היחסים עם מחנכת הכיתה יכולים להיות מהטובים או מהגרועים שתחוו כהורים. בכל מקרה, זוהי אחת ממערכות היחסים החשובות ביותר, לאור העובדה שמלבדכם, היא הדמות הבוגרת איתה מבלה ילדכם הכי הרבה זמן. בנוסף, מחנכת הכיתה רואה את ילדכם מנקודות מבט ייחודיות, ובמגוון מצבים רגשיים וחברתיים.  ביקשנו מקהילות המחנכות של חיפה והמרכז בתוכנית 'ראשית' טיפים כיצד לבנות מערכת יחסים בריאה ותקשורת טובה עם מחנכת הכיתה, שיתמכו בילדכם בזמנים הטובים והמאתגרים 

בואו נשמור על שקיפות הדדית

"כפי שאנו משקפות איך ילדכם מתפקד וחווה את בית הספר, כך חשוב לנו שתשתפו אותנו איך הוא מרגיש ומתפקד בבית. לעיתים אתם נחשפים בבית לבעיות ולאתגרים שלא צפים במהלך שעות הלימודים. חשוב שתשתפו אותנו בקשיים הרגשיים והלימודיים, ובכל שינוי שמתחולל בבית - הורה טס, אחד מההורים חולה, החלפתם עבודה ויש לכם פחות זמן לילדים. כל דבר שגורם לילדיכם לחוות שינוי. אנו זקוקים למידע הזה כדי להבין את ההקשר והסביבה בהם ילדכם גדל ומתפתח. בנוסף, נסו לשבת עם ילדכם פעם ביום, כדי שיספר לכם על אירוע טוב אחד שחווה היום בבית הספר, ועל אירוע אחד פחות מוצלח. שתפו אותנו בדברים החשובים והמעניינים שצפים, זה ישפר מאוד את הקשר בינינו".

אם צפים קשיים, כדאי שנדבר עליהם ישירות

"בדקו מולנו את אותם הדברים שילדכם משתף בבית, ונסו להיעזר בנו כדי למצוא פתרון מתאים בצורה מכבדת ונעימה. אם נאמרת המילה 'חרם' קחו אותה ברצינות. דברו איתנו איך אפשר לסייע, וכך להקטין בריונות ולעודד שילוב מוצלח של כל הילדים. אם עשינו משהו לא ברור או לא מתאים, שאינו מקובל עליכם, פנו בבקשה ישירות אלינו. אנו נוכל לספק לכם את התשובה הטובה ביותר. אל תכתבו לנו הודעות בנושאים חשובים - שיחת טלפון עדיפה. לעתים הודעות מתפרשות בצורה שאינה תואמת את כוונתכם המקורית".  

בואו ניישר קו מול הילד

"חשוב שנשמור על חזית אחידה ועמדה עקבית מול ילדכם, גם כאשר קיימים בינינו חילוקי דעות. כאשר אתם מציגים לילדכם עמדה המנוגדת לשלנו או משמיצים אותנו בפניו, אתם גורמים לו לדיסוננס רגשי משמעותי. קצת כמו הורים שלא מסתדרים, ומעבירים לילדיהם מסרים סותרים ומנוגדים, ובכך גורמים לו נזקים גדולים. אל תדברו על דברים שקורים לילדכם בנוכחותו. אל תכעסו עליו בזמן שאתם משוחחים איתנו, ואל תדברו אלינו בזלזול - ובטח שלא ליד ילדכם".

כבדו את שיקול הדעת והמקצועיות שלנו

"כדי שנחזק את הדיאלוג ביננו, חשוב שכל אחד יכבד את המקצועיות והידע של השני. יום ההורים מהווה הזדמנות מצוינת לדיאלוג פתוח ולהקשבה האחד לשני. כמובן שישנן סוגיות שחשוב לכם להציף ולהביע את עמדתכם, אך ישנם מטבע הדברים משתנים ושיקולים מקצועיים שאנו לוקחים בחשבון ואתם פחות מכירים".

כבדו את שאר הילדים וההורים בכיתה

"נסו להיות עם יד על הדופק לגבי התנהגות מפלה. למשל, הימנעו מלערוך מסיבה בלי להזמין את כל ילדי הכיתה, בדקו בשבע עיניים אם ילדכם חווה חרם או מחרים ילד אחר, ושתפו אותנו. הימנעו מלהשמיץ הורים או ילדים אחרים בכיתה בפני ילדכם, ובכלל גלו התחשבות בקהילה הכיתתית ונסו להימנע מפעולות שפוגעות בילדים אחרים, כמו שליחת ילדכם חולה לבית הספר, או התחמקות מהשתתפות בתורנויות, פעילויות וטיולים. ובכלל, נסו להיות הורים מעורבים. זה יחזק מאוד את הקשר ביננו".  

כבדו את חיינו הפרטיים

"כשאנחנו מגיעות לעבודה, אנו כל כולנו בכיתה. וכשאנחנו מגיעות הביתה, אנו רוצות להיות כל כולנו עם המשפחה. נסו להימנע מלהתקשר אלינו בשעות מאוחרות, בימים החופשיים שלנו או בחגים (זכרו שגם אנו הורים לילדים), לקפוץ לביקור בלי להודיע, להציע לנו חברות בפייסבוק (לא תמיד נרצה לשתף בכל מה שעובר עלינו בחיינו האישיים) או לבוא בבקשות ובדרישות של 'כאן ועכשיו'. בדיוק כפי שלא הייתם רוצים שהבוס שלכם יפיל עליכם משימת בלת"ם באמצע הלילה".

בואו נשמור על יחסים מקצועיים

"כמובן שנשמח אם יווצרו ביננו גם יחסים קרובים וחבריים, אך בתנאי שנדע לשמור על כללים מקצועיים, ובלי ליצור אפליה או העדפה שלכם על פני הורים אחרים. למשל, נסו להימנע מלהזמין אותנו לאירועים אישיים (כי אז נצטרך להגיע גם לאירועים של ילדים אחרים), או לפנק אותנו במתנות, שוקולדים  ופרחים. לסרב? לקבל? בכל מקרה זה מעמיד אותנו במצבי מבוכה לא נעימים".

התייחסו אלינו בכבוד, ובעיקר ליד הילדים

"אתם כהורים מהווים את הדמות המשמעותית ביותר עבור ילדכם. לכן, כאשר הוא רואה שאתם מתנהגים אלינו באופן לא מכבד, הוא לומד שמקובל לדבר כך, מה שעלול לפגוע ביחסיו הבין אישיים. כמובן שגם הפגיעה בסמכותנו כמחנכים גורמת לנזקים גדולים. כך שגם כאשר אנחנו לא מסכימים, הימנעו מלשתף בכך את הילדים. בנוסף, נסו להימנע מלמתוח בפנינו ביקורת על ילדכם בנוכחותו, או לכעוס עליו בזמן שאתם משוחחים איתנו. זכרו לפנות אלינו באותו הכבוד שתרצו שנפנה אליכם".

**הכותבות משתייכות לקהילות מחנכות חיפה והמרכז בתוכנית 'ראשית' של קרן משפחת ליאון, המקדמת את מעמד המחנכות בישראל, ויוזמת את כנס החינוך הגדול  'מחנכות לשם שינוי' שיתקיים ב-21 למאי.