בשנים עברו ניתן לומר שנרשם קונצנזוס כמעט מלא סביב נושא החיסונים. לפני עשרות שנים, לא היה כמעט הורה שלא חיסן את ילדיו נגד כל מחלות הילדות. אולם בשנים האחרונות החלו להישמע יותר ויותר קולות של הורים המתנגדים לחסן את ילדיהם משלל סיבות. מדי פעם, הסוגיה מעלה את ראשה ומציפה מחלוקת רבה ורועמת בין המחסנים למתנגדים לחיסונים ולא פעם, הדיון נסוב סביב העובדה שהורים רבים המחסנים את ילדיהם, מתנגדים לכך שהילדים הלא מחוסנים יהיו במסגרות הלימודים.
פנינו לעו"ד נתנאל פוזנר ממשרד עורכי דין ד"ר אסף פוזנר, מומחה לדיני נזיקין ורשלנות רפואית, כדי להבין כיצד החוק מתייחס למצב ומה הן האפשרויות העומדות בפני הורים מחסנים ולא מחסנים.
האם קיים חוק בישראל המחייב לחסן ילדים כנגד מחלות כאלו ואחרות?
"בישראל קיימת שגרת חיסונים מומלצת, הנקבעת על ידי משרד הבריאות, הכוללת (ביחס לילדים) חיסונים מפני 14 מחלות שונות. נכון להיום, לא קיימת חובה חוקית לחסן ילדים בשגרה, ומדובר בהמלצה בלבד", אומר עו"ד פוזנר אך מסייג: "עם זאת, בהתאם לפקודת בריאות העם, במידה וקיימת התפרצות של מגיפה, רשאי שר הבריאות להכריז כי קיימת סכנה חמורה לבריאות הציבור ובמקרה כזה ניתן לבצע פעולות רבות עד כדי חיסון האוכלוסייה בכוח".
לדברי פוזנר, עד כה, נעשה שימוש בסמכות זו בעבר במקרים ספורים בלבד: בשנת 1949 כאשר התגלתה מחלת אבעבועות שחורות ובשנת 1994 בעת התפרצות מחלת החצבת. במהלך מגפת הקורונה נשמעו קולות הקוראים להפעלת סמכות זו, אולם חיסון בכפייה טרם נעשה. מן הראוי לציין, כי במקרים שונים ניתן לקבוע, בדיעבד, חובת חיסון, בהתאם לעוולת הרשלנות, דבר שיחייב בפיצוי.
האם גן או בית ספר רשאים לסרב לקבל ילד שלא חוסן?
עו"ד פוזנר: " אני סבור שלא, בגילאי 3 ומעלה. בהתאם לחוק לימוד חובה, קיימת חובה על הורים לרשום את ילדיהם, החל מגיל 3, למערכת החינוך הציבורית או הפרטית. הפרת חובה זו מהווה עבירה פלילית. במצב החוקי הקיים לא ניתן להגביל אפשרות זו בשל היותו של ילד לא מחוסן. איסור זה חל גם על גנים פרטיים בגילאים אלו, אם כי בגילאים נמוכים יותר קבע בית המשפט שניתן לסרב לקבל ילד. בהתאם לחוזר מנכ"ל משרד החינוך, חל איסור לבקש מההורים מסמכים רפואיים לגבי הילד, מעבר להצהרת הבריאות, שבגילאי הגן אינה כוללת התייחסות כלשהי לחיסונים. נראה שעל מנת לאפשר לגן ילדים לסרב לקבל ילד לא מחוסן, יהיה צורך בתיקון חקיקה מפורש, והצעות חוק בנוסח זה הוגשו בעבר אולם לא הבשילו לחוקים".
מה קורה אם הורה אחד מתנגד והשני לא?
"קיימת גם פסיקה של בית המשפט העליון, אשר קבעה בעבר שעידוד חיסונים הוא תכלית ראויה המצדיקה פגיעה מסוימת בשוויון ואף הציעה להפחית את קצבת הילדים להורים שאינם מחסנים את ילדיהם. כמו כן, קיימת פסיקה שקבעה, כי במקרים בהם הורים היו חלוקים בשאלה אם יש לחסן את ילדם, טובת הילד היא קבלת החיסון. הפסיקה חייבה את מתן החיסון על אף עמדת ההורה הסרבן. במקרים בהם מדובר במתבגרים, הכפייה הותנתה בהסכמת המתבגר.
האם מסגרת של גן פרטי רשאית לסרב לקבל ילד לא מחוסן?
"בכל הנוגע לגנים לפעוטות ולילדים מתחת לגיל 3, נקבע בפסק דין של בית משפט שלום שהגן רשאי לסרב לקבל ילד לא מחוסן. אף שמדובר בתוצאה ראויה, נראה שסודיות המסמכים הרפואיים והפגיעה הקשה בפרטיות יוצרות קושי במתן היתר לגנים לבקש את המידע ולהתייחס אליו באופן כלשהו. עם זאת, שלאור הפגיעות הרבה של ילדים בגילאים אלו, ולאור העובדה שלא מוטלת חובה על ההורים לשלוח את הילדים למוסדות חינוך בגילאים אלו, וכן ובתוספת פסיקת בית המשפט העליון האמורה (לפיה טובת הילד היא קבלת החיסון) - יהיה מקום לאפשר סירוב שכזה. וכאמור, כך קבע בית משפט שלום
"יש לציין, שמתן אפשרות ליצירת מוסדות לילדים מחוסנים בלבד, תייצר פתיחת מוסדות מקבילים לילדים "לא מחוסנים" בלבד, שעלולים להפוך למוקדי סיכון מוגברים למחלות. בנוסף, במסגרת הסמכויות שמקנה פקודת בריאות העם במקרי מגיפה, ניתן לבודד אנשים. אולם סמכות זו לא נתונה למוסד החינוכי עצמו. אם מדובר בסירוב לחיסון הנובע מטעמים מוצדקים (במיוחד רפואיים), אין ספק שלא ניתן לסרב לקבל ילד. בנוסף, גם אם מדובר בחיסון המגן על הילד בלבד אך אינו תורם לחסינות עדר ולהגנה על אחרים, אין מקום לסירוב כלשהו.
האם הורה שלא מחסן את ילדו מחויב לדווח למערכת החינוך על כך?
עו"ד פוזנר: "לא. כאמור, חוזר מנכ"ל משרד החינוך קובע שמוסדות החינוך אינם רשאים לדרוש מסמכים רפואיים כלשהם, למעט הצהרת בריאות שאינה כוללת התייחסות לנושא החיסונים. אמנם במסגרת הצהרת הבריאות ההורה נדרש להתחייב שהוא יעביר את פנקס החיסונים לאחות בית הספר, אולם ספק אם התחייבות זו אכן תקפה ביחס להורים שיודיעו שהם מתנגדים למתן החיסון, ובכל מקרה נראה שעל בית הספר חל איסור מוחלט לעשות שימוש במידע זה לצורך כלשהו או לגלותו לאחרים.
ייתכן שבגנים פרטיים בהם נחתם חוזה התקשרות הכולל הצהרה לפיה הילדים מחוסנים, היעדר דיווח יהווה הפרת חוזה. ואכן, בית משפט שלום אישר דרישה שכזו".
האם הורה יכול להגיש תביעה נגד גן/ בית ספר שמסרב לקבל את ילדו בטענה שלא חוסן
"באופן עקרוני, נראה שהורה יכול להגיש תביעה כנגד גן או בית ספר שמסרב לקבל את ילדו. מדובר בשני הליכים נפרדים: הראשון, פנייה לבית המשפט בדרישה לחייב את בית הספר ומשרד החינוך לאפשר לילדו ללמוד במוסד; השני, תביעה לפיצויים כנגד בית הספר בגין אפליה. שני הליכים אלו ננקטו למשל בפרשת עמנואל, שם הורה בית המשפט העליון על ביטול האפליה (על רקע עדתי) שהתקיימה בבית הספר, ולאחר מכן בתביעה נפרדת זכו התלמידות שהופלו לרעה בפיצויים בסך 70,000 ₪ כל אחת", מסביר עו"ד פוזנר.
"עם זאת, בהיעדר תיקון לחוק, ספק אם יהיה מקום לחייב במקרים שכאלו בפיצויים משמעותיים. סביר להניח שבתי המשפט יפסקו פיצויים סמליים, העומדים לכל היותר על שקלים בודדים, בניסיון להביע עמדה התומכת במתן החיסונים, לאור העובדה שאי החיסון, ללא הצדק סביר (למשל, היעדר יכולת להתחסן בשל בעיה רפואית), מעמיד את יתר תלמידי הגן או בית הספר בסיכון מוגבר".
האם הורים אחרים או גן/בית ספר יכולים לתבוע את ההורה שמסרב לחסן?
עו"ד פוזנר: "לאור העובדה שלא קיימת חובת חיסון, ואף שטובת הילד היא קבלת החיסון, אין באפשרות הורים אחרים או המוסד החינוכי לפנות לבית משפט על מנת לחייב את ההורים לחסן את ילדם. עם זאת, במידה וכתוצאה מאי החיסון של אחד הילדים נדבקו ילדים אחרים במחלה, ייתכן וניתן להגיש תביעה נזיקית כנגד הורי הילד שלא חוסן והדביק אחרים. אולם לתביעה כזו יש קושי רב והיא מצריכה, בין היתר, הוכחת אשם של ההורה הסרבן והוכחת הקשר הסיבתי בין סירובו לחסן את ילדו לבין הידבקות הילדים האחרים. ככל שניתן יהיה להוכיח את אחריות ההורה והקשר הסיבתי לפגיעה, יהיו זכאים הנפגעים לפיצוי מההורה הסרבן".