בעוד רגע זה קורה: נחילים של בני נוער יתחילו למלא את הרחובות עם פתיחת החופש הגדול. הבשורה הטובה: הם לא מתעוררים לפני אחת בצהריים. הבשורה הפחות טובה הם לא נרדמים לפני חמש בבוקר - מה שמשאיר להם הרבה מאוד זמן שם בחוץ, או בבית מול המסך. מצד שני, להיות מתבגר/ת עולה כסף ולא מעט מהם גם מחפשים לצאת לעבודה ולממן את שרצתה נפשם.
אז מה מחכה להם בשוק העבודה הצעיר וחשוב עוד יותר: מה הם הזכויות שלהם? מה מותר, מה אסור וגם מה החובות. "מאות אלפי תלמידים ייצאו בקרוב לחופשה ארוכה שתסתיים רק ב-1 בספטמבר. זו הזדמנות למעסיקים לשלב כבר עתה את כוח האדם של העתיד. מדובר במצב של win-win situation (רווח לַכּול): מצד אחד בני הנוער מקבלים שכר הוגן, היכרות עם שוק העבודה וניסיון מקצועי, ומצד שני – המעסיקים זוכים בעובדים מחויבים ואנרגטיים היום, שאולי יהיו עובדיהם גם בעתיד", אומר לנו עו"ד עמית גרוס, שותף מייסד ומנהל מחלקת דיני עבודה במשרד עורכי הדין דורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות'. הנה כמה נקודות חשובות שכדאי להכיר.
מאיזה גיל מותר להעסיק נער/ה בחופשות הלימודים של בתי הספר?
"ראשית, לפי החוק, 'ילד/ה' הוא מי שעדיין לא חגג/ה 16 שנה. בישראל, החוק מאפשר להעסיק ילד/ה שמלאו לו/ה 14 שנה בחופשת הלימודים בעבודות קלות שאין בהן להזיק לבריאותו/ה ולהתפתחותו/ה, כדוגמת הדרכה של קייטנות, טלמרקטינג או מכירת אוכל בדוכני אוכל בקניונים. עבודות פיזיות מסוימות, כגון עבודה בבניה למשל או עבודות סבלות כבדות, הן מחוץ לתחום".
מהם התנאים להעסקת נער/ה?
"ישנם שני תנאים עיקריים המחייבים כל מעסיק:
1. הנער/ה חייבים לעבור בדיקת רפואית ולספק אישור מרופא המשפחה.
2. הצגת צילום תעודת זהות של הנער/ה או הוריו/ה.
מי שלא עומד בשני אלה, נער/ה או מעסיק/ה – עובר על החוק"
האם יש הגבלת שעות עבודה ביום לבני הנוער?
"כן. בימי לימודים - נער/ה לא יכולים לעבוד יותר מ-8 שעות עבודה ביום ויותר מ-40 שעות עבודה בשבוע. כמו כן, ביום שלפני המנוחה השבועית וביום שלפני חג (שממילא הנער/ אינו/ה יכול/ה לעבוד בו), לא יעבדו נער/ה יותר מ- 7 שעות עבודה. ובכל מקרה, אסור להעסיק נער/ה בשעות נוספות ובשעות המנוחה השבועית. בנוסף, אסור להעסיק ילד/ה מתחת לגיל 16 בשעות הלילה (בין השעות 20:00 ל-8:00). כמו כן, אין להעסיק בלילה נער/ה שגילם בין 16 ל-18 שנים בין השעות 22:00 ל-6:00. שר הכלכלה רשאי להתיר העסקת צעיר/ה (16-18) עד שעה 23:00 במקום שבו עובדים במשמרות, זאת בתנאים הקבועים בדין ("צעיר" מוגדר מי שמלאו/ה לו 16 שנה אך עדיין לא מלאו לו/ה 18 שנה).
"אולם, בזמן של חופשות רשמיות המפורסמות על ידי משרד החינוך, כולל "החופש הגדול" כמובן, החוק מתירני יותר – ולפיו ניתן להעסיק צעירים מגיל 16 ומעלה גם עד השעה 24:00 בתנאי שהמעסיקים דואגים להסעת בני הנוער לביתם מיד בתום שעות עבודתם (ההסעה לא תהיה בתחבורה ציבורית). חשוב לומר כי מעסיק/ה שהולכ/ת לפי הנחיה זו צריכ/ה לזכור גם לעמוד בחובה המוגדרת בחוק המחייבת הפסקה של 14 שעות בין יום עבודה אחד למשנהו".
לאלו הפסקות זכאי הנער/ה?
"נער/ה העובד/ת 6 שעות ויותר זכאי/ת להפסקה בת 45 דקות לפחות, מתוכן לפחות 30 דקות הפסקה רצופה. וביום שלפני המנוחה השבועית וביום שלפני חג, ההפסקה היא של חצי שעה לפחות".
מהו שכר המינימום כיום?
"שכר המינימום של נער/ה תלוי בגילם. השכר השעתי לעובד/ת עד גיל 16 הוא 70% משכר המינימום למבוגרים, כלומר - 22.55 ש"ח ברוטו לשעת עבודה. השכר השעתי לעובד/ת מגיל 16 עד גיל 17 הוא 75% משכר המינימום למבוגרים, כלומר - 24.15 ש"ח ברוטו לשעת עבודה. השכר השעתי לעובד/ת מגיל 17 עד גיל 18 הוא 83% משכר המינימום למבוגרים, כלומר - 26.73 ש"ח ברוטו לשעת עבודה"
למי בני הנוער יכולים להתלונן אם מלינים את שכרם?
"נער/ה שזכויותיהם נפגעו על ידי המעסיק, יכולים לפנות למשרד העבודה, להגיש תביעה לבית הדין לענייני עבודה או לפנות לגופים ועמותות שונים שייצגו אותו אל מול המעסיק למימוש זכויותיו.
אם בני הנוער עובדים כמלצרים, האם חוקי לשלם את שכרם רק מ"טיפים"?
"כן. על פי פסיקת בית הדין הארצי לעבודה, מעסיק יכול לשלם את שכר העבודה של עובדיו באמצעות טיפים, ובלבד שהטיפ לא יפחת משכר המינימום כאמור. אין הבחנה בין נוער לעובד בגיר לעניין זה, ולפיכך ניתן לשלם את שכר בני הנוער מהטיפים".