ב-2022 המקצועות החופשיים לגמרי לקחו את זה רחוק. היום כמעט ולא נמצא בעל מקצוע שאין לו קורס דיגיטלי, פודקאסט, פרופיל עשיר ברשתות החברתיות, ליין הרצאות ואיך לא - וובינר חינמי. דומה שהכל, כולל הכול, הפך היום פומבי וציבורי. אבל מה יעשה האדם שיש לו חרדת קהל? שלא נולד להיות חיית במה אבל המקצוע דורש והבנק נושף בעורפנו? 

מה זה בכלל חרדת קהל?

"אם יש לכם חרדת קהל, אתם בחברה טובה. חרדת קהל זה הפחד הנפוץ ביותר אצל רוב בני האדם. יותר מפחד גבהים, מוות, חשש בטיסה, בדידות או נחשים – הפחד הזה עלול להגיע עד לכדי שיתוק ואיבוד בטחון עצמי מוחלט. זוהי תופעה שנובעת משלושה סוגי פחדים לא מדוברים: פחד מהלא נודע, פחד ממבוכה, והפחד מתסריט לא ידוע", מסביר דורון ויטנברג מאמן אדלריאני ומרצה לתקשורת, החבר בקהילת המטפלים SomBuddy. 

"מי שסובל מחרדת קהל, יודע גם יודע שהוא סובל ממנה. הוא ינסה להימנע בכל דרך אפשרית ממגע פוטנציאלי עם קבוצת אנשים ובד"כ הסימפטומים שהוא יחווה, אם 'נקלע לסיטואציה', הן שונים ומגוונים ויכולים לכלול, בין היתר, דופק מהיר, הזעה, רוק בגרון, חולשה ברגליים עד קושי לנשום", מדגישה ד"ר(PHD) ענבל לוסטיג, מלווה ויועצת בענייני קריירה, מקהילת המטפלים SomeBuddy.

מה מומלץ לעשות?

"כמו בהתמודדות עם חרדות מסוגים שונים, אני ממליצה בחום לפנות לאיש מקצוע מיומן ומקצועי, שייתן מענה. אבל בד בד מומלץ לכל אחד ואחת מאיתנו לתרגל שיטות שונות של מדיטציה, הרפיה ומיינדפולנס או אפילו פעילות גופנית שמותאמת לאופי וליכולות הגופניות – כדי להפחית את המתח ואת עוצמת החרדה, ולתפקד באופן מטיבי בחברה", אומרת לוסטיג.

"כדי להילחם בפחדים האלה צריך לזכור: רוב הדברים הטובים בחיים מגיעים כשהם משולבים בפחד מכשלון. אז מה אני ממליץ לעשות? לתרגל את מה שאנחנו רוצים להגיד או להציג. לזכור Reptation is the mother of skill , החזרה היא אם המיומנות והידע. גם לשנן ראשי פרקים במקום משפטים, של מה שרוצים להגיד – יכול מאוד להועיל. לאהוב את מה שאני עושה, ולהאמין במה שאני אומר", אומרת ויטנברג. 

 ביקשנו לבדוק מה עושים במקרים כאלה, ואיך ניתן לעשות גם מזה לימונדה. פנינו לסיגל אביטן, יזמית המלווה מנהלים, מייסדת "ביזנס טאלנט", ומחברת הספר "ביזנס טאלנט-עצות, כלים ושיטות למי שרוצה לבלוט ולהשפיע" לכמה טיפים שימושיים שאפשר להפנים מהיום. לכו תדעו, אולי בסוף ייצא לנו מזה גם קורס שיווקי ב-12 שיעורים בזום. 

  1. עשו מה שעושים בריאליטי: לכן עם האמת שלכם

    "חרדת קהל היא תופעה רווחת המעסיקה מטפלים רבים מאסכולות שונות. כולם מנסים לאתר את מקור החרדה, משמעותה ותפקידה בחיי היומיום", מסבירה סיגל אביטן, יזמית המלווה מנהלים, מייסדת "ביזנס טאלנט", ומחברת הספר "ביזנס טאלנט-עצות, כלים ושיטות למי שרוצה לבלוט ולהשפיע". "התפיסה הפופולרית שקוראת לכולנו לרכוש כריזמה חלפה מהעולם. לכל אחד יש סגנון ייחודי משלו, ועם הסגנון הזה הוא צריך להופיע. רוצה לומר: אל תדקלמו, אל תעתיקו, אל תיצמדו לחוקים לא רלוונטיים. אם אתה ביישן, עלה לבמה עם התכונה הנפלאה הזאת. בביישנות יש קסם גדול. יש אפילו מחקר שקובע שאדם מסמיק מייצר אמון מיידי וקרבה. תרגיש נוח עם זה שלא נוח לך להיות חשוף. אין טבעי מזה".

    /a>

  2. היו צנועים

    יש לכם חרדת קהל? יופי, רוב האנושות מרגישה כמוכם. הפחד מ'פשלה' מול קהל חי, נושם וקצר רוח הוא מוצדק ולא כדאי להתעלם ממנו. אבל הכי חשוב לטפל במהות, בתוכן הדברים, להיות אתם וללכת אחרי הלב באומץ. הפתרון המהיר והטוב ביותר לחרדת קהל הוא צניעות", אומרת אביטן. "ככל שתתמקדו באופן שבו אתם נראים, נשמעים ונתפסים, כך תגבר החרדה ותחליש אתכם, ולכן אני מציעה להפסיק להיות מרוכזים בעצמכם ולהפנות את כל תשומת הלב שלכם לקהל. והרי סיבת ההופעה שלכם מול על במה או מול מצלמה היא הצגת נושא חדש והעברת ידע לקהל המאזינים, אז אולי כדאי שתתמקדו בו, בקהל, ולא בעצמכם?".
  3. היו ממוקדים במטרה

    אביטן מדגישה כי ברגע שתעשו זאת, אתם מעבירים את המיקוד צד. "להתמקד בקהל זה לנסח טקסט ברור, נגיש, מעניין ומרגש. כדאי שיהיו בו דוגמאות וסיפורים מעניינים, ואז יש לבצע חזרות, להתכונן, לשנן, לדייק ושוב לעשות חזרות. תנו לקהל שלכם סיבה טובה להקשיב לכם. אחרי הכול - הוא פינה עבורכם את הזמן שלו. תשקיעו בו. וכשתעלו לבמה, תסתכלו על האנשים, תקשיבו למה שהם לא אומרים, ותוכלו להבחין באוצרות".
  4. הביטו באנשים מולכם

    "שימו לב אם הקהל מבין את מה שאתם אומרים. יש בקהל אנשים שזזים באי נוחות בכיסא או מסיטים מבט לצדדים? זה אומר שכדאי שתסבירו שוב. ככל שתהיו עסוקים ברווח של הקהל ממה שיש לכם להגיד לו ופחות מרוכזים באופן שבו אתם נראים ונשמעים, או בכמה לקוחות תרוויחו מההרצאה שלכם, כך תתרחקו מחרדת הקהל ותתקרבו למעמד הטאלנט המשפיע".


  5. רוצים לסחוף אנשים? רוצו בבוקר


    - רוצו בבוקר – אנדורפינים, רוז׳ בלחיים, זרימת דם, חמצן ומיקוד הם דבר נפלא.

    - תהיו יפים. הכי יפים שלכם.

    - מי שאומר לכם "תרגישו בנוח על הבמה" מדבר שטויות, מה שנכון לומר הוא "תרגישו בנוח עם זה שלא נוח לכם על הבמה".

    - ותרו על מצגת, ואם אתם מתעקשים, הימנעו משימוש בטקסטים והשתמשו במספרים, במוזיקה, בתמונות או בווידיאו.

    - הביאו את הפורטה שלכם, את החוזקות שלכם, שלוש פעמים במהלך ההרצאה. אם לא מצאתם כאלה

    – חזרו לעבוד. אתם עוד לא מוכנים להרצאה משלכם.

    - בנו את ההרצאה שלכם נכון. כמו שלהצגה, לסרט או להופעה יש מבנה, כך בהרצאה – אנשים זוכרים את השיא ואת הסוף. כהנמן קיבל על זה נובל.

    -  האג׳נדה מדויקת והסיפור משעמם? קחו תסריטאי שיכתוב יחד אתכם את הסיפור שיעביר את המסר החשוב שלכם.

    -  ערכו חזרות מול הילדים שלכם. אם הם משתעממים זה לא טוב. הם נהנים? יופי, אפשר להמשיך. הרצו בפני החברים הקרובים שלכם. הם חנפנים? החליפו חברים.

    - לפעמים שורה אחת לא במקום הורסת את החוויה כולה. אתם יודעים איזו שורה זאת ובטח גם מרגישים אותה. אל תתעצלו. עבדו על זה שוב, עד שזה יעבוד.

    - תנשמו.

    - עליתם לבמה? הסתכלו על הקהל שלכם, חייכו אליו, ספרו לו משהו מרגש או מצחיק שהוא לא חלק מההרצאה.

    - אתם לא אנשים מצחיקים? אל תנסו.

    - ההרצאה הסתיימה. הקהל נהנה? יופי, תהיה לכם עוד אחת. אין לכם עוד אחת? חזרו לעבוד.

    - סיימתם את ההרצאה ושאלו אתכם מאיפה החולצה? סעיף 2 עבר בהצלחה.

    - סיימתם את ההרצאה ושאלו מתי הבאה? יופי. התחילו לפרסם את עצמכם.