בכל התאהבות גדולה, ברעיון הבסיסי שלה, יש מרכיב של אובססיביות. הרצון להיות האחד עם השני.ה בכל רגע נתון, המחשבות על הפרטנר החדש, ההתרגשות, הציפייה. למעשה, כשחושבים על זה, כל עוד האובססיה המבורכת הזו היא הדדית - הרי שמדובר בתיאור קלאסי של התאהבות. איך תזהו שמדובר בדבר בריא? כל התאהבות, בסופו של יום, סופה להירגע ולקבל מקום יותר רגוע ושלו בקשר ובחיים.
אולם כאשר האובססיה לא מרפה, ותשומת הלב, ההתלהבות והאהבה שחשבנו אותם ככאלה מתגלים למעשה כפחד, קנאה ורצון לשליטה וכוחניות בקשר - אז חשוב שיידלקו כל אותן נורות אדומות, מהבהבות בניאון. "מאחורי האובססיה נמצא אדם בעל ערך עצמי נמוך שלא מרגיש בטוח בעצמו וביסוס קשר עם אחרים ואתכן.ם זה לא יהיה אחרת", אומרת אראל הר-טוב M.a פסיכותרפיסטית אדלריאנית וקרימינולוגית, חברה בקהילת המטפלים SomeBuddy.
מנין עלולה לנבוע התנהגות אובססיבית אצל אדם?
"הסיבה העיקרית היא תחושה מעורערת ביחסים בינאישיים שנובעת מהילדות והקשרים הראשונים של הילד/ה עם הדמויות המחנכות, שהם בדרך כלל, ההורים. אובססיה נובעת מחוסר נחת ושקט ותחושה של חוסר יציבות ופחד ממשי שהקשר יכול להיגמר בכל רגע נתון. סביר להניח שבתקופת הילדות המוקדמת הילד או הילדה חוו התנהגות לא יציבה ולא צפויה מההורה או הזנחה מכל סוג ולמדו שקשר הוא דבר מסוכן ולא יציב שמלווה בתחושת מתח מתמדת. כאשר לא קיימת תחושת הביטחון והיציבות בקשרים בינאישיים, בין אם מדובר בקשרים רומנטיים או לאו, נוכל לראות הימנעות מקיומן של מערכות יחסים או לחילופין יחס אובססיבי ותלות באחר. הדלק מאחורי ההתנהגות האובססיבי הוא הרצון של האדם להרגיש שייך ובעל ערך ולהרגיע את המתח והאיום הבלתי נסבל שהוא סיום הקשר למעשה. חשוב לציין שהתנהגות אובססיבית מתגברת לאור קיומן של הפרעות נפשיות או הפרעות אישיות לא מטופלות".
יש תחושה שיש יותר גברים אובססיביים מאשר נשים. האמנם?
"גם נשים יכולות להיות אובססיביות בקשרים אפלטוניים ורומנטיים ואפילו יותר. נשים מאובחנות כאובססיביות אך הסיבה שזה פחות מדובר ככל הנראה היא כי רמת המסוכנות אצל נשים בדרך כלל תהיה נמוכה יותר מאשר בגברים. זמן פנוי, חוסר במשמעות חיים ותחומי עיסוק (עבודה, תחביבים, חיי חברה) גורמים לאדם להיות מועד לפורענות לפתח אובססיה למושא אהבתו. נשים יכולות, בדומה לגברים, לחטט לבני זוגם בהודעות, במיילים ולנסות לעקוב אחריהם ולהגיב בתוקפנות כאשר נתקלות בגורם שמעלה קנאה אולם בדרך כלל נשים לא תפנינה לאלימות פיזית".
מה מאפיין אובססיה נשית ומה גברית?
"למען האמת הסימנים לזיהוי דומים בנשים וגברים, אולם נשים יכולות פעמים רבות לפתח אובססיה 'שׁקטה' עם אדם שיצאו איתו או רצו לצאת איתו ומעולם זה לא קרה. אובססיה מהסוג הזה מתבטאת במחשבות ודיבורים על מושא האובססיה עם אנשים אחרים אבל לא מולו. כמו כן, תהיה הימנעות מלצאת ולפתח קשרים עם אנשים אחרים ואולי בכלל לצאת ולתפקד חברתית".
אז איך נדע לזהות עוד בשלבים הראשונים של ההיכרות את האובססיה שמכילה בתוכה תפיסה רעילה של קשר וזוגיות? הר טוב עם כמה נקודות שחשוב מאוד לשים אליהן לב.
-
מבול של הודעות ושיחות
המחזר או המחזרת זמינים מאד ומתקשרים בכל אפשרות ושולחים לכם הודעות במהלך היום בערב ובלילה. הם מתעניינים באיך עבר היום בעבודה? מה אכלתם לארוחת צוהריים ובאופן כללי מגלים התעניינות יתר בחייכם ובמעשיכם. זה ודאי מרגיש נעים מאד ומחמיא בהתחלה. הם תמיד זמינים ועונים מיד שאתם מתקשרים ושולחים הודעה אך חשוב מזאת הם מצפים שגם אתם תהיו זמינים מיידית להודעות שלהם ולטלפונים שלהם.
שימו לב לזה. אם למשל אתם לא עונים מיד - הם עלולים להתחיל תחקור קצר שמאחוריו דרישה להבין מדוע לא עניתם מיד? איפה הייתם, מה עשיתם ועם מי? עם הזמן, התגובות השליליות ואף האלימות המילולית והאיומים לא יבוששו לבוא כאשר תשמרו על הגבולות שלכם ולא תענו לצרכיהם האובססיביים.
כמו כן, קחו לתשומת לבכן.ם כי אדם שמחזר אחריכן שאין לו מעגל חברתי, משפחתי, עבודה ותחביבים משל עצמו מהווה דגל אדום. -
שימוש בכינויי חיבה, מגע פיזי מהיר ודיבור על עתיד
המחזר האובססיבי ייתן לכם כינוי חיבה ויקרא לכם ״אהוב.ת ליבי״ אחרי שניים-שלושה דייטים. בהתחלה הוא יתלהב מכל סיפור שלכם, יחתור למגע פיזי אינטימי וכבר מהדייט הראשון הוא יכול להניח יד, לבקש להחזיק ידיים ולהתנשק בפומבי גם אם אין מבחינתכן.ם חיבור או משיכה. הוא יגלה מן ההתחלה התלהבות רבה מכם ומהעתיד המזהיר שהוא צופה לכם יחד. מחזר אובססיבי יפזר הבטחות לעתיד וישתף אתכם בדברים הגדולים שהולכים לקרות לו בעתיד הקרוב (כסף, ירושה, דירות, עסקים ועוד) ואתם כמובן האדם הנבחר להיות חלק מכל הטוב הזה. -
תחושת בהילות בקשר
התחושה שלכם ושל הסביבה היא שהכול קורה מהר בקשר ואתם מרגישים שמהיכרות שטחית קצרה - אתם פתאום כבר עושים "דברים של זוגות". זוגיות בריאה היא היכרות שנבנית עם הזמן אולם למחזר האובססיבי יש מטרה בהולה והיא לשבות אתכם בקסמו ולדאוג שתתאהבו בו מהר ותהיו רק שלו. בהיכרות מסוג זה אין הכרות הדרגתית אלא ״קפיצות מטאוריות״. כמו למשל להזמין אתכם לפגוש את ההורים אחרי דייט או שניים. "היכרות מהירה אינה פסולה בשל עצמה אך יחד עם מאפיינים נוספים שמניתי תוכלו לבחון אם אתם בקשר אובססיבי ולא בריא".
סימנים למערכת יחסים אובססיבית
-
תחושת מתח וחוסר ודאות לגבי הקשר מלווה אתכם
אתם מנסים בכל הכוח ולשווא ליצור יציבות. כל ויכוח או אי הסכמה נחווית כאירוע קיצוני שיכול לאיים על המשך הקשר ולכן הקשר מאופיין בהרבה דרמה. מבחוץ הזוג יכול לשדר אהבה ״מושלמת״ וזוגיות מופלאה אך מאחורי הקלעים רצופים ויכוחים, ריבים, איומים ותחושה של חוסר יציבות. פעמים רבות תרגישו שאתם ביחד רק כאשר פיזית אתם תהיו יחד אך כאשר תהיו בנפרד תהיה לכם תחושת חוסר ודאות או פחד מנטישה. תחושת אלו הן שיקוף למעשה לתחושה הנפשית הכללית של האדם הרעיל שחי תמיד בחשש מנטישה. -
בידוד מחברים ומשפחה
שיטת "הפרד ומשול" בה נוקטים אנשים תלותיים ורעילים גורמים לבני או בנות הזוג שלהם לנתק בהדרגתיות קשרים חברתיים כדי שהזוגיות תהיה הקשר היחידי. בצורה זו מוודא האדם הרעיל כי בן או בת הזוג זקוקים לו ותלויים בו מבחינה חברתית ופסיכולוגית. כמו כן, הבידוד מבטיח לאדם הרעיל כי הסביבה לא תוכל להאיר אור על מערכת היחסים ההרסנית שבו האדם נמצא ובעקבות כך לצמצם סיכויים שיעזוב או תעזוב. אתם תשימו לב כי אתם פחות ופחות משתפים חברים ובני משפחה באירועי הקשר ובטלטלות שאתם חווים. עם הזמן חוסר השיתוף הופך לסגירות ולתחושה של שמירת סוד ומעין ״חיים כפולים״ בהם מצד אחד יש את המציאות המעורערת והקשה של הקשר ומצד שני טיפוח מצג שווא של חיים טובים ונהדרים וזוגיות טובה כלפי הסביבה. -
אולטימטומים ואיומים
בקשר רעיל אתם תמצאו את עצמכם מהר מאד במצבי אולטימטום בהם תצטרכו לבחור במחזר.ת או באחרים. זה יכול להיות בקשה לבחור לבלות זמן עם האדם ולבטל מפגש עם חברות או חברים או המשפחה בעוד שאם לא תעשו זאת הדבר יגרום לעלבון קשה למחזר האובססיבי והקנאי. -
הבטחות ודיבורים אינסופיים על עתיד ורוד
אתם תמצאו את עצמכם בשיחות רבות ואובססיביות על העתיד. תוכניות של מה תעשו, איפה תגורו, טיולים מסביב לעולם, חוויות מיוחדות שתחוו, דברים שתקנו ועוד דברים מרגשים ונוצצים שלעולם לא יקרו. עם אדם רעיל הזרקור עובר לעתיד מכיוון שהווה איתו בלתי נסבל והוא יודע את זה ולכן תמיד יבקש להסיט את השיחות לעתיד. בעתיד אין קבלת אחריות, אין חובת הוכחה מאחר והוא דמיוני ותיאורטי והכל אפשרי בו. השיחה על העתיד מאפשרת לאדם הרעיל להמשיך להתנהג בצורה רעילה, מנצלת, לא יציבה ופוגענית ובצורה זו הוא ״קונה זמן״ ומטשטש את בן או בת הזוג. -
ירידה בתחושת הערך והביטחון
בקשר עם אדם רעיל תהיינה העלבות ועקיצות עליך, על חבריך, על העבודה שלך, על הטעם שלך, על הבחירות שלך ועל דברים מן העבר. האדם הרעיל אוסף מידע במסווה של התעניינות ומשתמש בו כאשר מרגיש מאוים באמצעות שימוש בעקיצות ועלבונות. פעמים רבות תהיינה ״בדיחות״ שאינן מצחיקות כלל וכוללות עלבונות ישירים עליך אך כאשר יצטרך להתמודד עם עלבונות אלו יאמר ״זו הייתה רק בדיחה, צחקתי איתך בסך הכל״.
מה לעשות אם זיהיתם את עצמכם בקשר כזה?
פעמים רבות אדם אובססיבי לא יקבל ״לא״ כתשובה ולא יסכים לקבל את העובדה שנפרדים ממנו הרי למעשה הנטישה היא הפחד הגדול ביותר עבורו. בשל כך, הוא עלול לנסות לשכנע בכל דרך, לפזר הבטחות על שינוי ההתנהגות ואף בהמשך אף לאיים לפגוע בעצמו אם יעזבו אותו.
איום בהתאבדות הוא דגל אדום שצריך להבהיר שמדובר באדם שמוכן להשתמש בכוח ומניפולציה בקשר, גם אם לא יממש את האיום שלו הרי שמדובר במניפולציה אלימה. אם אתם מנסים להיפרד מאדם אובססיבי ולא מצליחים או מפחדים לעשות זאת אנא פנו לנשות ואנשי מקצוע מתחום בריאות הנפש והתייעצו עימם כמו ניתן לפנות לפורום מיכל סלה שמתמחים בצרכים של נפגעות מערכות יחסים אובססיביות ורעילות.
*אראל הר-טוב M.a פסיכותרפיסטית אדלריאנית וקרימינולוגית, חברה בקהילת המטפלים SomeBuddy