אנחנו שומעים עליו בכל מדיה אפשרית, התזונאי שלנו לא מפסיק לדבר איתנו על החשיבות שלו והוא אפילו מקבל מדף של כבוד בסופר השכונתי. מה יש בו שחשוב לצרוך אותו ולמה כל כך קריטי לא לפספס אותו?

החלבון הוא אחד משלושת אבות המזון המוכרים לנו לצד פחמימות ושומנים. הוא בעל תפקידים רבים אך החשוב בהם הוא לשמש לנו כאבן יסוד לבניית רקמות הגוף השונות כמו עור, הורמונים וכמובן השרירים. ללא חלבון, רבים מהתהליכים בגופנו לא יוכלו להתקיים בלעדיו וגוף שאינו צורך חלבון בצורה מספקת עלול להזיק לעצמו וכמו שאנחנו כבר מכירים, לפעמים מה שקל להרוס קשה לתקן. איפה זה פוגש אותנו ואת הגוף שלנו?

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

חלבון = שריר

השרירים כידוע הם חשובים לא רק בשביל הקוביות בבטן או המדליה האולימפית. השרירים חשובים לכל פעולה בסיסית בחיינו, החל מפעולות יומיומית כמו בישול, טיפול בילד וניקיון הבית, ועד פעולות מתקדמות כמו הרמת משאות כבדים או פעילות גופנית בחדר הכושר. הם תומכים במערכת השלד והיציבה, במערכת שיווי המשקל וגם בתפקוד התקין של שריר הלב.

ללא חלבון בכמות מספקת בתזונה שלנו, השריר יאבד מחוזקו ואף יחל תהליך של פירוק שריר המתרחש בגוף האדם גם כך עם העלייה בגיל. עם אכילת כמות מספקת של חלבון ויצירת גירוי מתאים לשריר, נוכל למנוע את התהליכים הללו ולשמור על גופנו.

שייק חלבון (צילום: Yuriy Golub, shutterstock)
צילום: Yuriy Golub, shutterstock


חלבון = הגנה


מערכת החיסון שלנו בעידן המודרני עובדת ״שעות נוספות״. אנו חשופים לזיהומים, וירוסים ומחלות באופן שוטף והגוף שלנו נלחם בהם באמצעות המערכת החיסונית, גם מבלי שאנו שמים לב. אבל שלא נטעה, גם מערכת החיסון חייבת את התמיכה מצידנו, זהו מסלול דו כיווני עם המון אחריות.

תאי מערכת החיסון מורכבים מחלבונים ואלו לא יכולים להיות מיוצרים ללא תזונה נכונה. תפקודה היעיל של המערכת מחייב אותנו באכילה של ״חלבון מלא״, המכיל את כל אותם מרכיבים שגופנו לא יכול לייצר בעצמו (חומצות אמינו).

מהי הדרך הטובה ביותר לצרוך חלבון?

חלבון = דיאטה

בין אם מטרתנו לרדת במשקל או לשמור על המשקל הקיים, חשוב שנדע כי יותר מכל מרכיבי המזון האחרים, החלבון מגביר את תחושת השובע ועל ידי כך מפחית את ״הנפילות״ לרעב רגעי ולחשקים הפוגעים באיזון הקלורי הנכון עבורנו. לא סתם בשנים האחרונות פרצו למודעות גם הדיאטות עתירות החלבון אשר מבוססות על הורדת כמות הפחמימות והגדלת כמות החלבונים, שיחד מביאות לניצול אנרגיה מוגבר המופק מתאי השומן ולירידה משמעותית במשקל תוך שמירה על מסת השריר.

חשוב להיוועץ ברופא או תזונאי קליני בטרם בחירה בדיאטה זו, שכן עלולות להיות לה תופעות לוואי והיא איננה מתאימה לכל אחד. דבר אחד בטוח - כמו תמיד, גם כאן הקיצוניות איננה מתאימה לכל אחד וחלבון אכן ממתן את תחושת הרעב אבל איש בתחושתו יחיה, ולשם גם הולכת המגמה העולמית של תזונה פרסונלית המשתנה בין אדם לאדם.

אוכלת ארוחת בוקר (צילום: VERONIKA Neiman, shutterstock)
אוכלת ארוחת בוקר | צילום: VERONIKA Neiman, shutterstock

כללי מפתח לאכילה נכונה של חלבון:


  1. דאגו לאכול ״חלבון מלא״ המכיל את כל חומצות האמינו החיוניות לגוף. ניתן למצוא אותו במאכלים מן החי כמו בשר, עוף, דגים, ביצים וכד׳ ומן הצומח במוצרים שמקורם מפולי סויה כמו טופו, אדממה, ומשקאות סויה למיניהם. שילובים נכונים של קטניות ודגנים נותנים בדיוק מה שהגוף צריך.

  2. זה לא רק ה״איך״ אלה גם ה״כמה״ - אם אתם מתאמנים הקפידו לספק לגופכם את הכמות המתאימה ונכון יהיה לעבוד עם תפריט מסודר שמוודא שקיבלתם מה שצריך כדי להגיע לתוצאות. אם אתם לא מתאמנים סביר שאם תשלבו בכל ארוחה מנת חלבון, נתתם לגוף את מה שהוא צריך ותגיעו למכסה היומית.

  3. למרות הנטייה שלנו להירתע מפרסומות שמנסות למכור לנו דברים, תוכלו למצוא בקלות ים של מוצרים חדשים ומתקדמים עתירי חלבון שגם ככה אנחנו צורכים מהם במתכונת זו או אחרת, אז אם כבר למה לא לבחור באלה העשירים בחלבון? גם טעים, גם בריא.

לסיכום, החלבון הכרחי וחשוב לנו בכל גיל וצריכתו חיונית לתפקוד יעיל של המערכות השונות, תהליך הגדילה של ילדינו ואף לתהליכי חשיבה והתפתחות. עם זאת חשוב לשמור על מינונים מתאימים ממקורות מתאימים, כי גם יותר מדיי חלבון הוא אינו מומלץ ולכן רצוי לבנות את התפריט עם איש מקצוע.