נזלת, התעטשויות, עיניים אדומות לא מבשרים רק את בוא האביב, הם גם מודיעים לנו שהסתיו הגיע ואיתו גם האלרגיות. למה אנחנו לא מפסיקים לדלוף והאם יש טיפול יעיל לתופעה? "נזלת אלרגית זו הפרשה כרונית מהאף כתוצאה מתגובה דלקתית של ריריות האף בעקבות לחשיפה לאלרגנים נשאפים, כגון: קרדיות אבק הבית, אבקנים של עשבים ושל עצים שונים (כדוגמת זית וברוש)", אומרת ד"ר רמית מעוז סגל, מומחית לרפואה פנימית ולאלרגיה, רופאה בכירה ב"שיבא" ורופאה ב"לאומית שירותי בריאות", "מדובר במחלה שכיחה שגורמת לסבל לכ-30 אחוז מהאוכלוסייה הכללית ולפגיעה משמעותית באיכות החיים של החולה".
ד"ר מעוז סגל מסבירה שהתסמינים הטיפוסיים לנזלת אלרגית הם נזילה יומיומית מהאף, ("אף סתום"), פגיעה בחוש הריח לפעמים, התעטשויות רצופות וגם גרד בריריות העיניים והאף, אדמומיות ודמעת בעיניים. לחלק מהאנשים שסובלים מנזלת אלרגית יש גם אסטמה עונתית, שבאה לידי ביטוי בהתקפי שיעול וקוצר נשימה.
-
אז מה גורם לאף שלנו לדלוף?
"נזלת אלרגית עונתית נגרמת כתוצאה מחשיפה לאלרגנים עונתיים. לרוב מדובר בפריחה של עצים דשאיים ועשביים שונים שאופינית לאותה תקופה. פריחת עץ הזית, למשל, מתרחשת בחודשי האביב - מרץ ואפריל, אך לפעמים מוקדם יותר. כמובן שיש נזלת אלרגית עונתית שמופיעה גם בעונת החורף, כמו אנשים שרגישים לאלרגן של פריחת עץ הברוש (סביב ינואר- פברואר) או עונת הסתיו".
כשאנחנו מתמודדים עם אלרגיות עונתיות, המערכת החיסונית שלנו מנסה להדוף חומר שאנחנו רגישים אליו על ידי שחרור היסטמין, מה שמוביל לתסמינים לא נעימים. על פי הקרן לאסטמה ואלרגיה של אמריקה (AAFA), חומרים מגרים אלה יכולים לכלול סוגי עובש, אבקנים ועשבים שמופיעים לקראת סוף הקיץ ויכולים להשפיע על האופן שבו אנחנו מרגישים בסתיו. -
איך נדע אם אנחנו סובלים מנזלת אלרגית?
"אבחון של נזלת אלרגית מתבצע על סמך הדיווח הקליני של המטופל, תוך כדי נסיון להבין האם יש מעורבות של מערכות נוספות במחלה כגון עיניים, ריאות (אסטמה). נהוג גם לשאול לגבי רקע אטופי במשפחה, האם יש מחלות דומות במשפחתו. לעתים קרובות הסיפור המשפחתי אינו זהה, ובקרב בני אותה משפחה האלרגיה מופיעה בצורות שונות: נזלת, אסטמה, תפרחות, דלקות עיניים על רקע אלרגי ועוד". הבירור מבוצע על ידי "תבחיני שריטה" שמתבצעים במרפאת האלרגיה. מטפטפים על זרועו של המטופל אלרגנים שונים ולאחר מכן מבצעים שריטה קטנה במרכז הטיפה. לאחר כרבע שעה, במידה וקיימת רגישות, מתקבלת תגובה עורית של נפיחות מקומית ואדמומיות בעור סביב האלרגן שנבדק. -
איך מטפלים באלרגיה?
"הטיפול כולל ברוב המקרים אנטיהסטמינים בעונה בה סובלים מהתסמינים. במקרים קשים מומלץ להתחיל את הטיפול אפילו מספר שבועות לפני תחילת 'עונת האלרגיה' על מנת להגביר את יעילותו", אומרת ד"ר מעוז סגל ומוסיפה כי יש להמשיך את הטיפול כל עוד עונת המעבר נמשכת – בערך ממרץ עד מאי-יוני באביב, ומאוקטובר-ספטמבר עד ינואר בסתיו, תלוי במקרה האישי. -
יש גם טיפול "שורש" באלרגיה
ד"ר מעוז סגל מסבירה שבמקרים קשים ניתן לשלב אנטיהסטמינים עם תרסיסים סטרואידליים לאף. למטופלים שסובלים מדלקת עיניים אלרגית, ניתן לתת גם טיפות עיניים אנטי היסטמיניות ולמטופלים עם אסטמה - משאפים או אנטי לויקוטריאנים.
"למטופלים עם נזלת אלרגית קשה שלא משתפרת עם תרופות ולמי שמעוניין בטיפול 'שורש' באלרגיה, ההמלצה היא טיפול באמצעות אימונותרפיה. במהלך טיפול זה המטופל מקבל זריקות תוך עוריות של האלרגנים אליהם הוא אלרגי על מנת ליצור סבילות חיסונית. טיפול זה קיים כבר למעלה מ-100 שנים והוא יעיל מאוד בטיפול בנזלת אלרגית, הפחתת התקפי אסתמה, שיפור באסתמה של העור, שיפור בדלקת עיניים אטופית. על מנת ליצור זיכרון חיסוני לטווח ארוך יש צורך להתמיד בטיפול 3-5 שנים. קיימת היום אפשרות לטיפול אימונותרפי שלא באמצעות זריקות אלא כדורים דרך הפה. במקרים של אסטמה ההמלצה היא תרופה ביולוגית, ויש מספר תכשירים במנגנונים שונים לטיפול באסטמה". -
איך תבדילו בין קורונה לאלרגיית סתיו?
כאמור תסמיני האלרגיה בסתיו יכללו עיניים דומעות, מגרדות או מגורות, נזלת או גודש באף, התעטשויות, לעיתים כאבי ראש, פריחות על העור, תסמיני אסטמה כמו שיעול או צפצופים ולעתים גם בעיות נשימה. לעתים קרובות מתעלמים מתסמיני אלרגיה לסתיו, מכיוון שהם חופפים להצטננות, שפעת או קורונה. הסיבה להתעלמות היא משום שרוב האנשים מקשרים אלרגיות עם האביב, ולעתים קרובות אלרגיות בסתיו אינן מזוהות בגלל ווירוסים וזיהומים אחרים שנפוצים בגלל מזג האוויר שמתקרר.
מה בכל זאת מבדל את האלרגיה? היא לא גורמת לחום. לעומת זאת, חלק מהתסמינים של הצטננות, שפעת וקורונה יהיו כאבים בגוף וחום (אובדן של חוש הטעם והריח במקרה של קורונה). כמובן שתמיד כדאי להיבדק כדי להיות בטוחים.