רובנו מייצרים בין חצי ליטר לליטר של גזים ביום (ממש כמו בקבוק קולה). איך נוצרים הגזים? שתי דרכים: מבחוץ - גזים נכנסים לנו למערכת העיכול על ידי בליעת אוויר. מבפנים - פירוק של אוכל לא מעוכל על ידי חיידקי המעיים בגלל מחסור באנזימים. כיוון שהמזון לא מתפרק כמו שצריך ומגיע בשלמותו למעי הגס הוא עובר תסיסה שתוצר הלוואי שלו הוא גזים.

הגזים נפלטים מהגוף על ידי שיהוק, גיהוק או דרך החלחולת (פי הטבעת). גזים במערכת העיכול יכולים לגרום לכאבי בטן, נפיחות וריח רע. כל הגורמים הללו עשויים להיות לא נעימים ואף לעיתים לפגוע באיכות החיים.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

מה אפשר לעשות כדי להפחית גזים?

יש הרבה מה לעשות, גזים ואי נוחות בבטן זו לא גזירת גורל ואפשר לשפר לעצמנו את איכות החיים עם כמה פעולות, הרגלים ובחירות טובות יותר. כאמור גזים יכולים להיווצר כתוצאה מהכנסת גזים מבחוץ כמו לעיסת מסטיק, שתייה מוגזת אך גם כתוצאה מכניסה של אויר תוך כדי אכילה. כדאי להקפיד לאכול בצורה רגועה, איטית ומודעת. בנוסף, ללעוס היטב את המזון, בלי לדבר או לעבוד תוך כדי אכילה.

גזים יכולים גם להיווצר מרגישות למאכלים מסוימים שיגרמו לביצוע תסיסה ע"י חיידקי המעי ולתופעות לא נעימות כמו כאבי בטן גזים ונפיחות. חשוב לציין כי ישנו הבדל בין אדם לאדם – במידת הרגישות, בפעילות מערכת העיכול, האנזימים ועוד. לפני שאתם נמענים מרכיבי תזונה מסוימים כמו מוצרי חלב, גלוטן, פירות - התייעצו עם דיאטנית או דיאטן שיוכלו ללוות, לבחון את כל המשתנים בתמונה הגדולה ולעזור לכם למצוא תחליפים אחרים במידת הצורך מבלי להגיע למצב של חסרים תזונתיים.

גזים הם גם טובים לבריאות

ילד אוכל יוגורט (אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock)
אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock

חמשת המזונות העיקריים שגורמים לגזים במערכת העיכול:

מוצרי חלב

מוצרי החלב מכילים סוכר הנקרא לקטוז. כדי לפרק את הלקטוז, אנו זקוקים בגופנו לאנזים הנקרא לקטאז, שנמצא במעי הדק. לתינוקות וילדים יש כמות גבוהה של לקטאז אך עם העלייה בגיל כמות הלקאטז יורדת והדבר עלול לגרום לאי סבילות למוצרי חלב. ברגע שאין לנו כמות מספקת של אנזים שיפרק את הלקטוז - הלקטוז מגיע בשלמותו למעי הגס וחיידקי המעי נהנים ממנו ותוצר הפירוק הוא גזים שיכולים להוביל לכאבי בטן ונפיחות.

כ-75% מהאוכלוסייה הבוגרת סובלת מחסר בלקטאז. חשוב לומר כי רמת הרגישות משתנה בין אנשים שונים ואפשר לבדוק זאת באמצעות בדיקת נשיפה. לא מומלץ להימנע לחלוטין ממוצרי חלב ללא ייעוץ רפואי ותזונתי וחשוב לזכור שמוצרי חלב מהווים מקור חשוב לחלבון, סידן ואבץ.

כאב בטן תחתונה (צילום: beeboys, shutterstock)
צילום: beeboys, shutterstock

גלוטן

גלוטן הוא חלבון שנמצא בחיטה, שעורה, שיפון וכוסמין (שימו לב לא להתבלבל עם כוסמת שהיא נטולת גלוטן). אי סבילות לגלוטן שאינה צליאק היא תופעה נפוצה היום בקרב 0.6-13% מהאוכלוסייה ומתבטאת בכאבי בטן, נפיחות וגזים, כאבי ראש ועייפות. חשוב לשים לב, אי סבילות לגלוטן היא אינה צליאק (מחלת הכרסת/דגנת). מחלת הצליאק היא מחלה המערבת את מערכת החיסון ובה יש להימנע לחלוטין מגלוטן. אי סבילות לגלוטן שאינה על רקע צליאק יכולה גם היא לפגוע באיכות החיים באופן משמעותי. כדי לאבחן אי סבילות לגלוטן יש צורך לשלול צליאק (כיוון שיש תסמינים דומים) ולבחון תזונה ללא גלוטן בליווי תזונאי/ת קליני/ת, לבדוק את סוג וכמות המזונות שאליהם אותו אדם רגיש.

סלט שעועית, תירס, טונה ובצל (צילום: Shutterstock_By Sergey Morgunov)
סלט קופסאות שימורים ב-5 מרכיבים | צילום: Shutterstock_By Sergey Morgunov

ירקות מצליבים וקטניות

ירקות מצליבים כמו כרוב, כרובית, ברוקולי וצנון, וקטניות כמו חומוס, שעועית ועדשים מכילים סוכרים מסוג אוליגוסכרידים שעקב חסר באנזים הנקרא אלפא גלוקוזידאז, אינם מתעכלים בגופנו בשלמותם. סוכרים אלו יגיעו בשלמותם למעי הגס, יעברו תסיסה על ידי חיידקי המעי וייוצרו גזים. אם זה לא מספיק חגיגה, משפחת המצליבים מכילה גופרית (נכון חמת גדר? אז כזה) אשר גורם לריח רע המתלווה לנפיחה.

למרות זאת, מאכלים אלו עשירים בוויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים. איך נאכל אותם במינימום סבל? על מנת להפחית את התגובה הלא נעימה במערכת העיכול שלנו לקטניות, מומלץ להשרות, להנביט ואז לבשל. באשר למצליבים, מספר פעמים של ניסוי וטעייה עשויות לעזור לנו ללמוד את המינון שנכון לגופנו.

עוגיות פירות יבשים ודבש של קונדיטוריה שני (צילום: יפעת כהן,  יח"צ)
צילום: יפעת כהן, יח"צ

פרוקטוז

פרוקטוז הוא חד סוכר שנספג במעי הדק באמצעות נשא שנקרא GLUT 5. הפרוקטוז מכונה "סוכר הפירות" משום שהינו הסוכר העיקרי בפירות. בנוסף לפירות כמו תפוח, אגס, גויאבה ואבטיח הוא נמצא בכמות גבוהה גם בדבש ומוצרים מרוכזים כמו סירופ תירס, תרכיז מיץ פירות, שתייה ממותקת, רסקים, רטבים ופירות יבשים.

הסיבות לאי סבילות לפרוקטוז הן מחסור באנזימים שמעכלים אותו או מחסור בנשא שלו במעי GLUT 5. במידה ואדם סובל מרגישות לפרוקטוז חיידקי המעי הגס יתסיסו את הפרוקטוז לחומצות שומן קצרות שרשרת וזה יתבטא ב… ניחשתם נכון, גזים, אי נוחות במערכת העיכול וכאבי בטן.

מסטיקים ושתייה מוגזת

לעיסת מסטיק גורמת לכניסה של נפח גדול של אוויר למערכת העיכול ואם זה לא מספיק, אז מסטיקים רבים מכילים ממתיקים מלאכותיים שעלולים גם הם לגרום לגזים. שתייה מוגזת מכילה פחמן דו חמצני (שזהו גז) שמגיע למערכת העיכול, ולצד הממתיקים המלאכותיים או רמות גבוהות של סוכר (סוכרוז) שמתפרק בגוף לגלוקוז ופרוקטוז - זה יכול לגרום לחגיגה שלמה של גזים בבטן.

לסיכום, יש גורמים רבים לגזים ולעיתים נראה שהם כמעט בלתי נמנעים. העיקרון הכי חשוב במקרה זה הוא לשים לב לתחושות של הגוף ולהבחין אילו מאכלים עשויים לגרום לנו לגזים ואחרי שאיתרנו את המאכלים, להבין אילו מינונים לא משפיעים בצורה הזו על מערכת העיכול. אם יש מאכלים ששמתם לב שגורמים לכם לאי נוחות של ממש, אין סיבה לסבול, גשו לרופא שיפנה אתכם לבדיקות המתאימות ולדיאטנית שתוכל להתאים לכם באופן אישי תזונה שתעשה לכם טוב על הבטן והנשמה. בהצלחה ושחרור נעים.

מיכל שימחי, דיאטנית קלינית, עמותת עתיד - עמותת הדיאטנים והתזונאים בישראל. לעמוד הפייסבוק של מיכל