קר, חם או גם וגם? אמבטיה לוהטת היא עדיין הפינוק המועדף עלינו בעונה החורפית הבאה עלינו לטובה, כך שאתם יכולים להמשיך ולהדליק את הדוד על הבוקר, אבל תרשו לעצמכם גם 'להתפנק' עם חצי דקה או אפילו דקה צוננת במיוחד, זריקת מרץ טבעית שתלווה אתכם הלאה לאורך היום כולו, עם לא מעט יתרונות בריאותיים לגוף ולנפש. פלא שבארצות הצפון נהוג לטבול במי קרח מגיל אפס?
רגע לפני שאתם לוקחים נשימה ארוכה ומתמסרים לאתגר, חשוב לזכור שמים קרים משפיעים על מערכת העצבים הסימפתטית, תת- מערכת במערכת העצבים שיוצרת תגובה אוטומטית לכל אירוע שנתפס כמסוכן, מלחיץ או מפחיד. ברגע שהמערכת מופעלת ניכרת עלייה בהורמון הנוראדרנלין (שיכול גם לגרום לשיפור הזיכרון), שאחראי לעלייה בקצב הלב ולחץ הדם. במיוחד חשוב להיזהר, מזרם פתאומי של מים קרים שעלול להיות מסוכן לאנשים הסובלים ממחלות לב.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
30 שניות של מקלחת שיפרו את הבריאות
מחקר גדול מהולנד מצא כי אנשים שסיימו את המקלחת שלהם עם זרם מים קרים, לקחו פחות ימי חופש מהעבודה, יחסית לאלו שהתקלחו במים חמים. קבוצה של למעלה מ-3,000 איש התבקשה לעשות מקלחת חמה מדי יום למשך חודש. מכאן היא חולקה ל-4 קבוצות, קבוצה אחת התבקשה לסיים את המקלחת עם 30 שניות של מים קרים, אחרת עם 60 שניות של מים קרים, והשלישית עם 90 שניות של מים קרים. הקבוצה הרביעית, קבוצת הביקורת יכלה להנות ממקלחת חמה נטו, ללא שום סיומת צוננת.
לאחר תקופת מעקב של שלושה חודשים (64 אחוזים המשיכו עם שיטת המים הקרים מרוב שהם אהבו את הקונספט), החוקרים גילו כי בקרב כל הקבוצות שסיימו את המקלחת עם מים קרים הייתה ירידה של 29 אחוזים בדיווחים על חופשות מחלה מהעבודה. משך הזמן של המים הקרים במקלחת לא השפיע על כמות הדיווחים.
עוד ב-mako בריאות:
>>האם מקלחת יומיומית מומלצת לבריאות העור?
>>מה תורם לקמטים על הפנים?
>>איך משפיעה אכילת 3 תפוחים ביום על הגוף?
הסיבה לכך שמקלחת של מים קרים עלולה למנוע מאנשים לחלות אינה ברורה, אך מחקרים שונים מצביעים על יתרונות לא מעטים ל'טיפה הקרה':
חיזוק המערכת החיסונית
מחקר על צעירים אתלטים שטבלו במים קרים 3 פעמים בשבוע במשך שישה שבועות, הראה על עלייה של חלבונים שהשפיעו על קצב חילוף החומרים מה שגרם להפעלת המערכת החיסונית לטווח ארוך.
ירידה במשקל
מחקר מצא כי טבילה במים קרים הגבירה את חילוף החומרים ב -350 אחוזים. בתהליך המטבולי הגוף הופך את מה שאנחנו אוכלים ושותים לאנרגיה, כך שחילוף חומרים גבוה יותר שווה להרבה יותר אנרגיה שנשרפת.
שיפור בזרימת הדם
כאשר נחשפים למים קרים, יש ירידה בזרימת הדם לעור. בתום המקלחת הגוף צריך להתחמם, כך שישנה עלייה בזרימת הדם. מחקר שבדק טבילה במים קרים לאחר אימון מצא כי לאחר ארבעה שבועות השתפרה זרימת הדם לשרירים וממנה.
.
הקלה על דיכאון
מקלחת קרה עשויה גם להקל על תסמיני הדיכאון. בשל צפיפות גבוהה של קולטני קור בעור, מקלחת קרה שולחת כמות עצומה של דחפים חשמליים למוח, שעשויה להיות להם השפעה אנטי-דיכאונית.
מחקר שבדק את הקשר בין מקלחות קרות לרמת הדיכאון, יצא מנקודת הנחה כי דיכאון עלול להיגרם, בין היתר, כתוצאה ממחסור בגורמי לחץ פיזיולוגיים באורח החיים, כמו למשל מחסור בשינויים מהירים בטמפרטורת הגוף. כאמור, חשיפה לקור מפעילה את מערכת העצבים הסימפתטית, מעלה את רמת הדם של בטא-אנדורפין ומגבירה את שחרור הנוראדרנלין הסינפטי גם במוח. נתונים שנאספו במסגרת המחקר הראו כי הידרותרפיה קרה (טיפול במים) עשויה להקל על תסמיני דיכאון. לטיפול נמצא גם השפעה משככת כאבים ללא תופעות לוואי או תלות.