הטבע הוכיח לנו השבוע ביתר שאת את עוצמתו ועד כמה אנחנו קטנים מולו. ביומיום, בחיי השגרה הרגילים, אנחנו נוטים לשכוח כמה הוא חזק וכמה חשוב לטפח אותו ואל לנו לזלזל בו.

לטבע יש כוח עצום ומדהים על חיינו. את האנרגיה שאנחנו מקבלים ממנו ניתן לרתום ממקורות טבעיים כמו שמש, רוח, מים וחום - מקורות אלו מתחדשים, ברי קיימא ואינם מייצרים פליטות מזיקות כמו גזי חממה. השימוש בכוח הטבע עוזר לנו להפחית את התלות בדלקים מאובנים שאינם מתחדשים ולמתן את ההשפעות של שינויי האקלים.

אז אם אתם ממש רוצים להוציא את המקסימום ממה שהטבע מעניק לנו, תשקלו לעבור לגור בקרבת יער.  משמירה על בריאות הנפש, הגנה מפני שיטפונות והשפעה ישירה על חשבון החשמל: לרגל ט"ו בשבט שחלל השבוע - פנינו לגלעד אוסטרובסקי, היערן הראשי של קק"ל, שסיפק לנו 10 עובדות מעניינות על היתרונות שבמחייה ליד יערות.  

 

 

  1. הפחתה בסיכון לשטפונות
    העצים משמרי קרקע ונגר והחיים ליד היער מספקים שטח קליטת נגר אדיר
  2. הפחתה בחשבון החשמל
    בחורף כל עץ מפחית את משטר הרוחות ובקיץ מייצר הצללה ואלו מפחיתים את הצורך באמצעי חימום/ קירור חיצוניים.
  3. בריאות הגוף והנפש
    צמידות ואפשרות ביקור בשטחים פתוחים, הוכח במספר מחקרים לא מבוטל, כבעל השפעה חיובית על בריאות הגוף והנפש – עידוד פעילות גופנית, מתן מרגוע מסטרס יום יומי ועוד. מגורים בקרבה ליער על פי מחקרים מפחיתים הפרעות חרדה, מאזנים שינויים במצב הרוח ומורידים את הלחץ הכללי
  4. הנאה מהנוף
    לנוף היערות הנשקף אין תחליף. היערות שהם הריאות הירוקות מהווים חלק בלתי נפרד מהנוף הישראלי, ומספקים לנו נוף פראי המשתרע על כמיליון דונם ברחבי הארץ.
  5. הצללה והורדת טמפרטורה
    היער מספק הצללה וויסות טמפרטורה ומייצר סביבה בה המעלות נמוכות ונעים לשהות בה
  6. שמירה על המגוון הביולוגי
    החשוב לרווחת האדם 
  7. מי שגר ליד יער
    יכול ליהנות ממליוני הציפורים שעוברים ידי שנה בישראל בדרכן  מאירופה לאפריקה ומאפריקה לאירופה. כמו גם ממינים שונים של עופות דורסים שמגיעים ללון ביער, והחשוב מכל - להתעורר עם "שירתו של הטבע" שהוא ציוץ הציפורים.
  8. שמירה על הסביבה
    מי שגר בקרבת יער יכול בקלות להתחבר למארג האקולוגי שבני האדם הם חלק ממנו, ולהבין טוב יותר מה לעשות כדי לשמור על הסביבה שלנו.
  9. מקום מעולה לעשות הליכות
    העצים ביער קולטים פחמן דו חמצני (גז חממה הגורם למשבר האקלים) ובכך עוזרים למתן את המשבר. פרט מעניין הוא שהעצים ביער ובייעור עירוני מורידים את הטמפרטורות ההולכות וגדלות בעקבות משבר האקלים בכ-3-5 מעלות. בנוסף הם מספקים שפע של צל ומאפשרים הליכות בימים חמים וזה לגמרי בונוס בריאות לגוף ולנפש.
  10. היערכות לשטפונות
    העצים עוזרים בוויסות נגר וחילחול מים ובכך עוזרים בהיערכות לשיטפונות (ההולכים ומתעצמים כל שנה וגורמים להרס רב בערים ופגיעות בנפש בעקבות משבר האקלים). 

     

היכן ניתן לגור ליד יער?

המגורים בסמוך ליער מתאפשרים במקומות רבים בארץ, אולם מגורים וחיי חברה ותרבות סמוך ליער, ניתן למצוא ב-20 היערות הקהילתיים שנמצאם בין טבריה שבצפון ועד לאילת בדרום. 

 
מהו יער קהילתי?

״לפני כחמש שנים הבאנו מאנגליה ומהעולם מודל חדש של היערות הקהילתיים, קק"ל יצרה וקידמה מודל הפעלה ומתווה פעילות חדש שלוקח תחת חסותו לספק את המעטפת הארגונית הנדרשת לתפעול של היער בשיתוף הרשויות המקומיות והקהילה - וכך אנו מבטיחים את ההמשכיות שלו", אומר עומר רצון, מנהל יערות קהילתיים בקק״ל. "אנו צופים שבשנים הקרובות יינטעו עוד ועוד יערות שישמשו את הקהילות השונות הנמצאות בערים שישפרו ויתרמו לאיכות החיים ושמירה על היערות לדורות הבאים״.

"מדובר למעשה בריאה ירוקה שנמצאת בקרבת המרחב העירוני, כולל המרחב העירוני וסביבתו, שלמטרות שלו מתווספים היבטים חברתיים ותרבותיים מגוונים, כמו נופש ופנאי, תרבות, בריאות ורווחה לאוכלוסייה המקומית", אומר רצון. "מדיניות ניהול יער קהילתי מבוססת על מעורבות פעילה של הקהילה המקומית ובעלי עניין. היער הקהילתי נותן מענה לקבוצה הולכת וגדלה בציבור הישראלי, המזהה קשר בין איכות חיים למערכות יחסים חיוביות בקהילה, לסביבה ירוקה, ולחיבור רגשי למקום בו הם חיים, וזאת כתגובת נגד לעומס ולמתח של מרוץ החיים המודרני. רשת היערות הקהילתיים הארצית והמרחבית מייצגת את כל סוגי החברות בישראל: ערבים, חרדים, דתיים וחילוניים. 

 

 

 

היערות הקהילתיים בישראל:

מרחב מרכז

  1. ירושלים; עין כרם; הר נוף; מעלה רמות; רמות אלון
  2. שוהם
  3. ראש העין
  4. יקנעם
  5. ערערה
  6. מודיעין ועירון(חריש)

 מרחב צפון

  1. נשר
  2. ראש פינה
  3. טבריה
  4. עראבה
  5. עפולה ועוספיא

מרחב דרום

  1. קרית מלאכי
  2. באר שבע
  3. מיתר
  4. רהט
  5. מצפה רמון
  6. אילת