בתקופה האחרונה אנו עדים להתגברות אירועי רעידת אדמה באזורינו, מה שמעורר אצל רבים את החשש שאסון רעידת אדמה בקנה מידה משמעותי עלול להתרחש גם כאן בישראל. הדאגה מפני אירוע כזה, עשויה להיות דבר חיובי ויעיל אם היא מסייעת לנו להתכונן ולהיערך כראוי לאפשרות שרעידת אדמה תתרחש (לפי הוראות פיקוד העורף). אך לעתים דאגה עלולה לצאת משליטה ולפגוע בנו או לעורר בנו חרדה.
היכולת לצפות דברים, לחוש ביטחון, יציבות ותחושה של שליטה הם צרכים בסיסיים של בני אדם. אסונות טבע הם דוגמה קיצונית לאירועים שעלולים לקחת מאתנו את תחושת השליטה והאפשרות שהם יתרחשו, עלולה להוות טריגר לחרדה עבור רבים. על מנת לסייע לאדם: ילד או מבוגר, שחש חרדה מפני רעידות אדמה (או כל אירוע אחר), עלינו לנסות לסייע לו להגביר ככל האפשר את תחושת השליטה והוודאות. אך תחילה, כיצד נדע לזהות שהאדם שלידנו בחרדה. פנינו לאבירם מרום, פסיכולוג קליני של מכבי, עם כמה המלצות חשובות.
סימנים לחרדה ומצוקה אמיתית
דאגנות יתר, קשיים להתרכז או לישון, מחשבות חוזרות ונשנות על הגורם מעורר החרדה, חלומות, קשיי נשימה, תחושות נימול/חולשה בגפיים או באזורים אחרים בגוף, דפיקות לב חזקות, כאבים בחזה, בחילה או כאבי בטן, תחושות של סחרחורת וחוסר יציבות עד עילפון, פחד להשתגע או חלילה פחד מפני המוות.
חרדה היא תגובה אנושית, שמתרחשת בשלב זה או אחר של החיים אצל רבים. בדרך כלל חרדה הרבה פחות מועילה להתמודדות עם קשיים ולפתרון בעיות מורכבות ולכן, בדרך כלל אדם בחרדה זקוק לסיוע.
על מנת לסייע לאדם שחושש מפני רעידת אדמה להחזיר לעצמו את תחושת השליטה, מומלץ לנסות את הצעדים הבאים:
1. "תקפו" עבורו את החוויה
נרמלו אותה. אל תשפטו אותו. הסבירו לו שהתגובה שלו היא נורמלית והגיונית, ושזה באמת מאוד מלחיץ.
2. הזמינו אותו לשתף בפחדים אבל אל תכפו
אפשר להזמין את האדם לדבר ולשתף בפחדים, אך לא להכריח או ללחוץ אותו לשתף. ילדים קטנים נוטים לשתף את עולמם דרך משחק ולכן, אם עולים במשחק תכנים שקשורים לחרדה, יש לעודד את הילד להמשיך לשחק - זו הדרך שלו לבטא את מה שהוא מתמודד עמו.
3. חשבו ביחד מה ניתן לעשות
יש לנסות לחשוב יחד איתו על דברים אותם הוא יוכל לעשות במקרה שיש רעידת אדמה (כמו למשל, לצאת החוצה מהבית, לעמוד מתחת למשקוף וכו'). זה חשוב להתמודדות בזמן אמת, אך גם מאפשר לאדם להרגיש שיש לו יכולת לעשות משהו ובכך להגביר את תחושת השליטה.
4. העניקו מענה אצל ילדים
אפשר ואף רצוי לעודד להיצמד לחפצים שמקנים להם תחושת ביטחון ורוגע, כמו שמיכה או בובה מוכרת ואהובה. לומר שהבובה תמיד תהיה איתם ולעודד אותם לקחת אותה.
5. הזכירו לאדם כמה כוח יש לו
חשוב להזכיר לאדם/לילד שיש לו כוחות ומשאבים להתמודדות. אפשר להזכיר לו מצבים בהם היו קשיים או אירועים מעוררי חרדה בעבר, עמם הצליח להתמודד ביעילות: לשאול אותו - מה עשית אז? איך אפשר לעשות את זה גם עכשיו?
6. הימנעו מחשיפה מוגברת לאמצעי התקשורת
ככלל, במצבי חרדה יש להימנע מחשיפה מוגברת לאמצעי התקשורת שעלולה לעורר חרדת יתר. אצל ילדים, מומלץ להימנע לחלוטין מחשיפה לחדשות בתקופות של מתח או חרדה.
7. נסו תרגי לוויסות קצב הנשימה
כאשר אדם נמצא במצוקה אקוטית או בעת התקף חרדה, ניתן לסייע לו דרך תרגיל לוויסות קצב הנשימה. התרגיל הבא מתאים לילדים ולמבוגרים כאחד:
בישיבה נינוחה, או בעמידה, פשטו את שתי הידיים לצדדים. קחו שלוש נשימות עמוקות. עכשיו, נסו לדמיין שביד ימין יש לכם פרח צבעוני וריחני ושביד שמאל, יש לכם נר. כעת, קרבו את יד ימין וקחו שאיפה של אוויר דרך האף. דמיינו שאתם מריחים את הפרח - אין צורך להריח אותו להרבה זמן - מספיק שאיפה קטנה כדי להריח את ריחו הטוב. כעת סובבו את הראש לכיוון יד שמאל - השאירו אותה במרחק מה מכם ודמיינו שאתם מכבים את הנר - רצוי לכווץ את השפתיים לפתח קטן ולנשוף נשיפה ארוכה ואיטית, על מנת למקד את האוויר כדי שהנר שרחוק מכם באמת ייכבה. כעת חזרו על פעולה זו שוב ושוב. בכל פעם אמרו: "להריח את הפרח" ואז "לכבות את הנר". לאחר מספר סבבים כאלו, אתם אמורים לחוש תחושת רגיעה.
מה חשוב לעשות בזמן אירוע של רעידת אדמה?
ד"ר אייל פורמן, ראש מחוז הצפון היוצא של מכבי בצפון, ומפקד רפואה בפיקוד העורף בעברו, מוסיף: "משרד הבריאות, רשויות מקומיות, קופות החולים, ארגוני ההצלה ובתי החולים נערכים למענה בזמן רעידות אדמה, בתהליכים של למידה מתמדת ותרגילים שנתיים. כמו כן צוותי ההצלה ומטפלים רפואיים רבים צברו ניסיון במשלחות השונות ששלחה מדינת ישראל לסיוע באירועים רבים בעולם במהלך השנים. יחד עם זאת, ברגעים הראשונים ברור לכולם כי חשובה התנהגות האזרחים והיא מהווה נדבך חשוב מאד, אולי החשוב ביותר בהצלת חיים.
1. צאו לשטחים פתוחים
"עם התרחשות רעידת אדמה יש לצאת לשטחים פתוחים ככל שניתן".
2. מה קורה אם אתם בבית?
"במידה ולא מתאפשר לצאת החוצה, יש להיכנס לממ"ד ולהשאיר דלת פתוחה ולמי שאין ממד, לצאת לחדר המדרגות".
3. דווחו על נזקים
"לאחר רעידת האדמה ובמידה ונגרמו נזקים קיימת חשיבות לנסות ליידע את צוותי ההצלה במידה וראיתם נפגעים או אירוע הדורש התערבות גופי החירום (דליפות גז ,חוטי חשמל קרועים וכדומה)"
אין ספק כי רעידת אדמה הוא אירוע מורכב ומאיים, יחד עם זאת התנהגות נכונה של האזרחים , מיומנות והתנהלות נכונה של גופי החירום והרפואה , גופי השלטון והשיטור יהיו בעלי השפעה מכרעת על תוצאות האירוע ברות השליטה.