מבחנים. זוכרים אותם? בתקופת הילדות, הם הסיוט של רבים מאתנו אבל מסתבר שהם לא הולכים לשום מקום. המבחנים הללו לא נגמרים ביסודי ולא בתיכון, הם אתנו גם בצבא ובאוניברסיטה ובתארים הבאים, ובראיונות העבודה ובשלל הקורסים שנרצה לקחת לפיתוח אישי/הסבה מקצועית/לנפש ולנשמה.
רוצים לומר: כמעט בכל שלב בחיינו, אנחנו לומדים משהו חדש. הלמידה יכולה להיות מרתקת והיא יכולה להיות גם משעממת וכפויה, ולא פעם ניאלץ לזכור פיסות מידע רבות. לא פשוט. הבשורה הטובה היא שיש לא מעט טיפים להקל על המלאכה וב-2023, גם ניתן להישען על לא מעט אפליקציות שמבקשות לעזור לנו בדרך.
הנה כמה אסטרטגיות למידה שיטיבו מאוד עם אנשי ה-ADHD ולא רק:
-
חלקו משימות גדולות לאתגרים קטנים
ממש כמו שקל לנו יותר להתמודד עם "3 קילו לירידה במשקל" מאשר "20 קילו ליעד", כך גם בלמידה: משימות קטנות ניתנות יותר לניהול ומציעות הרבה יותר נחמה לנפש. הדבר יכול כמובן גם להקל על מלאכת הריכוז. -
השתמשו בטיימר
הגדירו טיימר לפרק זמן מסוים, והתמקדו במשימה שלפניכם עד שהטיימר כבה.
זה יכול לעזור לשמור אותך על המסלול ולמנוע הסחות דעת. -
עבדו במקום שקט
צמצמו למינימום הסחות דעת על ידי לימוד במקום שקט עם מינימום רעש והפרעות. -
זהו טריגרים והרחיקו אותם
זהו מה מסיח את דעתכם ונסו להימנע ממצבים או טריגרים אלה. הנייד הוא לרוב הטריגר של כולנו, אבל עבור אחרים זה יכול להיות המקרר, אנשים בסביבה, תאורה חזקה מדי או חלשה מדי. -
היו בתנועה
פעילות גופנית יכולה לעזור להגביר את המיקוד והקשב, לכן מומלץ לנסות להכניס פעילות גופנית כלשהי בשגרת היומיום שלכם. -
היעזרו באפליקציות השונות
באופן כללי, אפליקציות למידה נועדו להפוך את החינוך לנגיש, אינטראקטיבי ומותאם אישית יותר. רבים מהם משתמשים בטכניקות של בינה מלאכותית ולמידת מכונה כדי להתאים את עצמם לסגנון הלמידה ולהעדפותיו של המשתמש. ד"ר שירלי הרשקו, מומחית בהפרעות קשב, חוקרת ומרצה באוניברסיטה העברית, מאבחנת, מטפלת, מדריכת הורים, מנחת סדנאות ארגון זמן, בעלת האתר הפודקאסט והקהילה וכותבת הספר בשם: "אנשי הקשב"., עם כמה מהאפליקציות המומלצות עליה. "שימו לב שממש לא חייבים להשתמש בכל האפליקציות, מספיק לבחור אחת, וזה כבר יעשה את השינוי".
- Audacity: מאפשרת הקלטת המרצה בשיעור.
- Transcribe: מתמללת את ההקלטה לקובץ טקסט.
- Alma reader: מקריאה קובץ טקסט (word או pdf).
- Google Lens: סורקת כל דבר ומציעה הסברים ומידע על הגירוי המצולם (אם ראיתם צמח בטיול ולא ידעתם את שמו למשל, פשוט צלמו אותו!). אפשר גם לצלם טקסט מספר/עיתון ותקבלו הקראה שלו.
- Metamoji note: מאפשרת רישום הערות על קבצי pdf.
- Camscan: מאפשרת לסרוק כל מסמך ישירות לנייד באמצעות צילומו. ניתן לסרוק מספר דפים, לארגן את החומר לתיקיות ולהגיע בקלות למסמכים (נשמרים בענן).
- MyScript Calculator: ממירה ספרות מכתב יד לדפוס, ואף מבצעת את החישוב של התרגיל.
- Gool: אתר המציע קורסים מגוונים, אשר מועברים בצורה בהירה וידידותית.
- Calendly: משפרת מיומנויות כתיבה באנגלית. היא בודקת את הטקסט הכתוב ומציעה הצעות לשיפור.
- Wordtune Read: מקצרת מאמרים באנגלית וגם יכולה להראות את מילות המפתח המרכזיות של המאמר.
- Xmind: יוצרת מפות חשיבה בעזרתן ניתן לארגן את המידע הנלמד כתרשים חזותי.
- Quizlet: מסייעת לשנן ולזכור את החומר הנלמד על ידי בניית מאגר שאלות-תשובות. היא מאפשרת להיבחן עליהן באמצעות משחקים.
- OneNote: מחברת דיגיטאלית ללימודים, עיצוב ועריכת טקסטים. ניתן לצרף קטעי קול, תמונות, סיפורים, לערוך מסמכים עם משתתפים אחרים ועוד.
- Tile: עוזרת למצוא חפצים אבודים, באמצעות אריח שמחובר לחפץ (ארנק/מפתחות/טלפון), וכשזה לא נמצא האפיקצייה תראה את המיקום שלו ואף תגרום לו לצפצף.
- TripList: שומרת את הרשימות שנערכות לקראת נסיעה ומאפשרת להתארגן בנסיעה הבאה בקלות יותר.
- Headspace או MyMedi: אלו האפליקציות שירגיעו אתכם. כוללות תרגולי מדיטציה של מספר דקות וגם לפי נושאים.
- word: גם ב WORD הפשוט יש אופציה להקלדה קולית (הכתבה למחשב...). נמצאת בתפריט כלים תחת הקלדה קולית. אז אם נמאס לכם להקליד או שאתם לא עומדים בקצב, תשתמשו בה!