בכל חורף מחדש, יש בנו התחושה שהשנה הוא קר וקשוח מאי פעם. לא בטוח כמה זה נכון או אולי זה הזיכרון שמתעתע בנו, אבל עם תחושות לא מתווכחים, וגם לא עם ענייני שכחה. בפועל - קר לנו. במדינה חמה כל כך, כשהטמפ' צונחות, העצמות רועדות. אז אם גם אצלכם הדוד דולק בדרך קבע, המזגן על הטמפרטורה הכי גבוהה והמייבש לא מפסיק לייבש, הנה משהו שחשוב לדעת והוא לא קל לעיכול, או לכיס.
החל מהיום, 1 בפברואר, מחירי החשמל עולים בשיעור של 5.7%, מה שיתורגם במהרה לתוספת של עשרות ומאות שקלים בכל חודש לכל משק בית בישראל. כידוע מרכיב חשבון החשמל בהוצאה החודשית מהווה חלק עיקרי ונכבד בניהול התקציב החודשי (לצד חשבונות הארנונה, תקשורת ומים). עלייה של מעל לחמישה אחוזים מהווה הוצאה נוספת וכבדה בגל עליות רוחבי במשק שכבר התחיל לפני כחודשיים.
"כמו ניהול חכם ומושכל של 'הארנק' המשפחתי, כך צריך וניתן לנהל את צריכת החשמל ולהפוך אותה לחכמה, נבונה וחסכנית על מנת שנוכל למזער ככל הניתן את עליית תעריף החשמל בחשבון הקרוב", אומרת הילה קניסטר בר דוד, מומחית לצרכנות נבונה ומנכ"לית מועדון הצרכנות "שלך".
זה נכון שרובנו כבר לא יכולים להסתדר בלי מזגן, בלי מכונת כביסה או מכשירי חשמל ושירותים ביתיים אחרים, אך קניסטר מרגיעה ואומרת שבאמצעות מודעות ותשומת לב למספר הרגלים קטנים, נוכל לצמצם את צריכת החשמל, להפחית בזבוז יתר וזיהום אוויר וגם להמשיך בשגרת החיים שלנו. איך בדיוק? הנה כמה טיפים שמומלץ לאמץ מעכשיו.
אם לא משתמשים - מכבים
"שימו לב לצורך ולשימוש. ערכו סיור בבית וראו כמה מכשירי חשמל מחוברים לשקעים ברגע נתון זה ללא כל סיבה. המקור הראשון, המיותר והמבזבז יהיה ככל הנראה תאורה בחדרים. זו ידועה בתור אחת שדולקת שעות על גבי שעות במספר חללים שונים וגורמת להוצאה מיותרת. כל עוד יש אור שמש, נצלו את האור הטבעי עד כמה שניתן. כמו כן, העדיפו להשתמש בתאורת led . כמובן שהמזגן לא צריך לעבוד כשאין איש בחדר, שימו לב שהמטען של הסלולרי לא מחובר לחשמל שלא לצורך. מחשבים ניידים עדיף להשאיר במצב המתנה היות ופתיחה מחודשת לאחר סגירה דורשת יותר אנרגיה".
שימו לב לדירוג האנרגטי של מכשירי חשמל
"לכל מכשיר חשמל יש דירוג יעילות. הדירוג מבטא את יעילות תפוקת האנרגיה ולמעשה מסביר לנו עד כמה טוב וחסכוני המכשיר. הדירוג נע בין האותיות A ו-G, כאשר האות G משקפת חוסר יעילות ו-A היא היעילה ביותר. זו הסיבה למשל מקרר בדירוג A הוא הרצוי ביותר. חפשו לפני כל קניה את דירוג היעילות האנרגטית ושקלו את הסוגיה בעת הרכישה.
גובה הטמפרטורות במזגן
בחודשי הקיץ הבוערים של ישראל, כאשר המזגנים עובדים על קירור שעות רבות - לעתים הם עובדים בצורה לא יעילה. שימו לב שאין גורמים מחממים באזור כמו קומקום חשמלי או מחשבים פולטי חום שיקשו על פעולת המיזוג. בנוסף, ניקוי פשוט של המסננים (פילטרים) של המזגן יסייעו בעבודתו היעילה והשקטה יותר. שימוש חכם במזגן יכול לחסוך לכם הרבה מאוד הוצאות חשמל. כוונו את המזגן לטמפרטורה סבירה שלא תקפיא לכם את הבית. או לחילופין תבעיר אתכם. העלאת הטמפרטורה בקיץ או הורדת הטמפ' בחורף, אפילו במעלה אחת, יכולה לחסוך לכם כ 20% מצריכת החשמל של המזגן.
מיקום המקרר
"יש למקם את המקרר באופן חכם. כך שלא יהיה לצד גורם חום, לא בארון סגור או צמוד לקיר. מיקום כזה יקשה על פעילות המאוורר והמדחס. כמו כן, מומלץ שלא לאחסן מוצרים צמוד לדופן המקרר
שימוש בדוד חשמל
בישראל יש בכל בית יש דוד שמש, לחלקם עם קולט ולחלק לא. הדוד ידוע כגורם צורך חשמל ובעונת החורף הינו גורם משמעותי בעליית חשבון החשמל. דוד ישן בעל גוף חימום ישן או מלא באבנית יגרום למשך פעילות ארוך יותר של הדוד. יש לבדוק או להתריע לבני הבית כאשר רואים שהדוד דולק שעות וטמפ' המים החמים יורדת ולטפל מול איש מקצוע. כמובן שגם להדליק אותו זמן רב אינו יעיל כלל וכלל.
הצ'ופצ'יק של הקומקום
ישראל היא אחת המדינות המובילות בעולם בשתיית קפה ותה. לרבים יש עדיין קומקום חשמלי או את אחותו הטרנדית: מכונת קפה ולחלקנו גם וגם. הקומקום החשמלי נחשב למכשיר הכי פחות יעיל אנרגטית בבית. רבים ממלאים את חלקו או אפילו את כולו - אך משתמשים בכוס אחת או מקסימום שתי כוסות של מיםמ חמים. לכן, חשוב להקפיד למלא בקומקום רק את הכמות הדרושה לכם ולא יותר.
*הדבר נכון גם לגבי מדיח ומכונת כביסה. הפעילו אותם רק בתפוסה מלאה ולא חלקית. חבל לבזבז הפעלת מכונה שלמה על מספר פריטים בודדים.
טיימינג זה הכל בחיים
הידעתם? בשעות הערב העלות של האנרגיה יורדת. מכשירי חימום כמו דוד וקומקום זוללים הכי הרבה חשמל בבית ולכן הפעלה של מכשירים אלו בערב תחסוך לכם בעלות החשמל החודשית.
חשיבות והסברה לבני הבית
לילדים ונוער וגם לכם יש תפקיד חשוב בחיסכון בחשמל. חשוב שתסבירו לסביבה הקרובה על החשיבות של החיסכון באנרגיה והשמירה על הסביבה. חשוב שגם תדריכו אותם על בטיחות בחשמל ושימוש נכון במכשירים כל אלה יתרמו לצרכנות נבונה ומושכלת וחסכון בהוצאות החודשיות.