כשחושבים על זה, גבינה היא מאכל די מוזר שבני האדם בכל העולם אוכלים על בסיס יומיומי. מדובר למעשה בחלב מותסס, מיובש, מרוכז או מיושן (או גם וגם וגם) שיכול להיות בעל ניחוחות חריפים ומרקמים מוזרים ובכל זאת ייחשב למעדן. אין תרבות קולינרית שבה לא צורכים אותה ואין חלב בעולם שממנו לא מייצרים אותה, מחלב פרה, דרך חלב גמל, אייל ואפילו אתון. 

אנחנו יודעים (בערך) כיצד מיוצרת גבינה ובדרך כלל גם נצליח לנחש את מקורה. בשני העשורים האחרונים למדנו שיש הרבה יותר מגבינה לבנה וצהובה וגבינות כמו מוצרלה, פרמז׳ן, צ׳דר ועשרות סוגים נוספים הפכו למוצרי בסיס בכל בית שאינו טבעוני. אך האם שמעתם פעם על גבינה מחלב אתון, על גבינה עם תולעים (כן, כן) או על גבינה שמתיישנת במשך עשור? חג שבועות שהפך בשנים האחרונות לפולחן הגבינות הלאומי הוא הזמן המושלם להכיר את הגבינות הכי מיוחדות (ומוזרות) שבני האדם מייצרים ברחבי העולם.

  1. פיול - Pule - סרביה

    על פי אתר Business Insider פיול היא הגבינה הכי יקרה בעולם. מה הופך אותה לכזו? היא מיוצרת במקום אחד בעולם, בחווה שבכפר סרבי קטן בשם סלובודן סימיץ׳ ועל מנת לייצר קילוגרם אחד של הגבינה הזו נדרשים 25 ליטרים של חלב. קושי נוסף בייצור גבינת פיול נובע מכך שבחווה שבה מיוצרת הגבינה הזו חיים 250 אתונים אך רק 20 מהם ניתן לחלוב בכל פעם מכיוון שנקבת אתון מפיקה חלב רק לאחר המלטה. וכאן אנחנו מגיעים לבעיה נוספת שמייקרת את הגבינה. בשלושת החודשים הראשונים לאחר ההמלטה, הנקבות אינן נחלבות על מנת להאכיל את הצאצאים. כאשר החליבה מתחילה, היא נעשית אך ורק ידנית, 3 פעמים ביום.

  2. קסו מרצו - Casu Marzu - סרדיניה

    קסו מרצו היא גבינה שנחשבת ללא חוקית בהרבה מדינות ואסור לייצא או לייבא אותה אבל בסרדיניה אנשים נהנים ממנה מאוד ואף מחשיבים אותה למאכל הלאומי. על פי CNN קסו מרצו היא הגבינה הכי מסוכנת בעולם בגלל רימות החיות ובשל כך היא אסורה למכירה בארה"ב ובמדינות האיחוד האירופי. ולמרות זאת הגבינה הזו מיוצרת בייצור פיראטי במשקלים הנמדדים בכמה מאות טונות בשנה.
    אז מה הסיפור של הרימות? הייצור שלה הוא למעשה תהליך של ריקבון בשמש המושך את הזבובים להטיל בה ביצים. כאשר הרימות בוקעות, הן מעניקות לגבינה את טעם לוואי החזק והייחודי לה שנשאר לאורך זמן.
  3. מילבנקסה - Milbenkäse - גרמניה

    מילבנקסה היא גבינה גרמנית שמכינים מכדורי גבינה לבנה והיא מתובלת במלח וקימל. עד כאן זה נשמע די רגיל אבל אז אנחנו מגלים כי תהליך ההכנה שלה כולל ייבוש בקופסאות עם קמח שיפון במשך שלושה חודשים ואם להאמין לאתר Taste Atlas בזה לא מסתיימת רשימת העובדות המפתיעות על הגבינה כי בתהליך היבוש מעורבות גם קרדיות האבק שמפרישות אנזים המבשיל את הגבינה. הקמח נועד על מנת לשמש מזון לקרדית הרעבה וכדי להבטיח שהקרדיות לא יאכלו בעצמן את כל הגבינה.

  4. גבינת יאק - Chhurpi - נפאל

    גבינת יאק היא הגבינה הכי קשה בעולם, כמה קשה? על פי BBC היא קשה עד כדי כך שלעיסה שלה עלולה לשבור לכם את השיניים ולכן נהוג ללעוס אותה זמן ממושך כמו חטיף. את הגבינה הזו מייצרים על ידי עטיפת קריש החלב של יאק בבד ולאחר מכן לחיצה חזקה עליו על מנת להוציא ממנו את כל הנוזלים. לאחר מכן הגבינה ממשיכה להתייבש עוד, כשהיא מסודרת על גבי רשתות מיוחדות שמתחתיהן בוערים בולי עץ המעניקים לגבינה טעם מעושן. אחרי שתהליך היישון/עישון מסתיים אפשר לאכול את הגבינה הזו במשך שנה שלמה מבלי לשמור אותה בקירור.
  5. גבינה מחלב גמלים - קזחסטן, ערב הסעודית ואוסטרליה

    על פי אתר Cheese Connoisseur גבינה מחלב גמלים היא אחת הגבינות העתיקות בעולם, מכיוון שהנוודים של יבשת אפריקה נהגו לייצר אותה כבר לפני אלפי שנים. האגדה מספרת שקלאופטרה נהגה לטבול באמבט חלב גמל והיום החוקרים סבורים שמדובר על הסופר פוד הבא מכיוון שמדובר בחלב עשיר יותר מכל חלב אחר ויש בו הרבה יותר שומן וחלבון, בדומה לקולוסטרום של חלב אם. הכנת הגבינה מהחלב הזה קשה יותר מאשר מכל חלב אחר, ולמעשה מדובר במעשה בלתי אפשרי בשל ההרכב הייחודי שלו. על מנת להקריש את החלב הזה נהגו בעבר להשתמש באנזים הקיבה של גמל, תהליך שהעניק לגבינה טעם חמוץ וארומה חריפה. כיום מייצרים את הגבינה בתהליכים קצת יותר טכנולוגיים אך עדיין, מדובר בעבודה קשה ומסורבלת שהופכת את הגבינה הזו למאוד נדירה.
  6. ביטו - Bitto - צפון איטליה

    ביטו היא גבינה עתיקה המיוצרת כבר מעל 1,000 שנה והיא נחשבת לגבינת המדיטציה, מדוע? מכיוון שהיא עוברת תהליך יישון ארוך במיוחד - בין 5-10 שנים.
    על פי אתר הארגון dop על מנת לשמור עליה מפני חיקויים היא קיבלה את תו התקן המחמיר Denominazione di Origine Protetta — DOP ולכן היא יכולה להיות מיוצרת אך ורק בחבל לומברדיה שבאלפים האיטלקיים. מדי שנה מיוצרים ״רק״ שלושת אלפים גלילים ממנה, כמות הנחשבת זעומה ביחס לשאר הגבינות המיוצרות באיטליה. המחיר בהתאם ויכול להגיע ל-12,000 יורו לגליל אחד!