תחת ההגדרה של "ניג'וס" במילון, ככל הנראה נמצא את רשימת הפעולות הסיזיפיות הבאות: תידלוק הרכב, קיפול כביסה, מדיח וניקוי עור הפנים. שלל פעולות שאנחנו נדרשים לבצע על בסיס יומיומי/שבועי ואף פעם אין לנו כוח/זמן/סבלנות לבצע אותן. אבל בלי דלק ברכב, כביסה נקייה וכלים שטופים לא נתקדם בחיים. ניקוי פנים? זה כבר סיפור שאנחנו נוטים לזנוח במיוחד בשעת ליל אבל האמת היא שמדובר בהרגל שחשוב לטפח מגיל צעיר ולעשות אותו נכון אם אנחנו רוצים לשמור על עור הפנים שלנו בריא, נקי, זוהר וקורן.  

ד"ר סיון מרסר, מומחית ברפואת עור, אסתטיקה ולייזר וליאת פליסר הלפרט, סמנכ"לית הדרכה בדרמלוג'יקה מסבירות על כל הטעויות הנפוצות של שגרת טיפוח וכיצד להפוך את השגיאה להרגל נכון.

  1. שטיפת פנים עם תכשיר שאינו מיועד לסוג עור הפנים שלך

    לדוגמה, שימוש בסבון או ג'ל רחצה. "אחת הטעויות הנפוצות ביותר היא שימוש במוצרים שאינם מיועדים לצורכי העור. למשל בהמון סבונים ישנם דטרגנים, מרכיב אשר ביכולתו לייבש את העור ולחשוף אותו לפגעי הסביבה הרבה יותר, על כן חשוב לשים לב באם העור מגיב באופן מסוים לשגרת ניקוי שעל פניו תמימה ומכילה 'רק סבון', כי זו תחילתו של נזק בשגרת ניקוי הפנים, ושגרת הטיפוח", מסבירה ליאת פליסר הלפרט. 
  2. שטיפת פנים במים חמים

    היא אחת הטעויות הנפוצות, בקרב מי שאוהבים את תחושת המים הרותחים על הפנים, כיוון שזה מסיר משכבת ההגנה את הלחות וזו נפגעת. לכן ישנה המלצה לשטוף את הפנים במים בפושרים למשך 60 שניות."
  3. לא להתאים את התכשיר לסוג העור

    "כיום קיים מגוון רחב של פורמולות לניקוי הפנים ולטיפוח נכון ופעיל, ולצד כל הפטנטים והחידושים הקיימים בתכשירי לחות הגנה וטיפוח, שאנו ברפואה מברכים עליהם, ישנה חשיבות לסוג העור והתאמת התכשירים הנכונים לו, שכן ישנם מצבים של ריאקציה שלילית בעור בשל אי התאמה של הרכיבים לסוגו. במגוון רחב של תכשירי ניקוי ופורמולציות שונות, חייבת להתבצע בחירה מודעת מתוך הבנה לאיזה סוג עור אנחנו מכוונים, לאחרונה חקרו את הנושא ובאותו מחקר, נמצא כי 70% מהמשתתפים אינם יודעים איזה סוג עור יש להם ובכך מתקשרים לבחור תכשיר לניקוי הפנים שמבוסס ומיועד לעור שלהם. לדברי ד"ר מרסר, קיימים חמישה סוגי עור נפוצים:
    עור  רגיל – מאוזן, לא שומני מדיי או נוטה לאקנה
    עור שמן – בעל בלוטות חלב פעילות יותר, נקבוביות מורחבות מעט, המכילות שומניות המצטברת מהר יותר מבשאר סוגי העור. 
    עור יבש – עור שעשויים להיווצר בו יותר גירויים, קילופי תאים בתדירות מוגברת יותר ומראה עור מגורה, אדמדם לפעמים.
    עור מעורב  - בחלקו יבש אך גם קצת שומני כשלרוב השומניות תהיה באזור ה-T שלו אך לא בתדירות של עור שכולו שומני וגם תסמיני היובש יחסית רגועים מעור שכולו יבש.
    עור רגיש – עור אדמומי או מגורה מחומרים מסוימים.

    ישנם גורמים נסיבתיים וסביבתיים שאינם מועילים לסוג העור שלנו ועלולים "לתמוך" בהזדקנותו או בקליטת כמות.  

     

     

    הזיהום אליה הוא נחשף. כל סוג עור צריך טיפול שונה, למשל: בעלי עור יבש יצטרכו להעניק לעור לחות חזקה יותר מאלה שבעלי עור שמן, שלו יצטרכו תכשיר שיעניק ניקוי משמעותי יותר כדי להיפטר מהשומנים, הלכלוך המצטבר והאבק.
  4. טיפול נכון בעור הוא הרבה מעבר לניקוי שלו

    הרבה מאיתנו מסמנים 'וי' על טיפול נכון בעור באמצעות הידיעה שהם מנקים אותו במקלחת, אך כיום לצד אקלים שטוף שמש ולא מעט זיהום אוויר חשוב מעבר לניקוי העור, להקפיד לא לגרות אותו מדי, כלומר ניקוי יסודי ויומיומי אך ללא קרצוף, וחשוב מכך שימוש תדיר ורציף ברכיבים מתקדמים לעור הפנים שיכולים להועיל באנטי אייג'ינג, בהגנה על מחסום ההגנה של העור, בשיקומו בלילה, ובמניעת הופעת פצעונים וגירוי של העור, על ידי שימוש ברכיבים מזינים כמו חומצה היאלרונית בריכוזיות מסוימת עוזרת לייעל את הלחות בעור, כמו ניאנצנמידים וסרמידים שנועדו להגן על העור ולאטום אותו מפני החומרים המזיקים בחוץ שחודרים לנקבוביות במהלך היום, מסכמת ליאת. 
  5. למרות העייפות לא ללכת לישון עם תכשירים המכילים SPF

    כולנו (לפחות כך נשמח להאמין) עושים שימוש נכון והכרחי במקדמי הגנה לאורך כל היום, ולאורך כל השנה, אך הטעות הגדולה מכל היא לא להסיר אותו טרם הלילה מגיע. מקדמי הגנה המכילים מסנני קרינה (גם פיזיקליים וגם כימיקליים) לרוב מגיעים בפאזה שומנית ואטומה, על מנת להגן בצורה המיטבית אך חשוב להסיר אותה על מנת לתת לנקבוביות לנשום, ולא לצבור בתוכן שומן וזיהום שנצבר ונדבק לאותה פאזה של מקדמי ההגנה. 

     

      

  6. מסירים איפור לפני השינה. נקודה 

    חשוב מאוד לשטוף את שאריות האיפור מהעור כיוון שהוא צובר בתוכו לא מעט זיעה וחלקיקי זיהום אוויר אשר נצמדו במהלך היום, לכן אל לנו להתעצל, עור הפנים זוכר בהחלט כשאר בחרנו לישון עם כל זוהמת היום על הפנים, טוענת ליאת.
  7. רוקחים בעצמכם מסיכות שמנים כחלק מטרנד ה-DIY? אל!

    טרנד "עשה זאת בעצמך" סוחף לא מעט משפיענים ללמד את העוקבים איך ומה להכין ולערבב בבית על מנת לקבל את הפתרון לעור פנים חלק נעים חיוני ומטופח. יחד עם זאת, הטרנדים האלה ברובם, מתבססים על שמני בישול, זית שומשום או חמניות, ועוד כל מיני מאכלים מהטבע שמכילים עמילן פעיל כמו בננה. מרבית הסיכויים שאותה מסיכה תהיה לכם נעימה וההרגשה הכללית תהיה בסדר, אך היו זהירים בפרט בעור שמנוני או רגיש שעלולים להגיב בהתפרצות אקנה או גירוי ניכר בעור, שלא לומר דלקות למיניהן. אולי תנסו על אזור קטן לפני שכל הפנים מרוחים בשמן אבוקדו או קוקוס.
  8. אל תאחסנו את תכשירי הטיפוח שלכן ברכב

    חשוב לשמור את כל אלו תחת טמפט' קרירות ויבשות כמו בחדר השינה בבית, כי האפקטיביות של רוב המרכיבים נפגעת בחום גבוה, בפרט מקדמי הגנה, תכשירי טיפוח המכילים רטינול או ויטמין C וכו'. 

     

     

     

  9. שמרו על עקביות

    או שמקפידים או שלא מתחילים – אבל בהחלט הטעות הנפוצה היא להרגיל את העור לשגרה מסוימת ופתאום להפסיק - נושא טיפוח העור זה כמו חתונה קתולית. זה אכן לוקח חודשים של מסירות ושימוש מוקפד על מנת להגיע לתוצאות טובות, בפרט כאשר אנחנו מעוניינות להיפטר מכתמי פיגמנטציה או לטפל באקנה שחוזרת שוב ושוב – אולם ברגע שההתמדה נעצרת, כך גם העור חוזר לאחור.  לכן, אין בעיה להחליף את התכשירים במשהו אחר, אך שימי לב שיכילו את אותם רכיבים באותה ריכוזיות. המסירות לשגרת טיפוח, לצד התאמות נדרשות שעלולות להשתנות לאורך הדרך, משתלמת לטווח הארוך.