"העיסוק בדימוי הגוף ובמודל היופי נוכח מאוד בחיינו ובחיי ילדינו. באופן טבעי, שאלות לגבי אסתטיקה ויופי הן חלק בלתי נפרד מהזהות שלנו. עם זאת קיימות עדויות רבות כיום כי העיסוק בשדרוג המראה החיצוני מגיל צעיר משמעותי ביצירת דימוי עצמי שלילי, ועיסוק היתר באסתטיקה בא על חשבון נושאים אחרים", אומרת ד"ר מרים פינק לביא היא פסיכיאטרית ילדים ונוער, מנהלת מחוז ירושלים, בריאות הנפש, לאומית שירותי בריאות.

"חלק מהתהליך ההתפתחותי התקין כולל תצפית על עולם המבוגרים, למידה וחיקוי הנורמות הנהוגות סביב. כאשר השיח סביב דימוי גוף שלילי נפוץ בחברה, בקהילה ובמשפחה, הילדים והילדות סופגים את השיפוטיות והביקורתיות כלפי הגוף. נוסף לכך, סדרי העדיפויות שקולטים הילדים מהסביבה דרך המדיה, השיח החברתי וחיי המשפחה מארגנים לילד את תפיסת עולמו לגבי מה חשוב בחיים. חשוב לזכור כי בגיל צעיר, ובייחוד לפני גיל ההתבגרות, קשה לילדים להפריד ולהבין לעומק את המסרים החברתיים המורכבים, ולכן הם עלולים לחשוב באופן דיכוטומי וכך להפנים כי לאסתטיקה יש "תפקיד על" כיוון שהם שומעים כל כך הרבה דיבור על הנושא.

מהן ההשלכות של דימוי גוף שלילי?

לקראת גיל ההתבגרות המתבגרים נוטים להשוות את עצמם לקבוצת השווים וכן לדמויות לחיקוי שסביבם. בשנים אלו קריטי ליצור שיח חיובי לגבי דימוי גוף, הרגלי חיים וחיזוק הכוחות, הכישרונות והערכים המרכזיים בחיי הקהילה והמתבגר, כך שככל שנער או נערה ירגישו שהם משמעותיים בחברה שלהם ושהם בעלי קשרים משמעותיים ומבוססי אמון עם חברים, משפחה וקהילה, הערך העצמי שלהם והרווחה הנפשית שלהם יגברו. חשוב לזכור שדימוי עצמי על כל מרכיביו קריטי להתפתחות הנפשית התקינה של כל אדם. לאופן שבו אדם תופס את עצמו יש השלכות על בריאותו הנפשית, על מערכות היחסים שלו ואפילו על הישגיו. דימוי גוף שלילי עלול להוביל לקשת רחבה של קשיים רגשיים הכוללים חרדה, דיכאון, קשיים במערכות יחסים, הפרעות אכילה ועיסוק אובססיבי בניסיון לשפר את המראה החיצוני. 

 

 

 

כן, הם צעירים מדי

"בשנים האחרונות אנו עדים לתופעה שבמסגרתה ילדות וגם ילדים מגיל צעיר מאוד עוסקים באופן פעיל בשגרות טיפוח הכוללות בין השאר לק ג'ל, החלקות שיער, הסרות שיער ושימוש במוצרי טיפוח ואיפור. הורים, אנשי חינוך ומומחים עסוקים בשאלה האם הגענו למצב קיצוני של עיסוק יתר בטיפוח? האם יש גיל שמוקדם להתחיל איתו? ומה יותר בריא לנפש שלנו?

"ברור שכמו כל תופעה חברתית, הקצנה של תופעה והשתלטותה על סדר היום הציבורי והאישי עלולה לחולל עיוות בהשפעה שלה. כמובן, ככל שבגיל צעיר יותר השיח סביב מודל היופי יותר נוכח ודומיננטי, הוא עלול להשפיע באופן משמעותי על התפתחות דימוי הגוף שלילי ועל הסיבוכים הכרוכים בכך. ילדה בגיל הצעיר שמקבלת מסרים חוזרים ונשנים דרך תצפית על עולם המבוגרים וחיקוי שלו שעליה לעסוק באופן תמידי בנראות שלה, במשקל שלה, בשדרוג המראה וכיוצא בזה, עלולה להיכנס לסחרור ביחס שלה לנושא. הרשתות החברתיות ומסחור הצעות בתחום טיפוח היופי לילדות צעירות עלול לבלבל אותן, וכאמור הן עדיין מתקשות לראות את המורכבות ולהפעיל ביקורת כלפי הפרסום שיוצר אידיאל יופי ולא מתייחס למגוון האנושי ולצורך לקבלה עצמית", אומרת ד"ר פינק לביא.

איך אנחנו יכולים לתרום לחיזוק דימוי גוף חיובי?

  1. מבוגרים, מצאו מקום מאוזן בחייכם שלכם

    ככל שהמבוגרים יצליחו למצוא מקום מאוזן ביחס לעיסוק בדימוי הגוף ולשיח פתוח וחיובי סביב הנושא, כך גם האווירה במשפחה סביב הנושא תהיה חיובית.
  2. הפחיתו שיח על דיאטות ושיפוטיות

    עיסוק יתר בדימוי הגוף בבית ואמירות שיפוטיות יכולים להשפיע לשלילה. עיסוק יתר בדיאטות בקרב ההורים ובסימון מזון כבריא או לא בריא עלול להשפיע לרעה על דפוסי האכילה. 

     

     

  3. סגלו הרגלים בריאים לעצמכם ולבית

    חשוב לסגל הרגלים בריאים שהם חלק מחיי היום יום של כלל המשפחה כגון ארוחת ערב משפחתית, הנאה משותפת מפעילות גופנית והשקעת זמן לא מוגזם בשגרות טיפוח. חשוב להפחית שיפוטיות כלפי עצמנו וכלפי בני המשפחה האחרים. 
  4. בדקו את שגרת הטיפוח שלכם

    לגבי שגרות הטיפוח שהן מחוץ לשגרה, כגון לק ג'ל, החלקות, הסרות שיער וניתוחים קוסמטיים, יש לשקול היטב האם הפעולה הכרחית, האם היא עלולה להזיק, מה המסר שעובר לילד וכיצד לייצר שיח משמעותי בנושא. כאשר הילד, הילדה או המבוגר מתקשים לקבל את עצמם ושואפים לשנות את המראה באופן אינטנסיבי, כדאי לפנות להערכה פסיכולוגית כדי להבין לעומק כיצד לשפר את הדימוי העצמי.
  5. דברו בפתיחות על הגוף שלכם

    חשוב ליצור דוגמה אישית בעיסוק חיובי בדימוי הגוף במשפחה, לדבר על היחס לגוף באופן פתוח, ואם נער או נערה מרגישים שהם לא יפים, מכוערים או שמנים, חשוב לא לנזוף בהם ולא להיות שיפוטיים, אלא לתמוך בהם ולחפש את דרך ההתמודדות הבריאה ביותר תוך התייעצות עם הגורם המקצועי המתאים כולל רופא הילדים, הדיאטנית וצוות בריאות הנפש.

מתי צריך לחשוש? 

קיימים כמה דגלים אדומים בעיסוק בדימוי גוף ובעיסוק עודף בטיפוח עצמי. דימוי עצמי נמוך עלול להוביל להפרעות אכילה, דיכאון, חרדה והפרעה אובססיבית לגבי דימוי הגוף כולל הפרעת גוף דיסמורפית, מצב שבו יש תחושה מתמדת של עיוות לגבי חלק גוף מסוים ללא הקלה גם לאחר ביצוע ניתוחים או פרוצדורות אסתטיות חוזרות. שימו לב לסימנים מדאיגים כגון דיאטה חריפה, עיסוק מופרז במראה החיצוני וגישה שלילית וביקורתית בדימוי הגוף, הישקלות מרובה, ספורט כפייתי, הקאות חוזרות.

לאן אפשר לפנות?

באם קיימת דאגה לגבי המצב הנפשי, יש לפנות להתייעצות ראשונית עם רופא הילדים או המשפחה, בהתאם לצורך לפנות לשירותים הפסיכולוגיים ולשירותי בריאות הנפש. במקרה חירום של אובדנות או מסוכנות יש לפנות באופן מיידי להערכת חירום במיון.