי אפשרית ולא משנה אם זה סוכר, סיגריות או כל גורם ממכר אחר".

איך נכנסים לגמילה?

"אי אפשר להימנע לגמרי ממזון. השלב הבא הוא להחליט מהו עומק הגמילה. האם מדובר 'רק' בסוכר לבן? או גם חיטה ומוצריה? כל הדגנים? אולי גם הפירות? הרי יש גם ירקות שמוגדרים 'פחמימתיים'. מהו עומק הניקוי המתבקש ויותר מזה, איזה מהם בריא עבורך ועבור המצב הבריאותי שלך? ומה בעצם קורה בגוף כשנמנעים מסוכרים.  

גמילה מסוכר - הימים הראשונים

ההתחלה אף פעם לא קלה. כמו כל מוח מכור, גם שלנו יחווה "קריז" של צורך מוגבר. כמיהה בדיוק למה ש"אסור". לדברי ברובין, אתם עלולים לחוש עייפות, דכדוך, כאבי ראש ועוד. לאחר בין יומיים לשבוע, כתלות בחוזק הגוף והנפש הראשוניים, עומק הפרידה מפחמימות וסוכרים והתפריט שנהגנו לצרוך לפני הגמילה, נחווה הקלה. פתאום היעדר ההתעסקות עם "מה אוכלים" ואולי רק ביס מהעוגה שהביאו למשרד? מייצר שקט בראש. הגמילה מסוכרים גם דורשת מאיתנו היעדר ספונטניות ולהתמיד בתכנון מראש שהוא, המפתח העיקרי להצלחה והתמדה בשינוי תזונתי. כשאנחנו מגבילים את עצמנו ומתכננים מראש בדיוק מה נאכל, "רעשי הרקע" מתחילים להתעמעם והפיתוי פחות עז.   

 

לאחר שבוע ללא סוכר

שבוע עבר. הצלחנו! מה עכשיו? הצורך עדיין יהיה שם וידרוש התנגדות, אך תחושת העייפות לאט לאט תפנה מקום לערנות ולחדות, הטעמים בפה, ישתנו. יתחדדו. נחזור לחוש מתיקות טבעית. בטטה? היא ממש מתוקה! ככל שנתמיד בהימנעות, מנגנוני הרעב והשובע הטבעיים יחזרו לתפקוד טבעי מיטבי, נחוש תחושת קלילות, רמות הגלוקוז בדם יתאזנו, מה שיביא לפחות נפילות אנרגיה וצורך בפחמימות ומתוקים. תנגודת האינסולין בגוף תשתפר ותופעות הלוואי של המצב, יהיו איזון מדדי הגלוקוז ובהמשך ההמוגלובין המסוכרר, שיפור במדדי הטריגליצרידים, איזון משקל ועוד.  

 

גמילה מסוכר - לאחר 3 שבועות

התמדנו 21 ימים ויותר? ואוו איזה אלופים! החלק הקשה כבר ממש מאחורינו. בשלב זה אנחנו אמורים להרגיש קלילות, הרבה פחות צורך ו"מלחמה פנימית" ברצון למזון פחמימתי וגלוקוז, שימו לב שלא רק להיפרד מהרגלים מגונים לוקח 21 ימים. גם לקבע הרגלים טובים חדשים לוקח בדיוק אותו פרק זמן. 

מה זה אומר? זוכרים את התכנון מראש, שהוא הסוד להצלחת השינוי? גם לזה התרגלנו בזמן הזה. מבשלים ערב קודם או כמה ימים מראש מזון ביתי בריא, רשימת הקניות כבר השתנתה ואנחנו, כבר מיומנים מספיק. לא סתם רבים מאלו שמתחילים ניקוי של 21 ימים, בוחרים להמשיך בו לפרקי זמן ארוכים יותר ונהנים משיפור המצב הבריאותי וההרגלים החדשים. אז מה אתם אומרים? מוכנים להשתתף בניסוי?