"שליטה עצמית" - סימן ההיכר של אנשים מצליחים, תו התקן לאיכות חיים ואחת התכונות הכי נחשקות וקשות להשגה בו זמנית. וזה לא רק עניין של מוסכמות חברתיות, על פי לא מעט מחקרים, לאנשים עם שליטה עצמית חזקה יש בריאות, קריירה ומערכות יחסים טובות יותר. הם פחות סובלים מבעיות כמו אכילת יתר, עישון, שימוש לרעה באלכוהול או סמים, ובמשפט אחד: אנשים עם כוח רצון ומשמעת עצמית מרוצים יותר מחייהם וחווים את חייהם כמשמעותיים יותר. עד כאן חצי הכוס המלאה והמיוח"צנת של השליטה העצמית, מה קורה עם המחיר הרגשי והחברתי שהיא דורשת מאתנו?
הקונפליקטים מלווים כל חלק וחלק מחיינו – ללכת על הקינוח או לשמור על הדיאטה, להמשיך לגלול או להתחיל ללמוד, ללכת לסרט או לחדר כושר. כולנו שואפים לקבל כל הזמן את ההחלטה "הנכונה", זו שמניעה אותנו לעבר המטרות ארוכות הטווח שלנו. מחקר חדש מאיר את הצדדים היותר מורכבים של "להיות מישהו עם שליטה עצמית גבוהה".
שאפתן ונחוש או צפוי ולא אותנטי?
החוקרים מציינים כי חלק ניכר ממחקרי העבר התמקדו בתוצאות החיוביות של שליטה עצמית גבוהה, והראו שאנשים עם שליטה עצמית רבה יותר חווים יותר פרודוקטיביות והצלחה בבית הספר ובעבודה, סיפוק רב יותר במערכות היחסים שלהם, והם נתפסים כאמינים יותר על ידי עמיתיהם לעבודה. עם זאת, בדיוק אותן סיבות שגורמות לאנשים כאלו להיראות כמוכווני מטרה ושאפתניים, עלולות גם להוביל לתיוג חברתי של דמות "לא מעניינת, מכנית, מתוחה וקרה".
במחקר הוצגו למשתתפים תיאורים של אנשים בעל שליטה עצמית גבוהה ולאחר מכן הם נשאלו על תפיסותיהם לגבי אותן דמויות. המשתתפים אפיינו אותן כבעלי אופי רובוטי ולא חם. דווקא אלו שפעלו באופן יותר אינטואיטיבי נתפסו כיותר אותנטיים.
על פי החוקרים, אנשים נוטים להתעניין פחות בחברות עם אנשים שיש להם שליטה עצמית גבוהה, ולמרות שאנחנו עשויים להעדיף מישהו עם שליטה עצמית גבוהה כשותף לשיעורי בית או לעבודה, פחות סביר שנזמין אותו להצטרף אלינו כדי לצאת לאכול, לשחק או ללכת למסיבה. אנחנו לא רוצים בסביבה אדם שנראה רובוטי, צפוי ולא אותנטי, ואנחנו גם עשויים להניח שאותם אנשים לא ירצו להשתתף במפגשים חברתיים משוחררים יותר.
פחות רגש, יותר שחיקה
העלויות הנסתרות של שליטה עצמית גבוהה חורגות גם מעבר לתחום החברתי והן משפיעות גם על החיים הרגשיים והמנטליים. מחקר הראה שככל שעובר הזמן אנשים נוטים להתחרט בדיעבד על שליטה עצמית רבה מדי. ומצד שני, אנשים מרגישים פחות אשמים על הפעמים שבהן לא הצליחו להיות ממושמעים מספיק. תוצאה ישירה נוספת של שליטה עצמית גבוהה הוא ויסות רגשי מוגזם שמוביל לחוויות כלליות נעדרות רגש. מחקרים מראים שאנשים עם שליטה עצמית גבוהה נוטים לחוות פחות רגשות ספונטניים בחיי היומיום שלהם, הטווח הרגשי שלהם מוגבל יותר ועוצמת הרגשות מופחתת, בהשוואה לאנשים שיש להם פחות שליטה עצמית.
למרבה הפלא, גם אחד היתרונות הגדולים של שליטה עצמית עלול להיעלם עם הזמן. שליטה עצמית עלולה להוביל לקבלת החלטות לא אופטימליות עקב ניצול ושחיקת האנרגיה המנטלית שנדרשת לתהליך קבלת ההחלטות. מחקר קלאסי של הפסיכולוג החברתי רוי באומייסטר הדגים איך אנשים שהפעילו שליטה עצמית כדי להימנע מלהתפתות לשוקולדים מיהרו לוותר על משימה אנליטית שבאה לאחר מכן בהשוואה לאחרים. התופעה הזאת הומחשה גם בעולם האמיתי, במחקר שמצא כי שופטים נוטים להעניק יותר שחרורים על תנאי בשלב המוקדם של היום, ככל הנראה בגלל שהיה להם יותר כוח לקבל החלטות. ככל שהיום חלף, והשופטים הפכו תשושים נפשית מקבלת החלטה אחר החלטה, ירד שיעור מענקי השחרור.
"מהי שליטה עצמית ומדוע אתם משתמשים בה"
אז עד כמה להתמסר לרצון ולצורך לשלוט במצב ומתי שווה לשחרר? מחקר מעניין קושר בין השליטה העצמית לדימוי העצמי וטוען כי שביעות רצון מהפעלת שליטה עצמית היא לא אוטומטית. בעוד שחלק מהאנשים רואים את עצמם כרציונליים ויעדיפו לחוש שליטה עצמית ככל שניתן, אחרים מעדיפים להיראות כספונטניים ואינטואיטיביים ופחות שולטים.
על פי החוקרים, אנשים עם דימוי עצמי רציונלי נוטים להתרכז בשאלה "מה עלי לעשות?", בעוד אנשים עם ראייה רגשית יותר של עצמם שואלים, "מה אני רוצה לעשות?", ולכן, במקרים מסוימים הדימוי העצמי עלול להרגיש לא אותנטי דווקא כשאנחנו מפעילים איפוק, ובמקרה כזה שליטה עצמית תגרום לחוויית ריחוק פנימית.
במחקר שכלל למעלה מ-3,000 משתתפים, נבדקו התגובות של הנבדקים למספר מצבים יומיומיים שדורשים שליטה עצמית ונמדדה שביעות הרצון מההחלטות. נמצא כי התחושה הסופית מההחלטה לנהוג באיפוק תלויה בדימוי העצמי של האדם ובאופן שבה היא גורמת לו להרגיש אותנטי. אנשים שהגדירו עצמם כרציונליים הרגישו אותנטיים בכל פעם שהפעילו שליטה עצמית. לעומת זאת, אלו שחוו את עצמם כרגשיים ואינטואיטיביים היו פחות מרוצים ככל שהפעילו שליטה עצמית.
החוקרים מציעים להסתכל על השליטה העצמית לא כיעד בפני עצמו, אלא ככלי להשגת המטרות. "אם אתם רואים את עצמכם כרגשיים, אינטואיטיביים, נלהבים, לא תרגישו אותנטיים כשתצטרכו לשלוט בעצמכם. אתם יכולים להגביר את שביעות הרצון שלכם מעצמכם אם תלכו צעד אחד אחורה ותעשו מאמץ לא לרסן את עצמכם שוב ושוב, אלא לשנות באופן מודע את השקפתכם על מהי שליטה עצמית ומדוע אתם משתמשים בה".