מלמדים אותנו מה ללבוש לראיון עבודה, מה לומר, מה לא לומר, איך להרשים ואיך להתאפק - אבל האם אתם באמת יודעים גם מה מותר למראיין לשאול ולומר לכם? האם ידעתם למשל שלמראיין אסור לשאול אם יש לכם עבר פלילי? או שמותר לכם לסרב לענות על השאלה האם את בהריון?

עו"ד דפנה שמואלביץ, שותפה-מייסדת במשרד רובין שמואלביץ, המתמחה בדיני עבודה שמה זרקור על כמה מהסוגיות המעניינות שעשויות לעלות בראיון עבודה. ידע זה כוח, ודעו מה מותר לכם - גם מהמקום של מחפשי העבודה. 

  1. האם ניתן לשאול על מצבו הבריאותי של מועמד?

    יש להתמקד רק במגבלות בריאותיות הרלוונטיות לתפקיד, על מנת שלא לפגוע בצנעת הפרט מעבר לנדרש. לדוגמה: עובד בתעשיית מזון – בדיקת מחלות מדבקות; אם המועמד מציין מגבלות אפשר להפנות אותו לבדיקת רופא תעסוקתי ביחס לתפקיד המוצע. צריך לזכור, כי חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות אוסר על אפליית  אנשים עם מוגבלויות בקבלה לעבודה, ואף מחייב את המעסיק לביצוע התאמות סבירות לטובת נטרול המוגבלות.

  2. איך אפשר להוכיח שהמעסיק סירב לקבל מועמד בגלל שיקולים מפלים?

    לעתים, תהליך המיון כולל תנאי סף לא ענייניים (כמו דרישת שירות צבאי לתפקיד של מוכר בחנות, שמגלמת אפליית ערבים וחרדים). בנוסף, שאלות מצד המעסיק בזמן ראיון העבודה הן משמעותיות: האם את נשואה? האם תצליחי להתמודד עם שעות העבודה המאוחרות כשאת אמא לילדים? גם הערות של המעסיק תוך כדי הראיון יכולות להצביע על אפליה: "תצטרכי לעבוד כמו גבר". אפילו אם נאמרו באווירה טובה. במקרה אחד נפסקו פיצוים למועמד שנשאל לגילו אגב שיח על תחביביו, תוך שהמעסיק מחמיא לו שהוא נראה "הרבה יותר צעיר".
  3. מהם שיקולים שנחשבים כמפלים?

    חוק שוויון הזדמנויות בעבודה אוסר על מעסיק להפלות בין דורשי עבודה מחמת מינם, נטייתם המינית, מעמדם האישי, טיפולי פוריות, היותם הורים, גילם, גזעם, דתם, ארץ מוצאם, השקפתם, מפלגתם, שירותם במילואים או מקום מגוריהם, אלא אם כן מדובר באבחנה מקצועית, שמתחייבת ממהותו של התפקיד או המשרה המוצעת.  

  4. האם ניתן לשאול שאלות ביחס לדת שקשורות לתפקיד (למשל – עבודה בשבת)

    אם התפקיד דורש ביצוע עבודה בשבת, השאלה אם מועמד שומר שבת או לא, היא לגיטימית, אבל גם אם התשובה היא חיובית - החוק אוסר להפלות מועמד רק משום שאינו מסכים לעבוד בימי המנוחה השבועית על פי איסור שבמצוות דתו.
  5. האם המועמד רשאי לענות תשובה שקרית לשאלה מפלה?

    החובה לנהוג בתום לב חלה על שני הצדדים ליחסי העבודה עוד לפני הקבלה לעבודה. תשובה שקרית או מטעה נחשבת לא לגיטימית. מועמד רשאי לסרב להשיב על שאלה מפלה ולהעיר כי אין מקום לשאלה כזו בראיון עבודה. כך למשל קבעה הפסיקה כי סירוב עובדת למסור מידע על הריונה הוא מוצדק, משום שלא חלה חובת גילוי לגבי ההיריון. 

  6. האם ניתן לשאול על עבר פלילי של מועמד?

    על פי תיקון שנכנס לתוקף לאחרונה בחוק המרשם הפלילי ותקנת השבים, שנועד לעודד שיקום חברתי והשתלבות בעבודה של אוכלוסיות שונות, אסור לשאול מועמד לעבודה על רישום פלילי שקיים לו (למעט תפקידים מאוד חריגים בעיקר בשירות הביטחון ומוסדות חינוך). גם אם העובד מסכים לתת למעסיק הרשאה לקבל מידע מהמרשם הפלילי, המעסיק לא רשאי לדרוש את המידע, ודרישה כזו מצידו היא עברה פלילית.

  7. האם יש להתייחס בראיון העבודה למסגרת השעות המצופה מהעובד?

    מדובר בשאלה שעולה כיום כמעט בכל ראיון עבודה, בעידן הפוסט-קורונה. גם בחלוף המגפה, תרבות העבודה מרחוק השתנתה לחלוטין, ומעסיקים שמאפשרים עבודה מהבית, גם באופן חלקי – מקבלים הרבה יותר פניות מדורשי עבודה. יש להגדיר בראיון את החלוקה בין עבודה מהבית לעבודה במקום העבודה, להגדיר את שעות העבודה בבית (כדי לאפשר לעובד את הזכות להתנתק ולהימנע מתשלום שעות נוספות); את אמצעי הפיקוח על עבודה מהבית ואת קוד הלבוש וההתנהלות בעבודה מהבית. יש גם להגדיר את החזרי ההוצאות בעבודה מעורבת – מהבית ובמשרד. כמו כן, יש לציין את כפיפות העובד לנוהלי אבטחת מידע בעבודה מרחוק.