לעתים דומה שמחלה אינה מחלה אם אין לה פנים מוכרות שעומדות מאחוריה. על אף שפסוריאזיס היא מחלה שפוגעת ב-240,000 איש בישראל מדי שנה (כך על פי נתוני אגודת הפסוריאזיס הישראלית), דומה שהתוודענו אליה בעיקר דרך המסך הקטן, בריאליטי "משפחת קרדשיאן". קים קרדשיאן היא ללא ספק הפרזנטורית של המחלה ואינה לבד. גם בריטני ספירס, קארה דלווין, ליאן ריימס וסינדי לאופר דיברו לא מעט על החיים לצד המחלה.
"פסוריאזיס הנה מחלת עור כרונית אשר גורמת לתאי העור להתחלק בקצב מהיר יותר מהקצב הנורמלי. המראה המתקבל בעקבותיה הוא נגעים מחוספסים ועבים המורכבים מקשקשי עור", אומרת לנו ד"ר סיון מרסר, מומחית לרפואת עור אסתטיקה ולייזר. "אולם אופי הביטוי שלה שונה מאדם לאדם, הן בעוצמת המחלה והן באזור בו היא פורצת. המשותף לכל המקרים הוא שהמחלה כרונית ומהרגע שהיא מופיעה, היא נשארת בגוף ופורצת לסירוגין במיוחד בזמן לחץ".
למרות שכיחותה, רבים עדיין אינם מודעים להשפעתה, זאת על פי נתוני הקרן הלאומית לפסוריאזיס (NPF), וכיום כ-7.5 מיליון אמריקאים סובלים מפסוריאזיס. אחת מהסיבות העיקריות בגינה בחרה הקרן הלאומית לפסוראזיס את חודש אוגוסט כחודש המודעות – הוא בכדי לכפות ולו במעט על תחושת הבדידות והעדר הסבלנות לתסמיניה הכרוניים של מחלת הפסוראזיס.
איך זה נראה?
"הביטוי הנפוץ ביותר של העור במצב זה יאופיין בפריחות עבות, קשקשת, גרד, כשהמראה הוא אדום וכסוף כאחד, בצורת מקבץ תאים שהתגודדו לערימה שנבנתה על העור בצפיפות (קשקוש גס מאוד). תחילתה היא במערכת החיסון: תאי חיסון פעילים מדי הם אלו המעוררים דלקת בעור, וזה מה שמוביל לנגעים עצמם להתפתח. על פי נתוני הקרן הלאומית לפסוריאזיס, מחלות פסוריאטיות הכוללות פסוריאזיס ודלקת מפרקים פסוריאטית הן חלק ממחלות העור הנפוצות ביותר".
עוד מדגישה מרסר כי למחלה עלולות להיות השלכות חמורות: למרות שהיא נתפסת לעתים קרובות כבעיית 'עור', לא מדובר רק במראה החיצוני. "כמעט שני שלישים מאנשים הסובלים מפסוריאזיס מעידים כי חיי היומיום שלהם מושפעים באופן ישיר מהמחלה בין היתר בשל כאבים כרוניים דיכאון מבוכה ועוד'. יש אנשים הסובלים מהמחלה מבלי לדעת שהם באמת סובלים ממנה או מבלי להיות מאובחנים, לדוגמה אנשים בעלי מרפקים יבשים או כפות ידיים יבשות".
לקראת חודש המודעות הנה מה שחשוב לדעת על תסמיני הפסוראזיס:
-
המחלה אינה מדבקת
לא ניתן להידבק בפסוראזיס, המחלה איננה מדבקת כלל. גם לא באמצעות רוק או נוזלי גוף אחרים, זו מחלה אוטואימונית והסיבות לה מגוונות. -
הימנעו ממצבי לחץ עד כמה שניתן
גורם התפרצות מוכר וידוע למחלה הזאת הוא סטרס ולחצים נפשיים. חשוב להימנע ממצבים אלו או מחבלות שעלולות להביא להתלקחות הנגעים הרדומים. -
שימו לב לתופעות הלוואי
לצדה עלולות להתקיים מחלות צדדיות כמו השמנת יתר, לחץ דם, סכרת דלקות מפרקים, מחלות לב, מחלות מעי ועוד. -
הקפידו ללחח את האיזורים הנגועים
חשוב להקפיד על ליחוח קבוע של האזורים הנגועים גם כאשר המצב טוב ורגוע. -
אופן הטיפול במחלה
הטיפול במחלה השתנה והתפתח לאורך השנים – אם בעבר השתמשו בשמנים כאלה ואחרים, היום ישנם יותר ויותר טיפולים ביולוגיים, תכשירים מקומיים ייעודיים ותרופות דרך הפה. -
הסימנים למחלה
איך נזהה? ישנן לא מעט צורות בהן הפסוריאזיס יכול להופיע: אזורי הקפלים (מפשעות ואיברי מין), ציפורניים, כפות הידיים והרגליים, קרקפת, מרפקים ובברכיים ועוד.