בכל עונת מעבר, היובש בא לידי ביטוי על פני העור, אלא שהשנה, אל כל התסמינים הידועים של היובש, התווספה המלחמה שמוסיפה ממד של מתח עצום, חששות ופחדים שמקצינים את הכול. בימים הראשונים של המלחמה (ועבור רבים גם עד היום), המציאות נעצרה. קפאנו במקום. יצאנו מהרגלי השגרה שלנו. רבים הפסיקו לשתות מים, חדלו משגרת הטיפוח שלהם ולכל אלו השפעה מיידית על עור הפנים שלנו.
הקשר בין מצוקות נפש והעור
"בשנים האחרונות חלה הבנה של תופעות עוריות הקשורות לגורמים נפשיים", אומרת ד"ר מוניקה אלמן, המנהלת הרפואית של מכבי אסתטיקה. "אנחנו חיים בתקופה מאד מתוחה שנים רבות, מצב ביטחוני קשה ולא יציב, מצבי דחק עקב מצב כלכלי גאופוליטי, מגיפות עולמיות, כל אלו וסיבות רבות נוספות יוצרים מצב של דריכות, לחץ הבא לביטוי במצב הרוח שלנו ברמה היומית, ובהשפעה על בעיות בריאות ובעיות עור".
מה קורה לעור שלנו בתקופות כאלו?
1. בגיל הילדות
מצבי לחץ במשפחה עלולים לגרום להופעה של אקזמה אטופית המלווה בגרד ויובש ניכר של העור, בעיקר בקיפולי גוף, קשקשת מאחורי האוזניים וצידי הצוואר.
טריכולומניה. תלישה של שיער הקרקפת עד כהי שבירה של השיער ופציעה של הרקמה עד כדי הצטלקות. החמרה בגרד מחזקת את ההופעה של זיהומים עוריים (ק"ג מגוף האדם הם חיידקים ופטריות אשר מנצלים מצבי לחץ דחק וזה גורם לירידה במערכות החיסון שלנו).
2. בגיל התבגרות
החמרה של אקנה פנים עם התפשטות של פצעים בדרגות חומרה שונות והרחבה לקרקפת גב, מחשוף ועכוז.
"החמרה בהופעה של שיער יתר עקב השפעה הורמונלית וגם אפשרות הפוכה של דילול רב של שיער הקרקפת עד כדי הופעה של אובדן שיער או קרחות במספר מוקדים בקרקפת", מסבירה ד"ר אלמן.
3. בכל גיל
החמרה של מחלות עור כגון: פסוריאזיס, אורטיקריה (פריחה דמוית טבעות מורמות מהעור מגרדות מאד). כל אלו יכולים גם לגרום להשפעות פסיכוטיות. במצבי דחק יש פחד מ"טפילים" הגורמים להופעה של גרד מפושט מלווה תחושה של פחד וגם פה זליגה למצבים פסיכוטיים.
מתח רב גורם להזעה בידיים, רגלים, בתי שחי, מפשעות וקרקפת עד לרמה של טפטוף. בנוסף, גם להחמרה של מחלות לב וסכרת", אומרת ד"ר אלמן.
מה ניתן וחשוב לעשות?
"אז גם אם זו העונה שהעור של כולנו יבש יותר, ישנם כמה טריגרים שיכולים להוסיף להתלקחות", מסבירה ד"ר סיון מרסר, מומחית ברפואת עור, אסתטיקה ולייזר. למשל, מגורים באזורים דרומיים, מדבריים, שהות ארוכה באזור לחימה עם אבק מבלי להתקלח ולהחליף נעליים ובגדים, מתח וסטרס, הנחשבים לאויב רציני של העור. היובש בעור כאמור עלול גם להחמיר מספר מצבי עור, כולל פסוריאזיס, אקזמה, אטופיק דרמטיטיס, אקנה, קשקשת, יובש בשפתיים נשירת שיער ועוד.
הבעיה הנוספת שלא מדובר בתהליך חד-סטרי. מחקרים הראו שגם העור והשיער מכילים מנגנונים מורכבים לייצר אותות משלהם מעוררי מתח, אשר יכולים לעבור למוח ולהנציח את תגובת הלחץ. "למתח יש קשר דו-סטרי בין המוח והעור שלנו", מסבירה ד"ר מרסר. היובש, המתח, גנים, האזור הגיאוגרפי בו אנו נמצאים והתכשירים שהעור שלנו בא אתם במגע. אלה יוצרים תגובה עורית והתגובה העורית מוסיפה למתח. מעגל קסמים שאינו נגמר. אבל יש מה לעשות.
- מהירות התגובה
למהירות התגובה יש חשיבות עצומה. משום שעל פני היובש יכולות להתפתח אקזמות, פטריות פצעים ועוד מחלות עור. סימן ראשון ליובש, יהיה עור מחוספס ובמקרים רבים גרד. ככל שתבינו מהר יותר מה מקור הטריגר ותטפלו ביובש כמה שיותר מהר, תמנעו את החמרת המצב. - הלחות הנכונה
יש להתאים את התכשיר הנכון, המיועד לאזור המטופל כגון שפתיים, ראש, פנים ועוד ולא למרוח סתם לחות בכל אזור. מומלץ עד כמה שניתן להפחית שימוש בסבונים ולהגביר את השימוש בקרם לחות שהרכבו הראשון יהיה גליצרין. הימנעו מלהשתמש בתכשירים חדשים במיוחד. בתקופות רגישות אלו. מאחר ותכשיר חדש יכול להוות טריגר בעצמו. כדאי להכיר את העור שלכם ואת הסיבה להתלקחות. - בגדים נושמים והימנעות מתכשיטים
כדאי לאוורר את העור עם כל המשתמע מכך. בגדי כותנה ובדים אווריריים ונושמים, לא צמודים ולא סינתטיים יעזרו לעור להחלים. אבל כדאי גם להימנע מתכשיטים ושימוש בבשמים בתקופת ההתלקחות. - שימו לב - למה אתם והעור שלכם נחשפים
קור, שמש יוקדת, רוחות עזות ובטח חשיפה למעוררי מתח נפשי. כל אלו יגרמו לאובדן הלחות. לא לשכוח להשתמש בהגנה במצבים הללו. קרם הגנה, כובע לחות מוגברת לידיים, שפתיים ופנים. - מים, הרבה מים
לשתות מים כן, אבל לחשוף את העור למים, כמה שפחות. המים וההרכב שלהם מייבש את העור אבל נפלא לגוף. - ייעוץ מקצועי
אם הבעיה מחמירה, חשוב לפנות לרופא מומחה ולפעמים אין מנוס משימוש בתכשירים רפואיים. - להישאר רגועים
עד כמה שקשה להיות רגועים בתקופה זו, חשוב לשמור על רוגע, חוסן נפשי ואת זה ניתן להשיג ע"י פעולות רבות. הימנעות של חשיפה למעוררי לחץ, תזונה, שינה ומדיטציות ועוד הרבה טכניקות אשר קיימות כיום. כל אלו, יפסיקו את מעגל הקסם הזה.
ד"ר מרסר מסכמת: כפי שאנחנו מתבגרים ומשתנים, גם התגובות העוריות שלנו עלולות להשתנות לסביבה, למזון, לתכשירים ולמצב בו אנו נמצאים. ערנות והקשבה לעור, תביא את הרוגע והאור, תרתי משמע.