מצב שפספסתם או אולי מעולם לא ידעתם, אבל היום, 14 בדצמבר, הוא יום הקוף הבין-לאומי וזו השנה ה-22 שהוא נחגג בעולם. ואם תהיתם איך בכלל בוחרים לנעוץ יום בשנה עבור קופים, אז הסיפור מאחורי זה הוא מעניין ואגבי כמעט באותה מידה. 

היום המיוחד הזה נוסד על ידי שני אומנים, מאייר בשם קייסי סורו ואומן אריק מיליקין, כאשר היו סטודנטים לאומנות באוניברסיטת מישיגן סטייט. השניים החלו לשרבט בבדיחות את יום הקוף על גבי לוח שנה והרימו חגיגות ליום הזה ביחד עם סטודנטים אחרים לאומנות. במסגרת החגיגות, הסטודנטים יצרו שלל יצירות אומנות, איירו קומיקסים ברוח היום והתחפשו לקופים. מפה לשם, האירוע הזה הפך ליום בשנה שנחגג במדינות כמו ארה"ב, הודו, קנדה, איטליה, פקיסטן, תאילנד וטורקיה. 

יום הקוף פופולרי במיוחד בקרב פעילי זכויות בעלי חיים וסביבה, ואומנים חזותיים ומוסדות אומנות. החוגגים והתומכים של יום הקוף כוללים את גרינפיס, נשיונל ג'יאוגרפיק, גלריית הפורטרטים הלאומית בלונדון, מוזיאון הלובר, מוזיאון המטרופוליטן לאומנות ומכון סמיתסוניאן. הזדמנות להכיר טוב יותר את בעל החיים המתוק הזה.  ד"ר תמר פרדמן, מומחית להתנהגות קופים, מנכ"לית ומייסדת מקלט הקופים, עם 9 עובדות מרתקות ומפתיעות. 

  1. האם קופים באמת אוהבים בננות? לא ממש

    לקופים, ממש כמו לבני האדם, יש נטייה לסוכרת לכן בננות פחות טובות להם. מה גם, שהם לא מאוד אוהבים בננה, ומעדיפים אבוקדו תירס וענבים. 

     

     

  2. הימנעו מלהישיר מבט אל קוף

    לא מסתכלים לקוף בעיניים. מבט בעיניים הוא איום מבחינתם.
  3. הם לא פולים כינים זה לזה

    אז קודם כל הפעולה שאנחנו רואים אותם עושים אחד לשני היא לא פליית כינים - אלא סירוק. אקט הסירוק הוא לא רק למטרת ניקיון, אלא זו הדרך של הקופים להבעת חיבה ואהבה, ולא רק: לסירוק יש גם משמעות פוליטית. פעמים רבות נראה קופים שיסרקו את הפרט חזק בקבוצה, כדי להתברג גבוה יותר, או כדי שבעת צרה הוא ידאג להם.
  4. אחוות נשים

    הנקבות בקבוצה מאוד קשורות זו לזו - סבתא, אמא, בנות ואחיות. ברוב מיני הקופים הזכרים נודדים בגיל הבגרות ללהקה אחרת כדי למנוע התרבות בתוך המשפחה. זה מנגנון של הטבע.
  5. כריזמה זה שם המשחק

    השליט בלהקת הקופים לא חייב להיות הגדול והחזק ביותר אלא זה בעל האינטליגנציה החברתית הגבוהה בקבוצה, כזה שיצליח לרכז סביבו תומכים. וממש כמו בפוליטיקה, על הקוף כל הזמן להיות עם היד על הדופק – כי קואליציות יכולות גם ליפול.
  6. איך קופים ישנים?

    הקופים הולכים לישון כשמחשיך וקמים עם הזריחה. הם ישנים ביחד וזו הדרך שלהם לקבל חברה וביטחון. הצעירים אגב, כיאה לצעירים, לפעמים ממשיכים לשחק גם אחרי "כיבוי אורות". כמו כן, קופים הם חכמים מאוד. יש להם סיאסטה, והם נחים שנ"צ.
  7. מי מתחיל עם מי?

    אצל קופי הקפוצ'ין - הנקבות הן המחזרות, והזכרים הם קשים להשגה. אקט החיזור נמשך כ-3 ימים בדרך כלל, והוא מתחיל במבטים שמפנה הנקבה לזכר ומסמיקה, בהמשך הנקבה הולכת אחר הזכר, נוגעת בו ומושכת לו בזנה כדי למשוך את תשומת ליבו. אם זה לא מספיק, הנקבה אף תזרוק לעברו אבן או חתיכת עץ כדי שישים לב אליה. עד שהזכר מתרצה והם מזדווגים.
  8. הרופאים של הטבע 

    שימפנזים יודעים להשתמש בצמחי מרפא ולאכול צמחים מסוימים כדי להקל כאבי בטן ומכאובים אחרים. 

     

     

  9. תוחלת החיים של הקוף היא כ- 35 שנה

    מחקרים חדשים הראו שבשל הרס היערות ושינוי האקלים מספר מיני קופים שהותאמו לחיים רק על העצים  החלו לרדת לקרקע לחיפוש מזון ומחסה. עד לא מזמן, כאן בישראל היו מקומות גידול לקופים. בעשור האחרון הן כבר מחוץ לחוק, וכל הקופים שחיו ללא תנאים בסיסיים הובאו לשיקום במקלט הקופים הישראלי ששוכן ביער בן שמן.  אפשר להגיע ולבקר את הקופים בתיאום מראש באתר המקלט