להשתעמם, או בעצם להתמודד עם שעמום, זו אחת המיומנויות שאיבדנו עם השנים. המגמה התחילה כנראה עוד כשהטלוויזיה הפכה למוצר צריכה בסיסי ובני האדם עברו לבהות במסך כל ערב, אבל מאז שנדבקו לנו הטלפונים ליד אנחנו בוהים במסך בכל מקום ובכל זמן – לא משתעממים אבל גם לא באמת עושים משהו מועיל.

"תקופות של שעמום ('אוף, אין לי מה לעשות') הן אבן דרך משמעותית במסע לכיוון חיים פרודוקטיביים יותר. אלה שעות שבהן אנחנו לא צריכים לעשות שום דבר, לא מצפים מעצמנו לעשות שום דבר – ויכולים לבחור במה להשקיע את הזמן וכמות כלשהי של אנרגיה, לבחירתנו", אומרת שרון בירקמן, מומחית לניהול כלכלי אישי. "הבחירה המועדפת על רובנו תהיה, כנראה, לבהות בטלפונים שלנו, לרענן שוב ושוב את הרשתות החברתיות או לשחק משהו, אבל אפשר לנצל את הזמן כדי לעשות משהו מועיל באמת. למעשה, כל מה שצריך כדי שהזמן הפנוי וה"מת" לא יתבזבז זה פשוט להחליט לנהוג אחרת, להניח את הטלפון בצד ולנסות אחד מהרעיונות הבאים:   

 

  1. להכין ארוחות ליום המחרת

    "כולנו צריכים לאכול וכולנו מגיעים מהעבודה מרוטים למדי ובלי כוח לבשל. לנצל את הזמן הפנוי כדי להכין מנה או שתיים שיחכו לנו למחר (ואולי אפילו למחרתיים), יכול לסגור יפה את הפינה של ארוחת הערב", ממליצה בירקמן. 

  2. לסדר מחדש את המזווה או המקרר

    רובנו לא באמת מסדרים את המזווה אחרי כל ביקור בסופר וגם לא עוברים בשיטתיות אחת לתקופה על תכולתו כדי לדעת מה צריך לאכול קודם. לעבור על המזווה זו פעולה מונוטונית, אז אנחנו לרוב משתדלים להתחמק ממנה. עבורי, לפחות, בבחירה בין לבהות בפייסבוק ובין לעבור על המזווה ולדעת מה עומד לפוג תוקף – המזווה מנצח בכל פעם. אותו דבר נכון גם לגבי המקרר.
  3. ללמוד משהו חדש, במטבח או מחוצה לו

    אם תמיד רציתם לדעת לאפות חלת מפתח, להכין אסאדו, לסרוג או לקפל אוריגמי – אין זמן טוב יותר מאשר הזמן הזה שבו ממילא אין לכם מה לעשות. 

     

     

     

  4. לנקות את המקומות האלה שאף פעם לא מגיעים אליהם

    יש מקומות שאנחנו מגיעים אליהם פעם בשנה, וגם זה אם השקענו בניקיונות לפסח. זמן שעמום הוא הזמן המושלם לקחת סולם, דלי עם מים וסבון וסמרטוט, ולטפס למעלה הארונות והמקרר. 
  5. להיפטר סוף סוף מערימת ה"תרומה"

    אם אתם עוקבים אחרי המלצות לארגון נכון, סביר להניח שכבר ניפיתם את תכולת הארון וחילקתם אותה לשלוש ערימות: לשמור, אולי ולהיפטר (ואז גם הבטחתם לעצמכם שלא תזרקו אלא תתרמו אותה). סביר גם להניח שמאז שעשיתם את הפרויקט, ערימת הבגדים שצריך להיפטר מהם פשוט נשארה במקום. עכשיו כשמשעמם, תיפטרו ממנה.
  6. לסדר מחדש את ארון הספרים

    ישראלים קונים ספרים ואחר כך נתקעים גם עם אלה שהם לא רוצים לקרוא שוב. כשמשעמם זה זמן טוב לעבור על ארון הספרים ולהשאיר רק את אלה שמעלים בכם חיוך. לגבי השאר – אולי בזמן השעמום הבא תתרמו אותם לספריה.
  7. לערוך שיחת וידאו עם חברים שגרים רחוק

    לכולנו יש חברים כאלה שגרים רחוק וכמעט לא יוצא לנו להיפגש. זום הוא אמנם לא תחליף לפגישה פיזית, אבל זו דרך מרעננת יותר לשמור על קשר מאשר להתכתב בוואטסאפ.
  8. להאזין לספר מוקלט

    היכולת שלנו להתרכז נפגעה מאוד מאז שכולנו מסתובבים עם טלפונים. התרגלנו להעניק תשומת לב שטחית בלבד לדברים שאנחנו עושים, וזה מקשה עלינו גם לשבת ולקרוא ספרים ברציפות. מה שנפגע פחות זו היכולת שלנו להאזין, ולכן ספר מוקלט הוא מפיג שעמום מעולה שגם יגרום לכם להרגיש נהדר.
  9. להכין רשימות

    רשימת מטלות, רשימת חלומות, רשימת משימות לשבוע הקרוב, רשימת סרטים שבא לכם לראות – כל סוגי הרשימות הם ניצול מועיל של הזמן, הרבה יותר מקטטות בטוויטר.
  10. להשתלט על ערימת הכביסה שעל הספה

    לא כיף כמו להכין רשימות אבל פרודוקטיבי ביותר. ערימת הכביסה הופכת את הספה לבלתי שמישה, מה שהופך את כל הסלון לבלתי שמיש, ועם הזמן היא נהיית יותר ויותר גבוהה. חסלו אותה (אפשר להאזין לספר תוך כדי), ספה נקייה זה מזמין וסוף סוף תוכלו לארח.
  11. להרכיב תלבושות לעבודה

    אם בדרך כלל אתם פשוט קוטפים מהארון את הבגד הראשון שראיתם ומרגישים שיכולתם להשקיע בלבוש יותר, זמן שעמום הוא הזדמנות נהדרת לעשות בדיוק את זה. אפשר לנצל את אפליקציית הקולאז' המובנית בטלפון או ממש להוציא פריטים מהארון ולהרכיב אותם לטעמכם. 

     

     

     

  12. דואלינגו

    אם תמיד רציתם ללמוד שפה כלשהי, לשפר את האנגלית שלכם או לרענן שפה שדיברתם בילדותכם – יש לכם זמן עכשיו.
  13. לנפות את ארון הבלגן

    ארון בלגן הוא ארון שאנחנו בערך יודעים מה יש בו. יש לכם זמן פנוי ואין לכם טלפון ביד, זו ההזדמנות שלכם לדעת בדיוק מה הוא מכיל. סביר להניח שתמצאו את עצמכם זורקים חלק, מוציאים חלק לשימוש מיידי ובעיקר לא מבינים איך נתתם לארון להתמלא כל כך.
  14. לתייק

    נכון שבכל פעם שהסתכלתם על ערימת התיוקים שלכם היא נראתה גבוהה יותר מאשר הפעם הקודמת? עכשיו ההזדמנות לשים דברים במקום. מניסיוני, סביר להניח שתזרקו חלק נכבד מהניירת כי היא פשוט לא נחוצה עוד.
  15. לנקות את האחסון של הטלפון

    גשו למטלה הזו בזהירות, אחרת תישאבו שוב לכוח הממכר של המדיה החברתית. חברו את הטלפון למחשב, העבירו תמונות למקום הקבוע שלהן ומחקו את כל צילומי המסך ועשרות הגיפים שקיבלתם בוואטסאפ. 
  16. לצאת לסיבוב בחוץ

    יש אנשים שיוצאים לסיבוב בחוץ כל ערב, הם גם האנשים שאוכלים בריא יותר, ישנים טוב יותר ונראים צעירים מגילם. אם אתם לא נמנים על האוכלוסיה הזו ומזג האוויר מאפשר, צאו לחלץ עצמות לפחות שעה בחוץ.

     

     

     

  17. לתכנן את החופשה הקרובה

    אם עוד לא תכננתם אותה, זה הזמן להתחיל, גם אם היא רחוקה. לתכנן את החופשה ייתן לכם משהו לצפות לו וישפר את איכות החיים שלכם בצורה משמעותית.
  18. להאזין לפודקאסט

    פודקאסטים אורזים רעיונות מורכבים באריזה קלה להבנה ומעניינת, והם מושלמים כדי להעמיק בנושאים שמעניינים אתכם, בין אם מבחינה מקצועית ובין אם כעניין אישי. אם אתם הרפתקנים ממש, אתם יכולים ליצור פודקאסט משלכם בשעות השעמום שלכם.
  19. שיפוצים קלים בבית

    תמיד יש בבית את הרהיט הזה שהבטחתם לעצמכם לשפץ, הקיר שהבטחתם לעצמכם לצבוע, התמונה שהבטחתם לתלות או המכשיר שצריך לתקן. יש לכם זמן פנוי ויש לכם הבטחות – קיימו אותן.
  20. לשבת בשקט וליהנות מהרגע

    אנחנו מנהלים אורח חיים אינטנסיבי, עמוס ומתיש. אם כבר הזדמנו לכם כמה שעות של שקט – תנו למוח לנוח מכל המהומה. אתם תודו לעצמכם. 

     

     

     



    כמה מילים על שעמום לפני סיום

שעמום הוא מצב שבו אין לנו משהו ברור לעשות. זה לא אומר שכל המטלות שלנו נעלמו, שהרצפה ניקתה את עצמה או שהחיים שלנו הסתדרו על הצד הטוב ביותר. שעמום הוא חוויה לא נעימה שמקושרת עם היעדר תעסוקה, לכן אנחנו מחפשים משהו להעסיק בו את עצמנו ולהרגיש טוב יותר. 

שעמום מלווה את המין האנושי כנראה מאז ומעולם, אבל הוא הפך לבעייתי בתקופה שבה איבדנו את היכולת להעסיק את עצמנו במשהו "אמיתי", כלומר מועיל, והחלפנו אותו בפעולות קלות כמו בהייה בטלוויזיה או העלאת תמונות של חתולים לפייסבוק. הפעולות האלה לא רק שאין להן שום ערך לחיים שלנו (לא, 300 לייקים זה לא "ערך לחיים"), הן ממש מנוונות אותנו מפני שאנחנו מתרגלים לבצע אותן במקום פעולות מורכבות ומקדמות יותר. בסופו של דבר, הפעולות המקדמות האלה משפרות את איכות החיים שלנו בשתי דרכים: הן גם מפיגות את השעמום וגם מקדמות אותנו בתחומים אחרים. עזבו את הטלפון, יש כל כך הרבה דברים טובים יותר לעשות כדי להכניס עניין לחיים.