בניגוד למה שאנשים חושבים, אנחנו לא מתקררים בגלל שלא לבשנו מעיל או יצאנו החוצה עם שיער רטוב, אלא בגלל שתפס אותנו וירוס. העניין הוא שברגע שיש לנו וירוס, אין כל כך מה לעשות נגדו וצריך לסבול כמה ימים של כאבי גרון, נזלת ועייפות. אפשר לקנות כל מיני תרופות ללא מרשם שיקלו עליכן, אבל הם לא יעבירו את הווירוס, זה משהו שרק המערכת החיסונית שלכם יכולה להתגבר עליו.

כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

אבל, למזלנו, יש מדע, והמדע מציע לנו פתרון מעולה ומנחם לצינון: פשוט תשתו מרק עוף. הפתרון הזה ידוע כבר מאות שנים, אך בשנת 2000 הופיע המחקר הראשון בנושא שהוכיח את יתרונותיו הבריאותיים לראשונה, ומאז כולם תמימי דעים לגביו. מרק עוף למעשה גורם לתאי הדם הלבנים לנדוד אל עבר הווירוס ולהילחם בו. עם זאת, מדענים מדגישים כי לא מדובר בתרופה אלא בדרך לשפר את התחושה של החולים.

החוקרים לא זיהו את המרכיב הספציפי במרק העוף שאפקטיבי מפני צינון, אך ההנחה היא שמדובר בשילוב של העוף והירקות. מאז נעשו מחקרים נוספים רבים, אך התשובה לגבי מה בדיוק בריא במרק הזה נשארת תעלומה. בכל מקרה, מומלץ לאכול את זה בחורף, כי יש בזה המון רכיבים תזונתיים בריאים, וזה גם חמים וטעים.

איך מכינים מרק עוף בריא?

"מרק עוף הוא פתרון מצוין לארוחה חמה, מזינה ומשביעה", אומרת הגר שפר, מומחית לדיאטה ותזונה. "אך בכדי להפוך את המרק לבריא עוד יותר אני ממליצה להשתמש בחומרי גלם איכותיים, עם עוף ללא אנטיביוטיקה והורמונים. בנוסף, אני מקפידה לבשל את העוף ללא עור, היות והעור מכיל גם כמות גדולה של שומן רווי ולא בריא וגם נחשב למקום שבו מצטברים הרעלים בגוף".

מה עוד חשוב? "אם כבר שמים אבקת מרק להשתמש בכזו אורגנית ללא מונוסודיום גלוטמט ובירקות אורגניים שנותנים טעם נפלא ולא מכילים ריסוס. כמו כן, מומלץ להוסיף למרק הרבה כורכום, שנחשב לאחד התבלינים הבריאים ביותר".

ולבסוף, לגבי זמן הבישול - לאחר ההרתחה מספיק לבשל את המרק 20 דקות, כדי לשמור על הערכים התזונתיים של המרכיבים. גם מבחינת חיתוך, עדיף לשמור על חיתוך גדול מאותה הסיבה.

 

כורכום,-צמחי-מרפא (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אל תוותרו על הכורכום | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

עוד ב-mako בריאות:
>> עד כמה אתם מכירים את הפחמימות שלכם?
>> גמורים? הנה 11 טריקים שירימו לכם את האנרגיות
>> נשימות יוגיות: כך נושמים כמו מקצוענים, צפו

והנה עוד כמה ירקות ותבלינים שאסור לכם לוותר עליהם:

גזר - הבטא-קרוטן בגזר תורם רבות לבריאות, הוא חומר המוצא ליצירת ויטמין A ועוזר לחיזוק המערכת החיסונית ומניעת מחלות.

בצל - נחשב אנטי-בקטריאלי ונלחם היטב במחלות. נחשב גם כנוגד חמצון חזק. הקוורצטין שבבצל פעיל יותר כאשר הבצל מבושל.

פטרוזיליה - עשירה בכלורפיל שנחשב לנוגד חמצון חזק ביותר. מכילה ויטמין C, ויטמין A וברזל. 

קישואים - הקישוא הוא ירק ירוק שמכיל גם כלורופיל. הוא קל לעיכול והסיבים שבו תורמים לפעולת מעיים תקינה.

כורכום - בעל השפעה גדולה על הפחתת מצב הדלקת בגוף. הוא תורם לאיזון רמות הסוכר בדם. 

כרובית - לא הרבה מכניסים כרובית למרק העוף, אבל הירק, שלאחרונה נחשב כ"סופר פוד החדש", מלא בנוגדי חמצון, עתיר אשלגן וויטמין C.

מרק ירקות עם עוף / הגר שפר

מרכיבים:

3 כפות שמן (עדיף שמן אבוקדו, אפילו קנולה על פני שמן זית)
8 שוקי עוף ללא עור – עוף ללא אנטיביוטיקה וללא הורמונים
4 כפיות כורכום
כפית פפריקה מתוקה
כפית כמון
2 כפיות שטוחות של מלח
כוס פטרוזיליה שטופה היטב (ניתן להוסיף גם כוסברה ושמיר)
3 בצלים חתוכים לרבעים
שורש פטרוזיליה קלוף ופרוס
שורש סלרי קלוף ופרוס
3 גזרים פרוסים לפרוסות רחבות
2 קישואים פרוסים לפרוסות רחבות
ראש שלם של שום
ליטר וחצי מים רותחים

הכנה:

מטגנים בסיר גדול את הבצל מתובל בכל התבלינים, מוסיפים את העוף ואת כל הירקות מלבד הפטרוזיליה ומטגנים אותם קלות על מנת שכל התבלינים ייספגו בירקות ובעוף. מוסיפים את המים ומביאים את המרק לרתיחה. מנמיכים את האש ומוסיפים את הפטרוזיליה. טועמים את המרק ואם יש צורך מחזקים את התיבול. מבשלים 20 דקות על אש נמוכה, מחלקים ל-4 מנות, בכל מנה 2 שוקיים.

 >> גברים חולים באמת כאלה מסכנים?