ביום שבת הקרוב, 19 בנוCמבר, יצויין ברחבי העולם "יום הגבר הבינלאומי" ויש לנו כמובן הרבה מאוד לומר על זה, אבל כמובן שרוב הדברים יישמעו כמו בדיחת קרש לא טובה (אפרופו קרש, מקווים ששוב לא השארתם את הקרש של האסלה למעלה. טוב, נפלנו במלכודת של עצמנו). מה שכן, הגברים של 2022 בואכה 2023, לא מפסיקים להפתיע. הם כבר חזק בלק בציפורניים, באיפור גברי, בג'ינס סקיני מוגז, בהסרת שיער ובשיקום העור.
לרגל היום הזה, פשפשנו בנתונים וניסינו ליצור פרופיל לגבר החדש בעולם וגילינו שקוראים לו הארי סטיילס. בקיצור, שנתחיל?
אסתטיקה נכנסה חזק גם לז'אנר הגברי. מדובר במגמה שנמצאת בעלייה בשנים האחרונות ואוכלוסיית הגברים הנמצאת בה, גדלה והופכת למעצמה, החל מאוכלוסיות הקצה ועד לאנשי התעשייה עצמה, בה יותר ויותר גברים נפתחים גם לתחום האסתטיקה והביוטי - כמו הארי סטיילס שהקפיץ את טרנד הלק והאיפור הגברי או ג'ו ג'ונאס שהפך לפרזנטור של קסאומין - בוטולינום טוקסין, תחום שלא נראו בו פרזנטורים גברים עד היום. לפי האיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית, מדי שנה מתרחשת עליה של בין 3% - 5% בקרב גברים ובעשור האחרון נכון לשנת 2022 הייתה עליה של כ-56% בניתוחים וטיפולים.
המגמה היא ברורה אם כך, אולם אי אפשר להתעלם מההבדלים הביולוגיים והפיזיולוגיים בין גברים לנשים – העור עבה יותר, מבנה העצמות שונה, ומכאן שגם אופן ההליך האסתטי עשוי להיות שונה בין המינים. מה גברים צריכים לדעת על הפרוצדורות אותם יעברו בהשוואה לנשים שעוברות אותן? האם יש פרוצדורות שמותאמות למבנה הגברי? ומהם ההליכים האסתטיים המבוקשים ביותר בישראל לעומת אמריקה?
מה גברים "משדרגים"?
עפ"י דו"ח שפרסם האיגוד האמריקאי לכירורגיה פלסטית, 5 הניתוחים המבוקשים ביותר בקרב גברים הם ניתוח עפעפיים, שאיבת שומן, הקטנת חזה גברי, ניתוח אף וניתוח אוזניים. באשר לטיפולים הלא פולשניים הפופולריים ביותר בקרב גברים, סיכם האיגוד את ה 5 המנצחים: הזרקת בוטוקס, חומצה היאלורונית, הסרת שיער, הפחתת שומן וטיפולי התחדשות לעור. ד"ר אברי רווה, מומחה בכירורגיה פלסטית, מדווח כי הביקוש של גברים לטיפולי מיצוק העור באמצעות 'סקולטפרה' עלה בכ-100% ובכ-12.5% לניתוחי פנים. כמו כן, ישנו גם סעיף "שערות החזה". מרשת מרפאות פרופורציה, נמסר כי נרשמה עליה של 56% אחוזים בביקוש להסרת שיער בקרב גברים ב-2022 לעומת 2019, כאשר האזורים המבוקשים ביותר הם גב, כתפיים, חזה ובטן.
במה גברים שונים בנשים בכל הנוגע לטיפולים אסתטיים?
1. הם מזדקנים לאט יותר
"מבנה הגבר אל מול מבנה האישה שונים בתכליתם ברמה הפיזית והביולוגית מבחינת איזון הורמונלי. גוף הגבר וגם הפנים כמובן מזדקנים בהתאם לירידת ההורמונים והטסטוסטרון. לרוב גוף הגבר עטוף בעור עבה יותר משל האישה ומכיל פחות רקמות שומן, ולכן השינויים מורגשים פחות, העפעפיים נותרים מלאים והגבות נותרות ישרות - מה שמשאיר את הגבר הממוצע עם מראה דו-ממדי קבוע ואילו אצל נשים הגבות והעפעפיים צונחים, הלחיים נופלות ודו הממדיות של הפנים משתנה".
כמו כן, ההזדקנות הגברית נתפסת לעתים כהדרגתית ומקובלת יותר מאשר אצל נשים - מה גם שהגברים נוטים להתייחס לקמטים או לשיערם המאפיר כאל מאפיינים גבריים (ולא אמרנו מילה על מה שהתרבות כולה לימדה אותנו לאורך מאות שנים). עם זאת, בתהליך ההזדקנות, גברים יחוו שינויים גדולים יותר בפנים, קמטים חמורים יותר, נשירת שיער, מצבורי שומן בטניים וגופיות בדוגמת גינקומסטיה, מה שעלול לגרום להם להיראות מבוגרים יותר מגילם האמיתי וממקביליהם הנשיים. מסביר ד"ר רווה.
2. הם מחלימים בקלות יותר
נתחיל בכך שקל יותר לגברים. טוב, במובנים מסויימים. "מכיוון שהעור של הגברים הרבה יותר עבה, ההחלמה מניתוחים או טיפולים קלה יותר", אומר ד"ר רווה. "הם נראים יותר טוב כבר בשלבים הראשונים שאחרי ההליכים. זהו יתרון ברור, לאור העובדה שמרבית הגברים הישראליים עדיין מעדיפים לשמור על דיסקרטיות, כך שנדרשת עבודה נקיה עם כמה שפחות 'סימנים מסגירים'".
3. יש להם מבנה אנטומי שונה
גברים ונשים מציגים סוגים שונים של מבנה אנטומי, במיוחד בכל הקשור למבנה העצם - בולטת או פחות, עובי העור, פיזור השומן ומסת השריר מכף רגל עד ראש.
4. הם עמידים יותר לכאב מבעבר
ובכן, לפי רווה, עוד רחוק היום שגברים יוכלו לעמוד בלידה, אבל הם לגמרי עברו דרך. "הגבר החדש מגיע עם הרבה פחות פחד לטיפולים אסתטיים מבעבר, מצד שני - בבדיקות הדם המקדימות לניתוח למשל - שם יוצאת האמת", הוא אומר בחיוך. אבל אין ספק שיש כאן דרך.
5. גברים נשמרים פחות
באופן כללי, גברים נוטים לחשוף את עצמם ליותר גורמי סיכון חיצוניים לאורך זמן הכוללים חשיפה לאור השמש, זיהום, עישון סיגריות, תנועות שרירים חוזרות ונשנות, ולעיתים קרובות הרגלי תזונה ומזון גרועים יותר. גברים חושפים את עצמם לקרינת UV, ולרוב, יקפידו פחות מנשים למרוח מסנני קרינה.
הטיפולים הכי מבוקשים על ידי גברים בישראל ב-2022
- הסרת שיער בלייזר
בעבר גברים נהגו להסיר שיער רק באזורים הטריוויאלים כמו הכתפיים, אבל זה כאמור שייך לעבר. "יחס המטופלים בין גברים לנשים הצטמצם משמעותית". מספרת יעל סבג, מנהלת תחום הסרת שיער ברשת "פרופורציה". "לרוב גברים מעוניינים להסיר שיער בכל הגוף ומתחייבת לחבילות 'הכל כלול'. ייתכן שיהיו אזורים בגוף שגברים ירצו רק לדלל את השיער ולא להסירו לגמרי. גברים יכולים להוריד שיער כמעט בכל אזר בגוף, אמנם בעקבות פעילות הורמונאלית, עלולה להיווצר תופעה של הגברה בצמיחת השיער וגם בשל איברים רגישים ועדינים, לא מומלץ לטפל באזורי הגולגולת, אשכים ועל איבר המין עצמו. הבשורה הטובה אגב היא הודות לטכנולוגיות החדשות והמתקדמות היום, קרני הלייזר מותאמות כמעט לכל סוג וגון של שיער ועור (למעט גוון בלונד, לבן וג'ינג'י).
- חיטוב קו לסת
"בעוד שנשים רוצות שהלסת שלהן תהיה עדינה ומוצקה, גברים מחפשים קו לסת חזק ומודגש יותר למראה" אומר ד"ר רווה. ואכן, מחקרים הראו שקו לסת גברי חד וחזק מעוררים יותר משיכה מינית. לכן אין זה מפתיע מדוע גברים רבים בוחרים לשפר ולשמר את האזור הזה של הפנים. - טיפולי התחדשות לעור וטיפול בקמטים PRP (Platlet Rich Plasma)
מדובר בטיפול שמבוסס על הפקת נוזל פלזמה מדם המטופל ומטרתו לטשטש קמטים, צלקות ופצעים, לרענן את מרקם העור ולהעניק לו מראה קורן. זה טיפול שיכול לתת מענה טוב גם למטופלים הסובלים מדלילות שיער, בעיקר בקרב גברים. ויש ביכולתה של הפלזמה, בשל חומרי הגדילה המצויים בה לעורר זקיקים מנוונים ולעודד תהליך צמיחה מחדש. כיוון שמדובר בדם המטופל, אין חשש לתגובה אלרגית. ההזרקה מתבצעת באופן שטחי, עם מחט דקיקה באזור בו אנו רוצים לראות את האפקט ולקבל תוצאה רעננה ויפה. - מיקרוליפט: מתיחת פנים
"מיקרוליפט היא הגרסה הפחות פולשנית של ניתוח מתיחת פנים מלא. עם הזמן והגיל, הפנים מאבדות את המראה הטבעי והצעיר שלהן, העור מאבד מגמישותו, הוא נמתח וצונח מטה", מסביר ד"ר אברי רווה, מומחה בכירורגיה פלסטית שמעיד כי יותר ויותר גברים בוחרים בהליך הזה שלמעשה מציע מיני מתיחת פנים לטיפול בעור רפוי וסימני הזדקנות בפנים ובלסתות. "מדובר בהליך מהיר יחסית הדורש פחות זמן מנוחה מניתוח מתיחת פנים מלא. ההחלמה קלה יחסית בייחוד בקרב גברים, הצלקת מצטלקת טוב יותר אצל גברים ולכן ההחלמה אצלם גם כמעט ולא מורגשת". - עפעפיים עליונים תחתונים
"העפעפיים העליונים, ידועים בשל צניחתם המושפעת מכוח המשיכה והשפעות הגיל – בעיה שמאוד מפריעה ברמה האסתטית אך גם רפואית" מסביר ד"ר רווה. צניחת העפעף היא תופעה מוכרת, ועלולה לגרום במקרה הגרוע לשיבוש שדה הראייה ועקב כך גם עייפות ומיגרנות. אולם במקרים קלים יותר, הבעיה מתבטאת בעיניים דומעות או ביובש חריג – אך בשני המקרים מראה העיניים תמיד נראה עייף ולא נינוח. בהליך של הרמת עפעפיים, המראה נראה עירני ומואר יותר ויש כמה דרכים לעשות זאת: באמצעות לייזר פרקציונלי (פועל בשכבות העמוקות של העור באמצעות קרן אור, מבלי לפגוע בשכבת העור החיצונית. ללא זמן החלמה או מנוחה, מתאים למצבים התחלתיים ולא לנפילת עפעף), ניתוח בעפעף התחתון ( טכניקה חדשה יותר מהניתוח המסורתי, אשר מתבצעת בעפעף התחתון על ידי חתך קטן מתוך העפעף עצמו שאינו מותיר צלקת), ניתוח הרמת עפעפיים ועד טכניקות באמצעות חומרי מילוי , כדוגמת חומצה היאלרונית ואף הזרקת בוטוליניום טוקסין לשריר הטבעתי של העיניים.