מעשה בשני גרביים (בהנחה שמצאתם אותם בבית): גרביים. לכאורה, מוצר צריכה בסיסי שכן כל אדם נועל נעליים וגורב גרביים ביום יום, לעבודה, לספורט ולפנאי. אז למרות שעל פניו מדובר במוצר פשוט שמתחבא בתוך הנעליים על מנת לחמם ולרפד את כפות רגלינו, נראה כי בשנים האחרונות הגרביים הפכו לאביזר סטייטמנט ולמוקד אופנתי עם שוק שמגלגל מילארדים בשנה שגם זוכה להתייחסות הן מבתי האופנה הגדולים בעולם (קארל לגרפלד, שאנל, פנדי, בלנסיאגה) והן ממותגי הספורט והפיטנס השונים כל אחד ומטרותיו.
אם כך, מדובר בחתיכת בשורה למלתחה שלנו ששווה התייחסות אמיתית: איך בוחרים גרביים?מה מתאים לי? האם גרבי כותנה מומלצים והכי חשוב: האם גרב זה זכר או נקבה?
לפני הכול: גרביים יפים או יפות?
המילה עברה לא מעט גלגולים אם כי עד לא מזמן, לפי האקדמיה ללשון העברית, אין כלל ויכוח: המין הדקדוקי של המילה גרב הוא זכר ולא נקבה. אולם בתקופה האחרונה החליטו שאפשר גם וגם, אבל מה שלא תהא בחירתכם - היו עקביים. וזה מה שעשינו בכתבה הזו. ואם בעברית תקנית עסקינן, אז דעו לכם שגרביים גורבים ולא לובשים. מה שבטוח כדאי גם להחליף אותם אחת ליום-יומיים כזה. עכשיו אפשר להמשיך בכתבה.
למה אנחנו צריכים לגרוב גרביים?
גרב או בשפה תקינה "פוזמק" הוא פריט לבוש המשמש להגנה על כף הרגל. הסיבות לגריבת גרביים יכולות להיות מגוונות ורבות הנובעות מבריאותיועד אופנתי. הסיבות השכיחות הינן, מניעת לחות וזיעה, שמירת חום הרגל, הגנה מלכלוך, מניעת שפשוף בין הרגל לנעל ונוחות.לכל אחד מאתנו יש בממוצע כ-40 זוגות גרביים כאשר זמן החיים בישראל לגרב הוא כשנתיים לגרב (זו הסיבה שמסתובבים בעולם הזה אנשים עם אצבעות מבצבצות מחורים בגרביים.
"בעידן של היום, בו הכל מיוצר על מנת לשפר את חיינו, אפילו בפרטים הקטנים אנו מגלים שגם במוצר כמו גרביים, שהיה עד היום מוצר שלא ממש נתנו את דעתנו עליו, קיימות טכנולוגיות ייצור שונות, אריגות שונות, וחומרים שונים שכל מטרתם לייצר לנו גרב שתתואם לכף רגלנו, גרביים באורכים שונים ואף בעוביים שונים", אומר לנו יניב קסטרו מנהל מותג Feetures שמתמחה בגרבי ריצה וספורט מקצועיים.
היכרות עם סוגי הגרביים בשוק
הגרב השכיחה ביותר: גרבי הבובה - מיועדים לנעלי סניקרס
ביום יום רובנו משתמשים בגרביים קצרים המיועדים לכל אותם סניקרס. הבעיה: הגרב תמיד מחליק לנו בתוך הנעל ורובנו עוצרים את ההליכה ומושכים את הגרב למקומו. הפתרון של קסטרו: חפשו את הגרביים עם פס הסיליקון. "ממליץ על גרביים שעושות שימוש בטכנולגיית Heel Hugger שהינה למעשה פס סילקון מיוחד שמודבק בחלק האחורי של הגרב, שנועדה למנוע את החלקתה. זאת הקרוסלית הראשונה שאני לפחות התנסתי בה שאכן היא לא מחליקה בתוך הסניקרס. למי שלא חובב את גזרת הקרסולית ניתן למצוא גרביים מנדפסות, ללא תפרים באזור האצבעות (שהמטרה הינה למנוע יבלות) גם בגובה העקב (אצלנו נקרא גובה NO SHOW)".
View this post on Instagram
הגרב הנכון לספוראים החובבים
לאנשים שחובבי ספורט ברמות השונות (מריצה ועד פילאטיס), ישנה חשיבות אף רבה יותר לגרביים.
"ידוע כי במיוחד בספורט יש חשיבות להיות הגרב מנדפת, לא מחליקה בנעל, ללא תפרים באזור האצבעות על מנת למנוע יבלות והצקות בעת הפעילות הספורטיבית", אומרת חניתה מי-טל מחברת סאקוני ישראל. "במקרה שיש צורך וחיפוש אחר גרב אף יותר מקצועי יש קולקציות ELITE בה למעשה הלקוח נהנה מכל מה שצריך בגרב מקצועית. הגרביים מנדפים 100%, האריגה בהם הינה בעלת טכנולוגיה מיוחדת שנועדה לעידוד זרימת הדם בכף הרגל, לכל רגל יש את הגרב שלו (ימין ושמאל) כך שבאזור הקשת יש אזור מונע החלקה של הגרב.
בנוסף ישנם גרביים בגבהים שונים. יש גרב קצר (no show) למי שלא אוהב שהגרב בולטת הרבה מעל הנעל אולם יחד עם זאת הגרב גבוה מספיק על מנת למנוע שפשוף של העור, מה שקורה לרבים בעקבות רכישת גרבים שהם קצרים מדי. יש גרביים בגובה ביניים (quater) ויש גרביים גבוהים וצבעוניים (mini crew) שהם החביבים על רוכבי האופנים והרצים".
גם לעובי הגרב יש תפקיד כמובן. אם בעבר חשבנו שגרב עבה מתאים לחורף ודק לקיץ - מסתבר שטעינו. ניתן לרוץ בחורף גם עם גרב דק ולמעשה מדובר פה בהעדפה אישית.
הסוגים העיקריים: גרב דק (ultra light) ממש ברמה של מגע עור או העדפה הינה לגרב יותר מרופד (light coushion. "מנתונים הנמצאים בידינו רואים כי החלוקה הינה 50-50 בין העדפות הללו ונראה כי יש העדפה פרסונלית משתנה מאדם לאדם", אומר קסטרו.
מי צריך גרבי לחץ?
רבים היום משתמשים ב Compression Knee High Sock. מטרת השימוש בגרבים הללו הינם בדר"כ לגריבה אחרי אימון אינטנסיבי אולם יש אצנים שיגרבו אותם בריצות ארוכות במיוחד. הרעיון הינו לשפר את זרימת הדם לאזור השוקיים שהתאמצו בפעילות או במהלך פעילות ארוכה.גם פה כמובן שמדובר בגרבים מנדפות ולכן הן מיוצרות מחומר סינטטי ולא כותנה, שהינה חומר לא מנדף, אין תפרים באזור האצבעות על מנת למנוע יבלות וכמובן שהגרבים מותאמים לרגל ימין ושמאל על מנת למנוע החלקה.
מה זה בעצם גרביים בריאותיים?
נישה נוספת שקיימת כיום בשוק הגרביים הינה שוק גרבי הבריאות: גרבי סכרת, גרבים לדורבן ועוד. "גרביים לחולי סכרת הנם מוצר מדף כבר תקופה לא מבוטלת בשוק הגרביים יחד עם זאת יש גרביים בכל מיני רמות ולכן גם המחירים משתנים בהתאם", אומר קסטרו. "ידוע כי חולי הסכרת מחפשים גרביים שלא ילחצו על הרגל ועם כמה שפחות תפרים ולא רק חולי הסכרת. יש לקוחות עם צרכים שונים לפתרון בעיות בכפות הרגליים שלהם. מבנה רשת על גבי הגרב מספק גרב אוורירית, מתן תמיכה באזור הקשת של הגרב מונע את החלקתו, כמובן גרב שהינה 100% מנדפת וללא תפרים".
תופעה ידועה הינה בעיית הדורבן. ידוע כי אין ממש פתרון לבעיה אבל יש אמצעים להקל על הכאב. אחד הפיתרון הינן גרביים שנועדו להקל על הכאב באזור העקב.
מה לעשות עם גרבי הכותנה?
רגע לפני שאתם ניגשים אל מגירת הגרביים, עוד דבר קטן אחד: קסטרו מבהיר לנו שגרבי הכותנה שכל כך שכיחים אצל מרביתנו לא טובים כלל לכף הרגל שלנו מפני שהם סופגים את כל הזיעה ומשאירים אותה בכף הרגל - מה שגורם לשיפשופים ואינפקציות בכף הרגל. בנוסף גרב כותנה לא שומר על המבנה המקורי שלו (מתרחב או מתכווץ) והגרב לא יושב באופן מושלם על כף הרגל דבר שיכול לגרור בעיות לא רצויות.